Hyppää pääsisältöön

18.12.2023

Kuva
Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan nuija. Kuva Jaana Pinson
Jyväskylän kaupunginhallitus antoi vuoden viimeisessä kokouksessaan lausunnon valtion väyläverkon investointiohjelmasta. Kaupunginhallitus päätti myös Jyväskylän kaupungin perustietotekniikan ulkoistamisesta Kuntien Tiera yhtiölle 1.3.2024 alkaen.

Jyväskylän kaupungin lausunto valtion väyläverkon investointiohjelman luonnoksesta vuosille 2025-2032

Jyväskylän kaupunginhallitus antoi lausuntonsa liikenteen investointiohjelmasta, joka on Väyläviraston ehdotus maanteiden, ratojen ja vesiväylien kehittämisestä seuraavan kahdeksan vuoden aikana.

Jyväskylän kaupunki toteaa lausunnossaan myönteistä olevan sen, että monet keskisuomalaiset väylä- ja parannushankkeet ovat edenneet. Osa toteutusvaiheeseen siirtyneistä hankkeista on sisältynyt aiempiin investointiohjelmiin (vt 4 Oravasaari ja vt 4 Leivonmäki), ja osa on toteutunut investointiohjelman ulkopuolelta (vt 4 Äänekoski-Viitasaari ja vt 9 Leivonmäen kohdalla). Myönteistä on myös se, että Jyväskylän seudulla maantiekohteet ovat menestyneet hyvin väyläviraston suunnitteluohjelmassa. Tämä on hallituksen mukaan tärkeää, jotta investointiohjelmassa säilyy jatkossakin Jyväskylän seudulta monipuolista ja toteutusvalmista hankekantaa.

Kaupunginhallitus toteaa, että kaupungille tärkeimpiä ja ajankohtaisimpia kohteita ovat vt 4 Vaajakosken kohdalla, joka sisältyy investointiohjelmaan. Kokonaisuuden kustannusarvio investointiohjelmassa on 225 miljoonaa euroa. Valtatie 4 Vaajakosken kohdalla -tiesuunnitelma on valmis ja ollut nähtävillä 1.11.-4.12.2023. Todennäköistä on, että hankkeelle saadaan suunnitelmien osalta toteutusvalmius kesään 2024 mennessä.

Palokanorsi (vt 4 Palokan kohdalla, jonka kustannusarvio on 22 miljoonaa euroa) ei puolestaan ole investointiohjelmassa, sillä investointiohjelman mukaan MAL-kaupunkiseutujen yhteisrahoituksella toteutettavat hankkeet ja niiden kustannusosuudet määritellään valtion ja kuntien välisissä erikseen neuvoteltavissa sopimuksissa. Sopimusneuvotteluja MAL-sopimuksen osalta käydään parhaillaan. Jyväskylän mukaan Palokan kohta on yhdyskuntataloudellisesti kannattava hanke ja toteutettavissa kahdessa eri laajuudessa. Alueen palveluiden, asumisen ja liikenneolosuhteiden kehittämisen näkökulmasta tarkoituksenmukaisin toteutuslaajuus kattaisi Palokanorren tiesuunnitelma-alueen lisäksi Ruokkeentien itäosan välillä Korppumäentie-Laajavuorentie ja Saarenmaantien välillä Ruokkeentie-Nuutinkatu.

Palokan kohdan toteutus sopimuskaudella 2024-2027 on yksi keksisimpiä MAL-neuvottelujen kohdekohtaisista tavoitteista. Kaupunki on tyytyväinen siitä, että vuoden 2024 valtion talousarviovalmistelussa vt4 Palokan kohdalla linjattiin kiireelliseksi suunnitteluhankkeeksi, joka on tulkittu myönteiseksi signaaliksi toteutusta ajatellen. Kohteen viimeinenkin tiesuunnitelma on nyt ollut nähtävillä ja suunnitelma viedään hyväksymiskäsittelyyn mahdollisimman pian. Näillä näkymin hankkeen toteutus voi alkaa vuoden 2025 lopulla.

