Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tyttö ja äiti linja-autossa. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääsisältö

12 vinkkiä mukavaan matkaan

 • Ole ajoissa pysäkillä, anna näkyvä merkki kyytiin pyrkimisestä
 • Täytä istuinpaikat täytetään ikkunapaikoista alkaen, seisomapaikat auton takaosasta alkaen. Jos auto tulee täyteen, tiivistä takaosaa kohti. Väistä ja anna tilaa kyydistä poistuville.
 • Kohtelias antaa istumapaikan sitä enemmän tarvitsevalle, esim. vanhukselle.
 • Penkit on tarkoitettu vain ihmisille, ethän pidä kenkiäsi, matkatavaroita tai lemmikkejä penkillä. 
 • Syöminen, juominen ja tupakointi ei ole sallittua. 
 • Älä jätä roskia Linkkiin. 
 • Vältä voimakkaiden hajusteiden käyttöä.
 • Linja-auto tai pysäkki ei ole tupakointipaikka – koskee niin sähkö- kuin tavallista tupakointia.
 • Jos kuuntelet musiikkia tms., käytä kuulokkeita. Hoida äänekkäät puhelinkeskustelut toisaalla. 
 • Ilmoita kuljettajalle häiriköinnistä tai autossa huomaamistasi vaaranpaikoista.
 • Pois jäädessä anna pysähtymismerkki riittävän ajoissa. 
 • Varo kevyen liikenteen väylän liikennettä kyydistä pois jäädessä

Esteettömyys Linkissä

 • Linkki-paikallisliikenteen autot Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa ovat matalalattiaisia keskiosaan saakka. Kulku pyörätuolilla ja apuvälineellä (esim. rollaattorilla) tapahtuu keskioven kautta. Jos auton keskiosassa on täyttä, viimeksi kyytiin pyrkivän on jäätävä odottamaan seuraavaa vuoroa. 
 • Useissa Linkeissä on alas laskettava pyörätuoliluiska (max. kantavuus 300 kg) ja niiausmekanismi eli auton kallistus pysäkin suuntaan nousukorkeuden mataloittamiseksi. 
 • Pyörätuolin kanssa matkustetaan Linkin keskitilassa. Jos autossa on pyörätuolin kiinnitysvyöt, niillä voi varmistaa pyörätuolin paikallaan pysymistä ajon aikana. Auton keskiosassa on pyörätuoliasiakkaan matalalle sijoitettu stop-painike. Katso pyörätuolimatkustajan etuus
 • Pysäköi rollaattori keskitilaan ja varmista paikallaan pysyminen. Siirry matkustuksen ajaksi istumapenkille tai pidä kiinni tarttumatangoista ja -kahvoista.
 • Näkörajoitteiset asiakkaat: Linjakilpi on linja-autossa etuikkunan yläosassa ja sivulla. Linjakilvet on toteutettu näkyvällä ja mahdollisimman suurikokoisella led-tekniikalla. Heikkonäköinen varmistaa linjan ja suunnan sivukilvestä tai kuljettajalta Linkin ollessa paikallaan pysäkillä. Autoissa ei ole pysäkkikuulutuksia, matkan etenemistä voi seurata älypuhelimen kautta reittioppaalta reaaliajassa. Eräillä keskeisillä pysäkeillä on pysäkkinäyttöjä, joissa on erillinen tekstin puheeksi kääntävä toimintonappi. 
 • Erityisryhmiin kuuluville (ikäihmiset, liikunta- ja aistirajoitteiset, raskaana olevat) on opastarroin merkattu istumapaikat edessä kuljettajan takaa. 
 • Liikuntarajoitteisille tai apuvälineen kanssa matkustaville on hyvät puitteet Linkki-VIP-palveluliikenteessä. 
 • Seutuliikenteen autot eivät ole samalla tapaa esteettömiä kuin paikallisliikennettä ajavat autot, mikä asettaa rajoituksia apuvälineiden tai lastenvaunujen kanssa matkustamiselle.

Lastenvaunujen kanssa turvallisesti

 1. Nouse kyytiin keskiovesta, työnnä vaunut/rattaat sisään menosuunta edellä. Asettaudu auton keskiosaan vaunuille ja rattaille varattuun tilaan muut käyttäjät huomioon ottaen.
 2. Jos siirryt lapsen kanssa istumapaikoille, lukitse vaunujen pyörät matkan ajaksi ja varmista niiden pystyssä pysyminen. Linkissä ei ole lastenvaunuille erillisiä sidontamekanismeja. 
 3. Älä jätä lasta yksin vaunuihin matkan ajaksi, varmista vierellä vaunujen paikallaan pysyminen. Pyri ennakoimaan Linkin jarrutustilanteet. 
 4. Poistuessasi autosta käytä keskiosan vaunupainiketta, jos autossa sellainen on. Poistu keskiovesta peruuttaen ulos ja vedä työntöaisasta vaunut tai rattaat perässäsi autosta.
  Katso lastenvaunumatkustajan etuus 

