31.10.2024
Jyväskylän kaupunki on aloittanut luonnonsuojeluohjelman laadinnan
Luonnonsuojeluohjelma ohjaa luonnonsuojelua eri keinoin
Luonnonsuojeluohjelma tarkentaa Jyväskylän metsäohjelman tavoitteita. Metsäohjelmassa (2018) linjattiin kaupungin metsien suojeluasteeksi 17 prosenttia. Se on nyt toteutettu lisäämällä suojelualueita kaupungin metsäsuunnitelmaan. Metsäsuunnitelman suojelualueverkosto oli nähtävillä talvella 2024. Luonnonsuojeluohjelmassa määritellään kaupungin omistamat, metsäsuunnitelmalla jo suojellut alueet, jotka osoitetaan suojelualuevarauksiksi nyt päivitettävässä Jyväskylän yleiskaavassa. Samalla laaditaan suojelualueille hoidon ja käytön yleisperiaatteet. Jyväskylän kaupungin metsäohjelma laadittiin yhteistyössä järjestöjen, Jyväskylän yliopiston ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Vuoropuhelua järjestöjen ja alueiden käyttäjäryhmien kanssa käydään myös luonnonsuojeluohjelmatyön edetessä tiiviisti.
Luonnonsuojeluohjelma ohjaa kaupungin työtä luonnonsuojelualueiden suojelukeinojen valinnassa sekä hoidon ja käytön suunnittelussa.
– Ohjelman valmistelun aikana olemme keränneet tarkempaa luontotietoa suojelualueverkostoon kuuluvista kohteista, ja tiedon pohjalta voimme määritellä suojelukeinoja eri alueille, kertoo ympäristönsuojelusuunnittelija Katriina Nieminen.
Laajat ja yhtenäiset aluekokonaisuudet merkitään yleiskaavaan luonnonsuojelulain nojalla perustettaviksi luonnonsuojelualueiksi (SL). Asutuskeskittymien vieressä sijaitsevat alueet osoitetaan yleiskaavassa suojelualueiksi (S). Sekä SL- että S-aluevarauksella merkityille suojelualueille määritellään hoidon ja käytön yleisperiaatteet osana luonnonsuojeluohjelmatyötä.
Luonnon monimuotoisuuden turvaamiselle tavoitteet ja toimenpiteet
Loppuvuodesta tavoitteena on saada suojelualueiden hoidon ja käytön yleisperiaatteet valmiiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että alueiden monet käyttötarpeet tunnistetaan, ja esimerkiksi ulkoilureittien ylläpito ja huolto on mahdollista myös suojelualueilla.
– Ensi vuoden aikana määrittelemme lajiensuojeluun liittyvät tavoitteet ja toimet. Se tarkoittaa sitä, että suunnittelemme, mitä kaupunki voi tehdä tiettyjen uhanalaisten lajien elinympäristöjen parantamiseksi suojelualueilla ja hoidetuissa metsissä, lisää Nieminen.
Myös perinnebiotooppiselvitys teetetään vuoden 2025 aikana. Perinnebiotoopilla tarkoitetaan ketoja, niittyjä, hakamaita ja metsälaitumia, jotka ovat perinteisen karjatalouden muovaamia, yleensä runsaslajisia elinympäristöjä. Perinnebiotoopit vaativat säännöllistä hoitoa, kuten niittoa tai laidunnusta. Perinnebiotooppiselvityksen tulosten perusteella linjataan, millaisen roolin perinnebiotoopit saavat Jyväskylän kaupunkisuunnittelussa ja priorisoidaan jatkossa hoidettavat kohteet.
Lisäksi luonnonsuojeluohjelmatyössä laaditaan tavoitteet ja toimenpiteet luontotyyppien ennallistamiselle sekä tarkastellaan lehtojen lisäsuojelun tarvetta.
Seuraa työn etenemistä verkkosivuilta
Työn etenemistä voi seurata myös verkkosivuilta. Ohjelman luonnos tulee nähtäville vuoden päästä syksyn 2025 aikana, jolloin siitä on mahdollista antaa palautetta. Rakennus- ja ympäristölautakunnan hyväksyttäväksi ohjelma menee vuoden 2025 loppupuolella.
Suojelualueverkosto Jyväskylän karttapalvelussa
Lisätiedot
ympäristönsuojelusuunnittelija Katriina Nieminen
p. 050 300 3952
katriina.nieminen[at]jyvaskyla.fi