Kaupunki huomioi lausunnossaan painokkaasti myös Tampere-Jyväskylä(-Helsinki) ratayhteyden kehittämisen Keski-Suomen ja Jyväskylän seudun näkökulmasta. Hanke ei kuulu investointiohjelmaan. Hankkeen kustannusarvio on 361 miljoonaa euroa.

Kaupungin mukaan yhteyden tulisi olla osa investointiohjelmaa, sillä Tampere-Jyväskylä ratayhteys on kestävän saavutettavuuden kulmakivi. Yhteysvälin henkilöjunien keskimääräiset matka ajat ovat pidentyneet merkittävästi vuosien saatossa. Osasyynä tähän on Tampere-Jyväskylä radan korjaus- ja investointivelka, mikä näkyy tavara- ja henkilöliikenteen välityskykyhaasteina sekä yhteysvälin häiriöherkkyytenä. Yhteysvälin kehittäminen on ollut pitkään Jyväskylän ja Keski-Suomen maakunnan edunvalvonnan keskiössä. Kohde on tunnistettu useissa selvityksissä ja arvioinneissa erittäin tärkeäksi kehittämishankkeeksi, jolla saavutetaan laaja-alaisia hyötyjä kohtuullisin kustannuksin.

Jyväskylän kaupungin perustietotekniikan palvelut ulkoistetaan 1.3.2024 alkaen

Kaupunginhallitus päätti ulkoistaa osan tietotekniikkapalveluistaan sidosyksikölleen Kuntien Tiera Oy:lle viiden vuoden palvelusopimuksella 1.3.2024 alkaen. Ulkoistus koskee kaupungin perustietotekniikan palveluita. Samalla hyväksyttiin henkilöstösiirtoja koskevat liikkeenluovutuksen periaatteet.

Kaupungin Tietohallinto tuottaa tällä hetkellä perustietotekniikkapalveluiden ohella tukea kehittämiseen ja tietoturvaan sekä teknisiä pääkäyttäjäpalveluita. Tietohallinto on myös itsenäisesti linjannut vastuualueensa kaupunkitason teknistä kehitystä sekä uudistanut organisaation ohjeita ja linjauksia. Tietohallinnon tehtäväkenttä on ollut laaja suhteessa käytettävissä oleviin resursseihin. On huomattava, että Tietohallinnon henkilömäärä ja toiminnan taloudelliset resurssit eivät ole kasvaneet kuluneen kymmenen vuoden aikana, sen sijaan kustannustaso (palkat, ostopalvelut, sovelluksien kulut) on noussut ja tehtäväkenttä laajentunut.

Jyväskylän kaupungin tietohallinnon palvelujen järjestämisvaihtoehtoja on selvitetty useissa, lähinnä kaupallisin perustein toteutetuissa selvityksissä vuodesta 2017 lähtien. Alkuvuodesta 2023 Jyväskylän kaupunki käynnisti palveluista ulkopuolisen tarkastelun, jonka ulkopuoliseksi asiantuntijatoteuttajaksi valittiin KPMG Suomi Oy. Selvityksen keskeisenä lopputuloksena ja suosituksena todettiin, että Jyväskylän kaupunki voisi saavuttaa perustietotekniikan ulkoistuksen kautta toiminnallisia ja taloudellisia hyötyjä tulevaisuudessa.

Tarkastelun johtopäätöksenä ehdotettiin käynnistettävän perustietotekniikan palvelutuotannon ulkoistus eri osissa. Niin sanottu käyttäjä- eli päivittäispalvelujen osa-alueesta ehdotettiin käynnistettävän neuvottelut Kuntien Tiera Oy:n kanssa. Tietoliikenne- eli verkkopalvelujen sekä kapasiteetti- eli konesalipalvelujen osalta selvityksessä suositettiin kilpailutusta markkinaehtoisesti mahdollisimman hyvän hinta- ja kustannushyödyn saavuttamiseksi.

Kuntien Tiera Oy on hankintalain mukainen sidosyksikkö. Sidosyksiköiltä tehtyihin hankintoihin ei sovelleta hankintalakia. Kuntien Tiera on omistuspohjaltaan Suomen suurin inhouse-toimija, jonka väestöpeitto on 4,7 miljoonaa suomalaista. Jyväskylän kaupunki on ollut vuodesta 2017 lähtien Kuntien Tiera Oy:n osakas ja asiakas ja kaupunki omistaa sen osakkeita.

