Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tyttö nojailee penkin selkämykseen linja-autossa. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääsisältö

Alennusryhmät

Seniorit

Alennettu seniorihinta koskee 65 vuotta täyttäneitä, jotka matkustavat Waltti-matkakortin arvo- tai kausilipulla.

Seniorin arvo- ja kausilippuetu on sama kuin nuorten ja opiskelijoiden vastaava etuus. Muilla lipputuotteilla (kerta- ja vuorokausiliput) ei ole erillistä seniorialennushintaa. 

Linkki-paikallisliikenteessä ei ole käytössä erillisiä ns. eläkeläisalennuksia

Opiskelijat

Alennettu opiskelijahinta koskee 25 vuotta täyttäneitä, päätoimisia opiskelijoita, jotka matkustavat Waltti-matkakortin arvo- tai kausilipulla. Katso tarkemmat opiskelijaetuuden ehdot. 

Alle 25-vuotiaat opiskelijat voivat hyödyntää nuorison lipputuotteita, joiden hinta on sama kuin opiskelijalipuilla. 

Kela tukee 2. asteen opiskelijoiden koulumatkoja, ks. Kelan koulumatkaliput. 

Nuoret

Alennettu nuorisohinta koskee 17–24-vuotiaita nuoria, jotka matkustavat

 • Waltti-matkakortin arvo- tai kausilipuilla
 • Waltti Mobiilista ladattavalla 30 vrk kausilipulla
 • Vuorokausilipuilla

Lapset

Alennettu lastenlippuhinta koskee alle 16-vuotiaita lapsia, jotka matkustavat

 • Waltti-matkakortin arvo- tai kausilipulla
 • Waltti Mobiilista ladattavalla 30 vrk kausilipulla
 • Käteislipulla tai mobiilikertalipulla
 • Vuorokausilipulla

Pienet, alle 7-vuotiaat lapset eivät tarvitse matkustamiseensa lippua Linkki-paikallisliikenteessä (linjat 1–13 ja 14–42), kun matkustavat maksavan tai lastenvaunuetuutta hyödyntävän huoltajan seurassa. Maksavaksi huoltajaksi ei lasketa perusopetuksen kustantamalla koululaislipulla kulkevaa oppilasta. 

Yksin matkustava, alle 7-vuotias lapsi maksaa matkastaan normaalin lastenlipun hinnan. Lastenlippu tarvitaan myös ryhmänä ohjaajiensa kanssa matkustaville, alle 7-vuotiaille lapsille (esim. varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen lapsiryhmät).

Lasten matkustusta koskeva etuus ei koske seutuliikennettä.

Tuetut liput

Kelan tukema lippu

Toisen asteen opiskelija voi hakea Kelan koulumatkatukea, jos yhdensuuntainen koulumatka on vähintään 7 kilometriä. Tukea haetaan verkossa OmaKelassa. Lisätietoja koulumatkatuesta ja sen hakemisesta löydät Kelan koulumatkatukisivuilta

Jos kuljet koulumatkasi linja-autolla ja sinulla on entuudestaan Waltti-matkakortti, voit ladat Kelan tukeman lipun Waltin verkkokaupasta heti, kun tukihakemus on lähetetty. Jos sinulla ei ole Waltti-matkakorttia, sen voi tilata verkkokaupan kautta. 

Waltti-matkakortin tilaaminen edellyttää opiskelijaksi tunnistautumista verkkopankkitunnuksin. Opiskelija-asiakasryhmän lipputuotteen saat ladattua matkakortillesi heti, kun tilattu kortti on saapunut kotiin postitse. 

Huomaa, että kelan tukemaa lippua et voi ladata matkakortille vielä sen tilaamisen yhteydessä. Ensimmäisen Waltti-matkakortin voi käydä hankkimassa myös Linkin asiakaspalvelupisteeltä.

Hae Kelan koulumatkatukea verkossa  (ohje). Lisätietoja verkkolataukseen löytyy myös Waltti-kaupasta.

