Hyppää pääsisältöön

6.6.2024

Kuva
Super-Linkki ajaa Hannikaisenkadulla kesällä. Kuva Katja Kauppila
Linkki-joukkoliikenteen odotettu linjastouudistus astui voimaan 3.6.2024. Yhtenä uudistustoimista entiset runkolinjat 1, 2, 18, 18K, 25 ja 27 muuttuivat Super-Linkeiksi.

Nyt ensimmäisiä Super-Linkkejä voi jo bongata Jyväskylän katukuvasta. Syksyyn mennessä kaikille Super-linjoille saadaan uudet Super-Linkki -autot. Kaluston toimitusongelmien vuoksi koko Super-Linkki-kalustoa ei saatu Jyväskylään vielä kesäliikenteen alkuun, minkä vuoksi osa Super-linjoista ajetaan toistaiseksi perinteisillä, vihreillä Linkki-linja-autoilla.

Super-Linkit liikennöivät Linkki-joukkoliikenteen eniten käytetyillä reiteillä ja asiakasmäärät ovat suuria. Reitit ovat samat kuin entisillä runkolinjoilla, mutta linjojen palvelutasoa muutoksen yhteydessä parannettu, joten vuoroja ajetaan aiempaa tiuhempaan ja myöhempään. Kesällä vuorot kulkevat pääosin noin 20 minuutin, talvella 15 minuutin välein niillä reittiosuuksilla, joita ihmiset eniten käyttävät. Valtaosa Super-Linkkien kilometreistä ajetaan sähköllä.

Myös Superien sisätiloihin on panostettu: autoissa on tallentava kamerajärjestelmä matkustamon turvallisuuden lisäämiseksi ja ilkivallan vähentämiseksi sekä turvaohjaamot kuljettajille. 

Uudet Super-Linkit tunnistaa erottuvasta ulko- ja sisäilmeestään. Tuttu linkinvihreä on säilytetty pohjavärinä, mutta sitä on Super-Linkeissä täydennetty ripauksella violettia. Autojen kyljissä ja takaosassa on perus-Linkkiä kaupunkimaisempaa kuviointia. Sisätilojen istumapenkit on verhoiltu erityisin Super-Linkki -kuosein.

Super-Linkkien linjanumerot ovat S-alkuiset:

  • S1 Haapaniemi – Vaajakoski – Halssila – Keskusta – Nova – Köhniö – Kortemäki (entinen linja 1)
  • S2  Kaunisharju – Vaajakoski – Halssila – Keskusta – Vanha keskussairaala – Kyllö – Köhniö – Kortemäki (entinen linja 2)
  • S3 Ristikivi – Kuokkala – Lutakko – Keskusta – Palokunnankatu – Kortepohja (entinen linja 18)
  • S4 Nenäinniemi – Kuokkala – Lutakko – Keskusta – Palokunnankatu – Kortepohja (entinen linja 18K)
  • S5  Kaakkolampi – Kangaslampi – Ahjokatu – Keskusta – Savela – Laajavuori – Palokan marketit – Palokan terveysasema (entinen linja 25)
  • S6 Lehtoniemen th – Palokka – Lohikoski – Kauppatori – Keskusta – Nova – Keltinmäki – Mustalampi (entinen linja 27)

Linjastouudistuksella ja palvelutason parantamisella halutaan houkutella uusia asiakkaita käyttämään Linkin palveluita. Siihen onkin Super-Linkkien reittien tuntumassa hyvät mahdollisuudet, sillä enintään 500 metrin säteelle reiteistä ja pysäkeistä osuu 90 000 ihmisen asuinalueet ja noin 45 000 työpaikkaa.

 

Lisätiedot: palvelupäällikkö Kari Ström, p. 050 60943, kari.strom[a]jyvaskyla.fi

Asiasanat: