Hyppää pääsisältöön

1.2.2023

Kuva
Linkki ajaa talvella Kuokkalan sillalla. Kuva Jiri Halttunen
Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen Linkki-paikallisliikenne kuroi vuonna 2022 reippaasti umpeen koronavuosien notkahdusta matkamäärissä.

 

Joukkoliikenteellä tehtyjä matkoja tilastoitiin vuonna 2022 yhteensä 7,27 miljoonaa, joka on 1,9 miljoonaa matkaa ja 35 prosenttia edellisvuotta enemmän. Vuoden 2022 alussa käytössä oli vielä matkustusta koskevia koronarajoituksia, joten matkamäärät kirivät loppuvuotta kohden merkittävästi. Eniten väkeä Linkki-liikenteessä oli tuiki tavallisena torstaipäivänä 8.12.2022, jolloin matkoja tehtiin yhteensä 35 286.

Käytetyimpänä linjana säilyi edelleen Kaakkolampi-Keskusta-Laajavuori-Palokka -alueilla liikennöivä linja 25, jolla tehtiin yhteensä 1,12 miljoonaa matkaa. Toiseksi suosituin oli Palokka-Keskusta-Keltinmäki-Mustalampi -akselilla liikennöivä linja 27 (651 000 matkaa). Kolmanneksi suurimmat matkamäärät (498 785 matkaa) keräsi Kangaslampi-Keskusta- Myllyjärvi-Keltinmäki -alueita ajava linja 12. 

Matkustaminen on edullisinta Waltti-matkakortilla, ja eniten käytetty lipputuote vuonna 2022 olikin Waltti-matkakortille ladattava 30 vuorokauden kausilippu. Aikuisten 30 vuorokauden kausilipulla matkustettiin 1,17 miljoonaa kertaa, nuoren vastaavalla lipulla reilut 800 000 kertaa. Kolmanneksi suosituimmaksi lipputuotteeksi on noussut matkapuhelimeen ostettava mobiililippu, jolla tehtiin noin 676 000 matkaa.

Matkamäärien myötä myös palautteiden ja asiakaskäyntien määrä nousi. Jyväskylän kaupungin palautepalveluun saapui kaikkiaan 2218 palautetta joukkoliikenteestä. Asemakadulla sijaitsevaan Linkki-palvelupisteeseen tehtiin noin 30 000 asiointikäyntiä ja puhelinpalveluun saapui 3600 neuvontapuhelua. 

Iso kilpailutus ratkesi ja viranomaisalueen laajentumisesta päätettiin

Linkki-paikallisliikenteen kolmesta liikennöintikokonaisuudesta järjestettiin vuonna 2022 kilpailutus, jonka voitti Jyväskylän Liikenne Oy. Kokoluokaltaan merkittävän hankinnan arvo on vuositasolla 21 miljoonaa ja koko urakka-ajalla jopa 210 miljoonaa. Sopimuksen mukainen liikenne käynnistyy kesäkuussa 2024.

Joukkoliikenteen kehittämisestä tehtiin vuonna 2022 selvitys, jossa pohdittiin Linkki-paikallisliikenteen laajentamista kaikkiin tai osaan Jyväskylän kaupunkiseudun kunnista. Selvitys on yksi Jyväskylän kaupunkiseudun MAL-sopimuksen vuosien 2021–2023 keskeisistä toimenpiteistä. MAL-sopimuksella ohjataan seudun maankäytön, asumisen ja liikkumisen kestävää kehitystä. Hankasalmi, Petäjävesi, Toivakka ja Äänekoski) tekivät päätöksen Linkki-paikallisliikenteeseen liittymisestä, joten uusi 7 kunnan toimivalta-alue aloittanee toimintansa vuoden 2024 alussa. 

Lasten ja lastenvaunumatkustajien etuudet paranivat kesäkuussa

Lapsiperheiden matkustaminen lähti voimakkaaseen nousuun, kun joukkoliikennelautakunta poisti kesäliikenteen käynnistyessä aiemman lastenvaunuetuuden kellonaikarajoituksen. Vauvaa tai taaperoa lastenvaunuissa tai -rattaissa kuljettavan vanhemman matkustus on maksutonta kaikkina vuorokaudenaikoina. Lastenvaunuetuuden tarkoituksena on parantaa ennen kaikkea lasten matkustuksen turvallisuutta. Kaikkiaan lastenvaunumatkoja tehtiin 59 643 kappaletta vuonna 2022.