Waltti-kausilippu Kelan tukemana

Waltti-matkakortille ladattava kausilippu on 2. asteen opiskelijan ensisijainen Kelan tukema lippu Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa. 

Jos käytät koulumatkoihin enimmäkseen muita kuin Waltti-liikenteen linjoja, Kelan tukemaksi lipuksi kannattaa valita Matkahuollon lipputuote. Se on mahdollista, jos Linkki-paikallisliikenteen tai seutuliikenteen Waltti-vuoroilla ei voi matkustaa molempiin suuntiin kodin ja koulun välillä.

Kausilippu voi olla kestoltaan 30 tai 14 vrk.  

30 vrk lipulla voi sen voimassaoloaikana tehdä rajattoman määrän matkoja. Lippu sopii opiskelijoille jotka kulkevat säännöllisesti koulumatkansa linja-autolla. Lippu on voimassa lippuun merkityillä maksuvyöhykkeillä Linkki-paikallisliikenteessä tai seutuliikenteen Waltti-vuoroissa Jyväskylä-Laukaa-Muurame -alueella. Lipun voimassaoloaika alkaa sen 1. käyttökerrasta. 

14 vrk lipulla voi matkustaa yhteensä 14 vuorokautena 30 vrk:n jaksolla. Lippu sopii opiskelijoille, joilla on 10–14 päivää opiskelupäivää oppilaitoksessa per kuukausi. Lippu on voimassa siihen merkityillä maksuvyöhykkeillä Linkki-paikallisliikenteessä tai seutuliikenteen Waltti-vuoroissa Jyväskylä-Laukaa-Muurame -alueella. Lipun voimassaoloaika alkaa sen 1. käyttökerrasta. 

Lataus ja käyttö

Hanki Waltti-matkakorttisi ja lataa ensimmäinen Kelan tukema lippu Waltin verkkokaupasta tai Linkki-palvelupisteestä. Kelan tukemaa lippua ei voi ladata Linkki-linja-autoissa tai R-kioskien Waltti-latauspisteillä.

Jatkossa joudut lataamaan/ aktivoimaan lippusi käyttöön joka kuukausi. Se onnistuu Waltin verkkokaupassa, Linkki-palvelupisteessä ja R-kioskien Waltti-palvelupisteillä.

Matkakortti luetaan matkustamisen yhteydessä Linkin lipuntarkastuslaitteella. Käytä kortti laitteen lukijassa aina linja-autoon noustessasi.

Työmatkalippu

Linkin palvelut kannustavat työntekijöitä joukkoliikenteen käyttöön. Joukkoliikenteen käytön tukeminen viestii yrityksen arvoista ja kulttuurista. Joukkoliikenteellä taitetusta työmatkasta hyötyvät niin työnantaja, työntekijä kuin ympäristökin.

Tutustu Linkin työmatkalippuun ja palveluihin yrityksille.

Etuudet

Lastenvaunuetuus 

Vauvaa tai taaperoa lastenvaunuissa, -rattaissa tai niihin verrattavissa pyöräilyvaunuissa kuljettava huoltaja matkustaa maksutta Linkki-linja-autoissa (linjat 1–13, 14–42). Etuus ei ole voimassa seutuliikenteessä eikä Linkki-VIP -palveluliikenteessä. 

Vaunuista ja rattaista ei peritä erillistä maksua. Etuus ei koske pulkassa, kantoliinassa tms. välineessä lasta kuljettavaa. Ilman lasta vaunujen tai rattaiden kanssa matkustava henkilö maksaa matkastaan normaalin lippuhinnan.

Lastenvaunujen paikka on linja-auton keskiosassa. Jos auton keskiosan lastenvaunupaikat tulevat täyteen, lisää lastenvaunumatkustajia ei autoon voi ottaa turvallisuussyistä. 

