Hyppää pääsisältöön

17.5.2023

Kuva
Savulahden päiväkodin aulatila, jossa on värikkäitä istuinkalusteita. Kuva Anne Kuvaja
Jyväskylän sivistyslautakunnan seuraava kokous on keskiviikkona 24.5.2023 kello 15.00. Lautakunta saa päätettäväkseen yksityisen varhaiskasvatuksen palvelusetelipalvelujen päivitetyn sääntökirjan ja varhaiskasvatuksen palveluseteliin 1.8.2023 voimaan tulevat indeksikorotukset. Lisäksi lautakunnalle esitellään varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkon 2023-2028 suunnitelmat sekä vastaus tunne- ja vuorovaikutustaitojen opetuksesta tehtyyn valtuustoaloitteeseen.

Yksityisen varhaiskasvatuksen palvelusetelin korotukset 1.8.2023 alkaen 

Yksityisen varhaiskasvatuksen palvelusetelin ja ostettavan esiopetuksen enimmäisarvoja esitetään korotettavaksi 1.8.2023 alkaen. Syynä korotustarpeeseen ovat inflaation aiheuttaman kustannusten nousun lisäksi muun muassa varhaiskasvatusmaksulain 1.3.2023 voimaan tulleet muutokset, jotka pienensivät asiakasmaksuja.  Lainsäädännön muutoksista seurasi, että maaliskuussa 2023 yksityisessä varhaiskasvatuksessa 50 prosenttia perheistä ei maksaisi asiakasmaksua, jos lapset olisivat kunnallisten palvelujen piirissä. Myös varhaiskasvatuslain mukaan alle 3-vuotiaille pitää varata suhteessa enemmän henkilökuntaa kuin yli 3-vuotiaille.   

Palvelusetelin enimmäisarvo ehdotetun korostuksen jälkeen olisi 870 euroa kuukaudessa yli 3-vuotiaan lapsen varhaiskasvatuksesta päiväkodeissa. Korotusta lähtöhintaan tulisi 31 euroa. Perhepäivähoidossa enimmäisarvo olisi korotuksen jälkeen 844 euroa kuukaudessa. Esiopetuksen ostopalveluhinta olisi 522 euroa kuukaudessa. Kerhotoiminnan palveluseteli olisi yli 3-vuotiaan lapsen osalta 109 euroa (kerran viikossa toimiva kerho) ja alle 3-vuotiaan lapsen osalta 310 euroa kuukaudessa. Indeksitarkistuksen lisäksi palvelusetelin enimmäisarvoon esitetään tehtäväksi päiväkotihoidon osalta 5 euron tasokorotus. 

Esitettyjen korostusten kokonaisvaikutukset ovat vuonna 2023 noin 200 000 euroa. Korotukset katetaan varhaiskasvatuksen palvelualueen palvelusetelimenoihin käytössä olevalla määrärahalla. 

Varhaiskasvatukselle uusia tiloja    

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkoa tarkastellaan viiden vuoden aikajänteellä ja päivitetään vuosittain. Yhteisen suunnitelman avulla mahdollistetaan tilakapasiteetin optimaalinen hyödyntäminen, ennustetaan ja arvioidaan palvelun kysyntää ja tarjontaa sekä laaditaan vuosittain toimenpide- ja kehitysohjelma palvelukapasiteetin mitoittamiseen. Palveluverkkosuunnitelmaan sisältyy varhaiskasvatuksessa yksityisen palvelutuotannon osuuden alueittainen seuranta ja hallinta. Palveluverkkoa päivitetään vuosittain muutostarpeiden tunnistamiseksi ja ennakoitavuuden lisäämiseksi. 

Palveluverkkotarkastelun paineet kohdistuvat tällä hetkellä erityisesti varhaiskasvatukseen. Syntyvyyden laskusta huolimatta varhaiskasvatuspalvelujen piirissä olevien 0-6-vuotiaiden lasten määrä on kasvanut. Määrän ennakoidaan kasvavan seuraavan viiden vuoden aikana edelleen. Kysyntään vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa mahdollinen kaksivuotisen esiopetuksen- ja perhevapaauudistukset, asiakasmaksujen aleneminen, varhaiskasvatuksen palvelutarpeeseen liittyvien suhdelukujen uudelleen määrittely sekä yleinen työllisyystilanne.   

Pohjanlammen päiväkoti, Haukkamäen päiväkodin laajennus ja Lohikosken väistöpäiväkoti tuovat helpotusta jo ensi syksynä

Palveluverkkosuunnitelma on painottunut vastaamaan erityisesti varhaiskasvatuksen haastavaan tila- ja paikkatilanteeseen. Pientä helpotusta saatiin tammikuussa Fabriikin päiväkodin laajennusosa valmistumisen myötä. Elokuussa 2023 valmistuvat uusi Pohjanlammen päiväkoti ja Haukkamäen päiväkodin laajennus ja Lahjaharjun päiväkoti päiväkodin purku- ja rakennustöiden ajaksi avautuva Lohikosken väistöpäiväkoti. Varhaiskasvatuspalvelujen kysynnän kasvun vuoksi Salmirannan esiopetustilat, Onnimannin päiväkotija Haukkamäen pihapiirissä oleva viipalerakennus säilytetään. Lisäksi kolmelle perhepäivähoidon ryhmälle etsitään edelleen tiloja.   

Vaajakummun koulun muutostyöt valmistuvat syksyllä 2023 ja mahdollistavat oppimisympäristöjen monimuotoisemman ja joustavamman käytön tulevaisuudessa kasvavan oppilasmäärän tarpeisiin. Syksy 2024 tuo muutoksia Kuohu-Vesanka alueen päiväkoti- ja koulujärjestelyihin, kun Kuohun päiväkotikoulun viipalerakennuksen väliaikainen lupa päättyy. 

Suunnittelussa mukana myös yksityisen varhaiskasvatuksen palvelutuotanto 

Alueellisessa palveluverkkosuunnittelussa seurataan yksityisen varhaiskasvatuksen osuutta suhteessa kunnallisiin palveluihin. Palveluverkkosuunnitelmassa aikaisemille vuosille sisältyneet ja kapasiteettiin lasketut yksityisten päiväkotien rakennushankkeet eivät ole toteutuneet. Tulevaisuutta suunniteltaessa on varauduttava myös, että elinkaarensa päässä olevia yksityisiä päiväkotikiinteistöjä poistuu käytöstä ja palveluntuottajia lopettaa toimintaansa. Uusille yksityisille päiväkodeille pyritään kaavoitusvaiheessa mahdollistamaan hyviä sijoittautumismahdollisuuksia.  

Sivistyslautakunnan käsittelyn jälkeen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkosuunnitelma ja sen kehittäminen etenee edelleen tiedoksi kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle.  

Esityslista on luettavissa kokonaisuudessaan. Päätöstiedote kokouksen asioista julkaistaan Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla torstaina 25.5.2023. 

Lisätietoja:  
sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 050 584 8987