Myös kaikki alle 7-vuotiaat lapset matkustavat Linkeissä maksutta maksavan tai lastenvaunuetuutta hyödyntävän huoltajansa seurassa. Maksuttomuus ei koske lapsiryhmiä, kuten ohjaajiensa kanssa liikkuvat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen lapsiryhmät. 

Paikallisliikennekeskus siirtyi elokuussa tilapäisesti Asemakadulle

Jyväskylän Vapaudenkadulla sijainnut paikallisliikennekeskus väistää Kirkkopuiston pysäköintitalon rakennustyömaata ja siirtyi kesän jälkeen väliaikaiseen paikkaan Asemakadulle. Samalla Linkit joutuivat ydinkeskustassa kiertoreiteille. Pysäkit Keskusta 1, 2, 3, 4, 5, 6 ja 7 siirtyivät Asemakadulle perustetulle, tilapäisille pysäkkipaikoille koko rakennusprojektin ajaksi. 

Rakennustyömaat estävät Linkkien liikennöinnin Vapaudenkadulla arviolta vuoteen 2024 saakka. Muutos koski myös Linkki-VIP-palveluliikennettä, jonka pysäkki siirtyi Asemakadulta Vapaudenkadulle Forumia vastapäätä.

Palvelujen kehittäminen jatkui 

Sähköisten palvelujen suosio jatkaa joukkoliikenteessä nousuaan. Vuonna 2022 saatiin käyttöön paljon sähköisiä palveluja parantavia uudistuksia. 

Syyskuussa 2022 Linkki-joukkoliikenteessä käyttöön otettu lähimaksutapa kasvatti alkuun nopeasti suosiotaan. Laitteiden vikaantumisten vuoksi toimiva lähimaksupääte puuttui syksyn edetessä noin 10 auton rahastuslaitteesta ja asiakkaat joutuivat edelleen varautumaan matkustaessaan vaihtoehtoiseen maksutapaan. Loppuvuonna 2022 saatujen laitetäydennysten myötä lähimaksu saatiin autoissa toimimaan. Laitevikojen takia lähimaksutapa ei vielä noussut aivan odotettuun suosioon: vuonna 2022 tilastoitiin yhteensä 47 573 lähimaksulla maksettua matkaa. 

Käteviä sähköisiä aikataulunäyttöjä lisättiin pysäkeille useaan kohteeseen, mm. Ahjokadulle kauppakeskus Sepän pysäkeille. Mobiililippusovelluksissa (Linkki ja Waltti Mobiili) otettiin käyttöön uusia maksutapoja, samoin nettikaupassa. Useista eri maksutavoista asiakkaan on helppo valita itselle sopivin.

Opiskelijoiden tunnistautuminen lipunostotilanteessa onnistuu nyt sähköisesti Waltti Mobiilissa ja Waltin nettikaupassa. Waltti-matkakortille ladattaviin arvo- ja kausilippuihin tehtiin taustajärjestelmässä teknisiä muutoksia: Asiakkaan kortille lataamat liput sijaitsevat nyt henkilökohtaisella matkatilillä, ei enää fyysisellä kortilla. Tämä nopeuttaa tiedonsiirtoa ja esim. matkakortille nettikaupassa ladattu arvo näkyy kortilla välittömästi, kun sen käyttö oli aiemmin mahdollista vasta parin tunnin viiveellä. 

Paikallisliikenteen reaaliaikaista aikataulu- ja reittiopastietoa tarjoavassa palvelussa oli vuonna 2022 noin 31 miljoonaa sivukatselua ja 15,4 miljoonaa käyntiä. Sähköisten palvelujen rinnalla on säilytetty myös perinteinen, paperinen aikatauluvihko, jota painatettiin vuonna 2022 kaikkiaan 60 000 kappaletta. Aikatauluvihko on tarkoitettu niille, jotka eivät voi tai halua käyttää sähköistä aikataulupalvelua. Vihko on maksuton ja sen voi noutaa jakelupisteestä.

Linkki-paikallisliikenteen keskeisellä informaatiokanavalla eli verkkosivuilla oli vuonna 2022 kaikkiaan 1,9 miljoonaa sivukatselua ja noin 900 000 käyntiä. Tärkeäksi paikallisliikenteen vuorovaikutuskanavaksi on noussut myös Linkki-Facebook, seuraajia on jo yli 7000. 

