Hyppää pääsisältöön

30.10.2023

Kuva
HSL:n sähkönivelbussi liikennöi Hannikaisenkadulla. Kuva Katja Kauppila
Linkki-paikallisliikenne sai koeajoon Helsingin seudun liikenteen sähkötoimisen nivelbussin.

Viiden päivän mittaisissa testiajoissa tarkastellaan tavallista Linkkiä pidemmän linja-auton soveltuvuutta Jyväskylän kaupunkioloihin. Nivelbussilla ajetaan Linkki-runkolinjojen 1, 2, 18, 18K, 25, 27 reitit sekä muutamia muita reittejä eri puolilla kaupunkia. Koeajojen aikana kiinnitetään huomiota muun muassa siihen, miten Jyväskylän katu- ja pysäkki-infra mahdollistavat nivelbussin liikennöinnin. Lisäksi kerätään havaintoja nivelbussityyppisen autokaluston sisätilojen toimivuudesta. Auton soveltuvuutta tarkastelevat Jyväskylän kaupungin joukkoliikennesuunnittelusta, kaupunkisuunnittelusta ja yleisestä liikennesuunnittelusta vastaavat työntekijät. 

Nivelbussi on normaalia pidempi linja-auto, jonka runko ja kori on ohjattavuuden parantamiseksi jaettu nivelrakenteella kahteen osaan. Liitoskohdan peitteenä on haitaria muistuttava, muovinen tai kuminen suojarakenne, jonka vuoksi nivelbussia kutsutaan myös haitaribussiksi.

Koeajossa oleva nivelbussi on Koiviston Auto -yhtiön sähköinen Volvo 7900, joka on lainassa Helsingin seudun HSL-liikenteestä. Nivelbussia ajaa Koiviston Auto Jyväskylä Oy:n kuljettaja. Oranssi-valkoisen nivelbussin voi nähdä Jyväskylän liikenteessä 30.10.–3.11. päivittäin kello 8.00–15.00, mutta sen kyytiin ei valitettavasti ole mahdollista nousta.

Lisätiedot: joukkoliikenneinsinööri Ari Tuovinen, Jyväskylän kaupunki, p. 050 311 8926