Sotaveteraanien ja -invalidien matkustusetuus

Sotiemme sotaveteraaneille ja -invalideille (talvisodan, jatkosodan tai Lapin sodan käyneet) tehdään maksuttomaan matkustamiseen oikeuttava Waltti-matkakortti Linkki-palvelupisteessä. Matkakortti on voimassa vuoden kerrallaan ja oikeutta matkustamaan Jyväskylä-Laukaa-Muurame -alueen Linkki-paikallisliikenteen linjoilla 1-13 ja 14-42, Linkki-VIP -palveluliikenteessä sekä seutuliikenteen Waltti-vuoroissa. 

Matkustusedun käyttöönotto edellyttää asiointia Linkki-palvelupisteessä. Asiointikäynnille tarvitaan mukaan henkilöllisyystodistus sekä veteraani- tai sotainvaliditodistus tai oikeaksi todistettu kopio alkuperäisestä asiakirjasta. Todistus voi olla 

 • sotilaspassin rintamasotilasleima
 • erillinen rintamapalvelutunnus/ -todistus
 • kuvallinen KELA- kortti, jossa on R- tai MR-tunnus
 • Sotainvalidien veljesliiton jäsenkorttti
 • valtionneuvoston päätös sotavammasta.

Pyörätuolimatkustajan etuus

Linkki-paikallisliikenteen linja-autot ovat pääsääntöisesti matalalattiaisia, mikä mahdollistaa myös pyörätuoliasiakkaisen matkustuksen. 

Pyörätuolilla kulkevat asiakkaat matkustavat maksutta Linkki-paikallisliikenteen linja-autoissa, joko yksin tai avustajansa kanssa. Etuus on voimassa Jyväskylän paikallisliikenteen linjoilla 1-13 ja 14-42. Etuus ei ole voimassa seutuliikenteessä eikä Linkki-VIP -palveluliikenteessä. Pyörätuolimatkustajan etuus ei koske rollaattorin kanssa matkustavia henkilöitä.

Sisään tullaan pyörätuolilla keskiovista ja matkan ajaksi sijoittaudutaan Linkin keskiosan penkittömille paikoille. Avustaja huolehtii matkustuksen turvallisuudesta matkan kaikissa vaiheissa.

Etuutta voivat hyödyntää liikuntarajoitteiset ihmiset, jolle pyörätuoli on välttämätön liikkumisen apuväline. Jos näin ei ole, ja asiakas pystyy esim. itse kävelemään sisään ja nostamaan pyörätuolin Linkkiin, kyse ei ole etuuteen oikeutetusta henkilöstä.

Avustajaetuus

Avustaja matkustaa maksutta, kun vammaisen asiakkaan Waltti-matkakortissa on merkintä avustajaoikeudesta. Asiakas itse maksaa matkastaan käyttäjäryhmänsä mukaisen lippuhinnan. Kuljettaja tarkistaa linja-autossa avustajaoikeusmerkinnän asiakkaan Waltti-matkakortista.

Etuus on voimassa paikallisliikenteen Linkki-linjoilla 1–13 ja 14–42, ei kuitenkaan seutuliikenteessä. Etuuden saavat Jyväskylässä, Laukaassa tai Muuramessa kirjoilla olevat asukkaat.  Avustajaetuus koskee vain Waltti-kausi- ja arvolipuilla matkustamista, ei kulkemista kerta-, päivä- tai mobiililipuilla.

Näin haet avustajaetuutta: 

Avustajaoikeuden saa Waltti-matkakorttiinsa asioimalla Linkki-palvelupisteessä ja esittämällä EU:n A-merkityn vammaiskortin. Matkakorttiin kiinnitetään tarra, joka kertoo myönnetystä etuudesta ja joka tulee uusia vuosittain. 

Katso tarkemmat tiedot vammaiskortista, A-merkintään oikeutetuista asiakasryhmistä ja vammaiskortin hakemisesta.

Asiasanat:  
etuus
opiskelija
seniori
sotaveteraani
sotainvalidi
pyörätuoli