Joukkoliikenteen käyttöä edistetään monella saralla

Bussiloikka kouluun -oppitunnin merkeissä kierrettiin jälleen kaikki Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen perusopetuksen 1. luokat, yhteensä 102 luokkaa. Bussiloikka on Linkin joukkoliikenneaiheinen opetustuokio, jonka aikana käsitellään leikin avulla linja-automatkustamista ja kannustetaan fiksuun liikkumiseen. 

Linkkimatkustukseen ja yleisemmin kestävään liikkumiseen keskittyvä Bussiloikka on kiertänyt alakouluja jo vuodesta 2014 alkaen ja kohtaa vuosittain lähes 2000 lasta. Bussiloikka tutustuttaa koululaiset joukkoliikenteen käyttöön jo pienestä pitäen. Kun joukkoliikennematkustus on entuudestaan tuttua, se on isompanakin luontevaa ja helppoa. Linkki-paikallisliikenne tarjoaa Bussiloikan Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen alakouluille, oppituntikiertueen käytännön toteutuksesta vastaa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry. 
 
Asukkaita pyritään kannustamaan Linkin käyttämiseen muun muassa tarjoamalla edullisia lipputuotteita. Toukokuun lopulla sai mobiililipulla matkustaa edullisesti Jyväskylän tapahtumiin. Syys-lokakuun vaihteen Valonväläys-kampanjassa myytiin 30 vuorokauden kausilippua puoleen hintaan reilut 8000 kappaletta. 5400 uudelle ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijalle jaettiin syksyllä 2022 Linkin tervetuliaispaketti, joka joukkoliikenneinfon lisäksi sisälsi 7 päivän kokeilulipun. Paikallisliikenteen Linkki-linja-autoissa matkustaminen oli ilta-aikaan maksutonta Jyväskylän Valon kaupunki -tapahtuman aloitusviikonloppuna 29.9.–1.10.2022. Ilmaismatkoja tehtiin tapahtuman yhteydessä noin 26 000.

Linkki-paikallisliikenteen ja Jyväskylän kaupungin kestävän liikkumisen asioihin keskittyvä Fiksun liikkumisen asiakasraati oli korona-aikaan kokoontumistauolla, mutta keväällä 2022 tapaamiset olivat jälleen mahdollisia. Asiakasraatiin liittyviä tapahtumia järjestettiin vuonna 2022 yhteensä neljä. Joukkoliikenteeseen ja muihin kestäviin kulkutapoihin keskittyvä Fiksusti liikkeellä -liite ilmestyi elokuussa 2022 ja jaettiin Suur-Jyväskylän lehden välissä noin 85 000 talouteen.

Linkki-liikenteessä on tyytyväisiä asiakkaita

Asiakkaiden tyytyväisyys Linkki-liikenteen palveluihin säilyi hyvänä myös vuonna 2022. Ulkopuolinen tutkimusyritys toteuttaa Linkin toimeksiannosta joka vuosi kolme palvelun laatututkimusta. Jokaiseen tutkimukseen valitaan satunnaisesti 500 matkustajaa eri linjoilta ja eri matkustusajankohtina. Kyselyssä arvioidaan kuljettajien toimintaa (asiakasystävällisyys ja ajotapa) sekä kaluston siisteyttä (linja-auton ulkopuoli ja sisätilat). Vuonna 2022 palvelusta annettu keskimääräinen arvosana oli 4 (asteikolla 1-5, jossa 1 = huono, 5 = erinomainen) ja arvosana on pysytellyt hyvänä jo useiden vuosien ajan.

Linkki selvitytti toukokuussa 2022 myös tunnetutkimuksen keinoin asiakkaiden kokemuksia joukkoliikenteestä ja sen vastuullisuudesta. Kyselyssä 80 prosenttia osallistuneista kertoi kokevansa positiivisia tunteita Linkki-paikallisliikennettä kohtaan, tyypillisimmin tyytyväisyyttä. Mainituista negatiivisista tunteista yleisin oli pettymys. Noin 70 prosenttia vastaajista ilmoitti kokevansa myönteisiä tunteita Linkki-paikallisliikenteen ekologista (ympäristöystävällinen kalusto, yksityisautoilun välttäminen) ja sosiaalista (palvelukyky, kuljettajat, asiakaspalvelu, turvallisuus) vastuullisuutta kohtaan.


Lisätiedot: palvelupäällikkö Kari Ström, Jyväskylän seudun joukkoliikenne, p. 050 60943, kari.strom[at]jyvaskyla.fi

Asiasanat: