Hyppää pääsisältöön

9.3.2023

Kuva
Pienet oppilaat venyttelevät luokassa. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Huhtasuon yhtenäiskoulun arjessa liikunta kuuluu oppilaiden jokaiseen päivään, samalla tavoin kuin ruokatunti. Liikunnallista aktiivisuutta edistävä toiminta on suunnitelmallista ja näkyy koulun toimintaa ohjaavissa asiakirjoissa. Toimintaa suunnitellaan koko koulun voimin.  

Huhtasuon yhtenäiskoulun pitkäjänteinen työ lasten ja nuorten liikunnallisen elämäntavan edistäjänä palkittiin vuoden vaihteessa valtakunnallisella Vuoden Liikkuva koulu 2022 ja Keski-Suomen Liikunta ry:n myöntämällä vuoden 2022 Keski-Suomen vuoden lasten liikuttaja –palkinnolla. Lisäksi Huhtasuon yhtenäiskoulun erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden soveltavan liikunnan välineiden hankkimiseen saatiin 500 euroa, kun Veikkauksen myöntämä rahastipendi Nuorten Marathon –juoksutapahtumalle lahjoitettiin edelleen Huhtasuon yhtenäiskoululle.   

Kuva
Iloinen oppilas keinuu erityiskeinussa. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Palkitsemisten perusteissa mainittiin, että Huhtasuon yhtenäiskoulun arjessa liikunta kuuluu oppilaiden jokaiseen päivään, samalla tavoin kuin ruokatunti. Liikunnallista aktiivisuutta edistävä toiminta on suunnitelmallista ja näkyy koulun toimintaa ohjaavissa asiakirjoissa.

Toimintaa suunnitellaan koko koulun voimin  

-Olemme olleet todella iloisia, että kouluyhteisömme yhdessä tekemä pitkäjänteinen työ toiminnallisemmasta ja liikunnallisemmasta kouluarjesta on huomioitu, iloitsee rehtori Kirsi Kallionpää Huhtasuon yhtenäiskoulusta. 

Ulkovälitunnit ja erityiset pitkä välitunnit mahdollistavat vertaisohjaajien ja harrasteohjaajan vetämien ohjattujen liikuntahetkien toteutumisen. Koulun liikuntavälineet ovat myös oppilaiden käytössä oppilaiden omatoimiseen liikkumiseen ulkovälituntisin sekä liikuntasalissa opettajien valvoessa toimintaa.  

-Käytännössä liikunta näkyy oppilaiden koulupäivässä muuallakin kuin välitunneilla. Oppitunneilla hyödynnetään toiminnallisia opetusmenetelmiä ja opiskelua tauotetaan liikunnallisilla menetelmillä, Kirsi Kallionpää kuvaa. 

-Järjestämme lisäksi liikunnallisia teemapäiviä ja –viikkoja oppilaiden ja opetussuunnitelman mukaisesti. Vaihtelua saadaan myös välituntiturnauksilla ja muilla kisailuilla, täydentää Huhtasuon yhtenäiskoulun liikunnan- ja terveystiedon lehtori Katja Sjöblom-Korhonen.  

Kuva
Tytöt pihalla ryhmässä / Hanna-Kaisa Hämäläinen. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Liikuntaan kannustavan toimintakulttuurin suunnittelussa huomioidaan oppilaiden erilainen liikunta-aktiivisuus, ikätaso sekä Huhtasuon yhtenäiskoulun vaativaa ja erityistä tukea tarvitsevien ryhmien oppilaiden tarpeet. Toimintaa organisoi koulun opetushenkilöstöstä valittu erillinen liikunta- ja hyvinvointitiimi.  Liikkumista voi jatkaa koulupäivän jälkeen koulun harrastusohjaajan organisoimissa liikuntakerhoissa. 

Palkintorahat käytetään koko kouluyhteisön liikunnan edistämiseen 

Huhtasuon yhtenäiskoulun saamat palkintorahat käytetään koko kouluyhteisön liikkumisen edistämiseen kouluympäristössä osana koulupäivää.  

-Juhlimme saatuja palkintoja koko koulun väen kesken helmikuun puolessa välissä. Iloisesta ja energisestä juhlaohjelmasta vastasivat koulun nykyiset ja entiset oppilaat. Juhlapuheen pitäjäksi saimme Keski-Suomen Liikunta ry:n Lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä Jouni Vatasen, kertoo Katja Sjöholm-Korhonen.  

Juhlassa esiteltiin myös oppilaskuntien kokoamat toivelistat, mihin palkintorahoja toivotaan käytettävän. Kevään aikana oppilaat saavatkin toiveidensa mukaisia välineitä koulupäivien aikaiseen liikkumiseen.  

Juhla huipentui koulun bändin säestyksellä laulettavaan "Sankarit" -biisiin.  

-Yhteishenki oli käsin kosketeltavaa ja yhteisestä saavutuksesta nauttiminen sai hymyn huulille meillä kaikilla, iloitsee Katja Sjöholm-Korhonen. 

Teksti: Minna Hakkarainen