Selvityksen perusteella kaupunki käynnisti kesäkuussa 2023 neuvottelut perustietotekniikan päivittäispalvelujen siirtämisestä Kuntien Tiera Oy:lle. Samalla linjattiin, että palvelujen ulkoistuksen myötä kaupungin henkilöstö siirtyy Kuntien Tiera Oy:n palvelukseen liikkeenluovutuksella, eli työntekijät siirtyvät Tieralle ns. vanhoina työntekijöinä 1.3.2024 alkaen.  

Kuntien Tieran vastattavaksi siirtyy seuraavat palvelukokonaisuudet:
-    Tukipalvelut, sisältäen ICT-palvelutuotantoympäristön ylläpidon sekä käyttäjä-, laite, ja lähituen loppukäyttäjille 
-    Laitepalvelut, sisältäen työasemien ja mobiililaitteiden tuki ja hallinta 
-    Hybridi-infrapalvelut, sisältäen pilvi- ja konesalipalveluiden ylläpidon
-    Kyberturvapalvelut, sisältäen IT-ympäristön teknisen tietoturvan hallinnan ja poikkeamien hallinnan


Jyväskylän kaupungin järjestettäväksi jää uudessa toimintamallissa palveluiden hallinta Kuntien Tieran tuotannon rajapinnassa. Tämän lisäksi kaupungin vastuulle jää järjestää ja yhteensovittaa Kuntien Tieran palvelutuotanto muiden palvelutuotantoa ja kehitystä toteuttavien kaupungin ICT-kumppanien kanssa. Lisäksi kaupunki keskittää uudessa toimintamallissa jäljelle jäävän IT-henkilöstöresurssinsa digitalisaatio-ohjelmaa tukeviin kehityshankkeisiin sekä vaativaan suunnittelutyöhön.

Palvelusopimuksen mukaisesti Kuntien Tiera perustaa Jyväskylään palvelukeskuksen ja ottaa vastuulleen perustietotekniikkapalveluiden tuotannon tietohallinnon aiemmin tuottamalla palvelulaajuudella. Kaupunki hankkii perustietotekniikan palvelut Kuntien Tiera Oy:ltä viiden (5) vuoden määräaikaisella palvelusopimuksella, joka on arvoltaan yhteensä noin 13 miljoonaa euroa. Lisäksi kaupunki hankkii Kuntien Tiera Oy:ltä käyttöönottoprojektin, jonka kiinteä vuoden 2024 aikana projektin valmistumisvaiheiden mukaisesti laskutettava kertakustannus on 615 000 euroa.

Kaupungin edustajan valinta ja tilintarkastajan esittäminen Central Finland Mobility Foundation säätiöön

Kaupunginhallitus nimesi kaupunginjohtaja Timo Koiviston Jyväskylän kaupungin edustajaksi Central Finland Mobility Foundation sr:n hallitukseen, joka on kaupungin, Toyota Mobility Foundationin ja Toyota Gazoo Racing World Rally Team Oy:n yhteinen säätiö. Säätiön kotipaikka on Jyväskylä ja säätiö harjoittaa toimintaansa erityisesti Keski-Suomen maakunnan alueella. Säätiön tarkoituksena on edistää hiilineutraalin, kestävän ja monipuolisen yhteiskunnan saavuttamista, vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, ehkäistä ilmastonmuutosta ja edistää liikkuvamman yhteiskunnan toteutumista sekä osallistua näitä edistäviin hankkeisiin.

Säätiön toiminnan on tarkoitus käynnistyä tammikuussa 2024, kun säätiön perustaminen on rekisteröity. Sääntöjen mukaan säätiön asioita hoitaa ja sitä edustaa hallitus, jonka jäsenet valitaan kolmeksi kalenterivuodeksi kerrallaan.

Lisätietoja: 
- Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Caius Forsberg, p. 044 061 1712
- Jyväskylän kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Meri Lumela, p. 050 554 7167
- Jyväskylän kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Jari Colliander, p. 040 740 1850
- Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819

 

Asiasanat: