Hyppää pääsisältöön

19.3.2024

Kuva
Jyväskylän Taiteilijaseura perustettiin sotien jälkeen vuonna 1945. Nimestään huolimatta sen toiminta-alue kattaa koko Keski-Suomen. Alusta lähtien seura halusi keskittää toimintansa erityisesti näyttelyihin. Siksi jo perustamisvuonna järjestettiin seuran näyttelyistä tärkein, vuosinäyttely, jota onkin sen jälkeen pidetty lähes jokainen vuosi.

Ensi vuonna seura täyttää 80 vuotta ja tänä vuonna on esillä 74. vuosinäyttely. Alkuvaiheessa vuosinäyttely oli esillä mm. H. M. Parkkosen huonekaluliikkeessä ja Jyväskylän kaupungin valtuuston istuntosalissa. Kun Alvar Aallon suunnittelema Keski-Suomen museo vuonna 1961 avautui, vuosinäyttely pääsi ensimmäisen kerran esille oikeisiin museotiloihin.  

Vuosinäyttelyiden päämääränä on aina ollut esittää mahdollisimman kattava läpileikkaus ajankohtansa keskisuomalaisesta nykytaiteesta ja uudessa Keski-Suomen museossa se tapahtui todella voimallisesti: näyttelyn polttopisteessä oli informalistinen tyyli, jonka kautta koettiin laajemminkin, että Suomen kuvataide on vihdoin saavuttanut kansainvälisen reaaliaikaisuuden. Tästäkin syystä on niin upeaa, että 74. vuosinäyttely voi esittäytyä Aalto2-museokeskuksen Taidehallissa juuri tänä vuonna, kun kyseessä on toistaiseksi viimeinen Jyväskylän museoissa järjestettävä vuosinäyttely. Yhä edelleen, lähes kahdeksan vuosikymmenen jälkeen näyttely kykenee luomaan välittömän yhteyden alueen taiteilijoiden, taiteilijayhteisön ja taideyleisön välille. Yhteisöllisyyden kulttuuriseen voimaan viittaa myös 74. vuosinäyttelyn nimi MINÄ – SINÄ – ME.

Jyväskylän Taiteilijaseuran vuosinäyttelyt ovat tähän asti olleet avoimeen tarjontaan perustuvia ja jurytettyjä. Kun tekijä on vuosien kuluessa päässyt kyllin moneen näyttelyyn, hänellä on ollut mahdollisuus anoa ja päästä seuran jäseneksi. Jäseneksi pääsyn kriteerit ovat ajoittain aiheuttaneet kritiikkiä, mutta se on ollut lopulta paras menetelmä ammattitaiteilijoiden seuran uskottavuuden kannalta. Poikkeuksellisesti 74. vuosinäyttely on rajattu vain seuran nykyisille jäsenille. Jyväskylän Taiteilijaseuraan kuuluu n. 150 jäsentä ja yli puolet heistä ilmoittautui mukaan näyttelyyn Minä – Sinä – Me. Katselmus antaa siis hyvän lähtökohdan vuosittain toistetulle kysymykselle: Mitä keskisuomalainen nykytaide on juuri nyt?

Lisätietoja näyttelystä
Ilja Koivisto
Keski-Suomen museo, intendentti, näyttelyt 
050 311 8879
[email protected] 
 

Asiasanat: