Hyppää pääsisältöön

31.5.2022

Kuva
Lastenvaunujen kanssa Linkissä. Kuva Jiri Halttunen
Linkki-linja-autoissa voi 6.6.2022 alkaen matkustaa maksutta kaikkina kellonaikoina, jos kuljettaa pientä lasta lastenvaunuissa, -rattaissa tai niihin verrattavissa pyöräilyvaunuissa.


    
Etuus on voimassa vihreissä Linkki-paikallisliikenteen linja-autoissa linjoilla 1-13 ja 14-42. Aikarajoituksettoman, maksuttoman lastenvaunuetuuden tarkoituksena on tukea lapsiperheiden joukkoliikenteen käyttöä. Erityisesti sillä halutaan varmistaa lapsen turvallinen matkustus linja-auton kyytiin noustessa.

Lastenvaunujen kanssa tullaan sisään ja poistutaan linja-auton keskiovista. Matkan ajan vaunut ovat parkissa Linkin keskiosan vaunutilassa, mielellään vaunujen oikea kylki linja-auton keulaa kohti tilan säästämiseksi. Matkan aikana lapsen kanssa voi siirtyä istumaan auton penkille, kunhan huolehtii vaunujen paikallaan pysymisestä matkan aikana. 

Etuutta ei voi hyödyntää Linkki-VIP -palveluliikenteessä eikä muiden toimijoiden järjestämässä joukkoliikennepalvelussa, kuten seutuliikenteessä (esim. linjat 13M ja 43). Etuus ei myöskään koske kantoliinassa tai -repussa lasta kuljettavia, joiden ei tarvitse maksamisen ajaksi jättää lastaan valvomatta.

Yleensä kyytiin mahtuu, mutta ei aina

Vaunumatkoilla kannattaa ottaa huomioon, että ilmainen matkustus houkuttelee liikkeelle muitakin. Lastenvaunuille varattu tila on linja-autoissa rajallinen ja samaa tilaa käyttävät myös mm. pyörätuoli- ja rollaattorimatkustajat.

Jos lastenvaunuille varattu tila tulee autossa täyteen, pysäkiltä ei voi ottaa kyytiin uusia lastenvaunumatkustajia. Viimeksi kyytiin pyrkivä joutuu jäämään pysäkille ja odottamaan seuraavaa vuoroa, johon lastenvaunujen kanssa mahtuu. 

Kuljettaja tarkkailee linja-auton täyttymistä ja arvioi monetko lastenvaunut kyytiin voi ottaa ilman, että matkustuksen turvallisuus vaarantuu. Linja-autossa kuljetettavat lastenvaunut ja -rattaat eivät missään tilanteessa saa aiheuttaa vaaraa muille matkustajille tai estää heidän liikkumistaan auton sisällä.

Ruuhka-ajat saattavat tuottaa ongelmia lastenvaunujen kanssa matkustamiseen, jos linja-auto tulee täyteen seisomapaikkoja myöten. Mukavinta ja vaivattominta lastenvaunujen kanssa matkustaminen on edelleen ruuhkattomina aikoina, kuten keskipäivällä tai alkuillasta. 

Alle 7-vuotiaat maksutta maksavan vanhemman seurassa

Myös alle 7-vuotiaiden kanssa matkustavia koskeva lapsilukurajoitus poistuu 6.6. alkaen. Kaikki alle 7-vuotiaat matkustavat jatkossa maksutta maksavan vanhemman tai lastenvaunuetuutta hyödyntävän huoltajansa seurassa.

Maksuttomuus ei kuitenkaan koske lapsiryhmiä (esim. varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen lapsiryhmät), jotka matkustavat ohjaajien tai hoitajien seurassa. 

Lisätiedot: palvelupäällikkö Kari Ström, p. 040 609 43, kari.strom[at]jyvaskyla.fi