Ensimmäinen Linkki-matka

 1. Selvitä reitti, aikataulut ja pysäkit https://reittiopas.jyvaskyla.fi
 2. Varaa sopiva maksuväline. Lipun voi ostaa
  • käteisellä rahalla kuljettajalta (tasaraha /max. 20 € seteli)
  • lähimaksulla, esim. pankkikortilla
  • mobiilisovelluksella (Linkki tai Waltti Mobiili)
  • Waltti-matkakortilla
 3.  Riennä ajoissa pysäkille – pidä maksuväline valmiina. 
 4. Heiluttele Linkin saapuessa näkyvästi, jotta varmistat kuljettajan huomion. Hyödynnä pimeällä heijastinta tai puhelimen näytön valoa merkin antamisessa.
 5. Käy etuovesta sisään ja maksa matka kuljettajalle tai lähimaksulaitteelle. Mobiililiput ja Waltti-matkakortti luetaan lipuntarkistuslaitteella  - pyydä tarvittaessa lisäopastusta kuljettajalta
 6. Käy peremmälle! Etsi sopiva istuma- tai seisomapaikka matkan ajaksi.
 7. Kun päätepysäkkisi lähestyy, paina stop-nappulaa.
 8. Poistu keski- tai takaovesta. Voit huikata kuljettajalle kiitokset matkasta. 

Tervetuloa uudelleen!

Tutustu myös Linkki-kummi-palveluun

Lemmikki Linkissä

Tavallisen, vaarattoman lemmikkieläimen voit maksutta ottaa mukaan Linkki-matkalle, jos autossa on tilaa. Jos auto on täysi tai kyydissä on jo lemmikkejä, kuljettaja voi joutua epäämään lemmikin pääsyn autoon. Samoin voi käydä, jos kyydissä on allergian tai vastaavan syyn takia lemmikin kyytiin ottamista vastustava matkustaja.

Lemmikin haltija vastaa siitä, että eläin ei häiritse tai sotke paikkoja matkan aikana. Pidä lemmikki kytkettynä ja istuta sitä matkan ajan joko sylissä tai lattialla. Poliisikoirilla sekä opas- ja avustajakoirilla on Linkkiin aina vapaa pääsy.

Pyörät ja sähköpotkulaudat

Tavallista polkupyörää ja sähköpotkulautaa/skuuttia voi kuljettaa Linkissä, jos keskiosassa on tilaa. Pyörän tai potkulaudan omistajan tulee matkan aikana huolehtia laitteensa pystyssä ja paikallaan pysymisestä. Jos kyse on normaalia suuremmasta rahti-, sähkö- tms. erikoismallin pyörästä, kuljettaja päättää tapauskohtaisesti sen kyytiin ottamisesta. 

Kuljettaminen maksaa 2 euroa käteisellä ja sitä ei voi maksaa lähimaksulla tai matkakortin arvolla. Kuljetusmaksua ei peritä kainalossa kulkeva taittopyörästä tai -potkulaudasta. 

Matkatavarat

Matkatavaroista ei peritä erillisiä matkatavaramaksuja. Laukkua voi kuljettaa joko sylissä tai lattialla, penkit on varattu vain ihmisille. Myös muita isoja matkatavaroita on autossa mahdollista kuljettaa, mutta kuljettaja harkitsee tapauskohtaisesti, mahtuvatko ne mukaan. 
Matkustajan tehtävänä on huolehtia matkustaessa tavaroistaan. Tavarankuljetuksesta ei saa aiheutua haittaa tai vaaraa muille matkustajille tai linja-auton rakenteille. Palavien nesteiden, räjähdysaineiden ja muiden vaarallisten aineiden (esim. kaasupullojen) kuljettaminen autossa on turvallisuussyistä kiellettyä.

Syöminen ja juominen

Linkki-paikallisliikenteen linja-autossa ei eväiden nauttiminen ole sallittua. Nauti ruoka ja juoma ennen matkaa tai sen jälkeen. 

Vahinkotapaukset

Liikkuvassa ajoneuvossa voi sattua tilanteita, joista aiheutuu henkilö- tai omaisuusvahinkoa. On tärkeää ilmoittaa vahingosta kuljettajalle heti sen tapahduttua, koska kaikki matkustamon tapahtumat eivät aina näy kuljettajalle. Jälkikäteen vahingon selvittäminen voi olla haasteellista. Ilmoitus tarvitaan myös vakuutusyhtiölle tehtävää vahinkoilmoitusta varten. 

Hyvitykset

 

Asiasanat:  
polkupyörä
pyörätuoli
matkatavara
lemmikki
rollaattori