Hyppää pääsisältöön

1.12.2022

Kuva
Puheenjohtajan nuija. Kuva Antti Laukkarinen
Keskiviikkona 7.12. Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja liikuntalautakunnassa käsitellään palvelujen ensi vuoden käyttösuunnitelma, osallistuvan budjetoinnin kokeilu sekä esitys liikuntapaikkarakentamisen valtionavun hakemisesta.

Lähes 46 miljoonalla eurolla kulttuuri- ja liikuntapalveluja

Kaupunginvaltuuston hyväksyttyä 28.11. vuoden 2023 talousarvion, kulttuuri- ja liikuntalautakunta päättää 7.12. kokouksessa kulttuuri- ja liikuntapalvelujen käyttötaloussuunnitelmasta, eli siitä kuinka rahat jakautuvat palveluihin.

Talousarvioprosessin aikana kulttuuri- ja liikuntapalvelut saivat lisärahoitusta alkuperäiseen kehysvalmisteluun nähden 700 000 euroa. Näin ollen palvelujen tuottamiseen on varattu lähes 46 miljoonaa euroa. Se on noin 3,7 prosenttia enemmän kuin kuluvan vuoden talousarviossa.

Budjettiin ja käyttösuunnitelmaan tuli syksyn valmistelukierroksien aikana lopulta kaikkiaan 700 000 euron lisärahoitus kehykseen nähden. Suurimmat osuudet tästä lisärahoituksesta esitetään käyttösuunnitelmassa Aalto2-museokeskuksen käynnistymiseen, vapaan kentän kumppanuussopimusten ja avustusten uudistukseen, liikuntapalvelujen työvuorolisien oikaisuun ja urheiluseurojen yksityisiltä vuokraamien tilojen vuokratukiin. Näihin esitetyt summat ovat yli tai vähintään 100 000 euroa. Pienempinä, mutta strategian mukaisina ja akuutteina kohteina käyttösuunnitelmassa on esitetty kulttuurin yhteisen viestinnän ja markkinoinnin tehostaminen, lasten- ja nuortenkulttuurin tapahtumatoiminnan edistäminen, liikkumisohjelman laatiminen, Laajavuoren mäkikeskuksen kehittämisohjelma sekä Jyväskylän urheiluakatemian avustus.

Yksiköiden ensi vuoden toiminnan painotukset tukevat kaupunkistrategiaa

Kulttuuripalvelujen yksikön toimintatuotot 159 000 euroa, toimintamenot 4,07 miljoonaa euroa ja toimintakate -3,91 miljoonaa euroa

Kulttuuripalveluissa panostetaan kaupunkistrategian ja kulttuurisuunnitelman mukaisesti lasten, lapsiperheiden ja nuorten kulttuuripalveluihin yhteistyötä ja viestintää vahvistamalla.  Kulttuurihyvinvointi on nostettu esille maakunnallisessa hyvinvointisuunnitelmassa ja Jyväskylä on mukana vahvistamassa ja luomassa uusia rakenteita hyvinvointialueen kanssa. Kulttuurin kumppanuussopimusprosessi uudistuu, millä tiivistetään yhteistyötä taiteen vapaan kentän kanssa. Kumppanuuksien kehittämiseen on vuodelle 2023 kohdennettu 100 000 euron lisärahoitus. Kulttuurin yhteiseen viestintään ja markkinointiin saadaan myös lisäresurssia. Digitaalisesti tuotetuista palveluista ja sisällöistä on muodostumassa vakiintunut toimintatapa, johon haetaan aktiivisesti hankrahoitusta. Osallisuus- ja vapaaehtoispalvelut siirtyvät kulttuuripalvelujen alta konsernihallintoon.

Kansalaisopiston toimintatuotot 1,19 miljoonaa euroa, toimintamenot 4,25 miljoonaa euroa ja toimintakate -3,05 miljoonaa euroa 

Kansalaisopiston syksyllä 2022 alkanutta osaamisperusteista opetusta jatketaan ja opiston opetussuunnitelmaa uudistetaan. Osaamisperusteinen opetus on aloitettu kieltenopetuksesta ja musiikinopetuksesta. Lyseon hankesuunnittelu etenee tavoitteena siirtää osa kansalaisopiston opetuksesta sekä kuvataidekoulun laajan oppimäärän mukainen opetus nykyisistä tiloista Lyseolle vuonna 2025. Kansalaisopiston ja kuvataidekoulun toiminnan arvioidaan tavoittavan edelleen lähes 22 000 kurssilaista ja oppilasta. Myös opetustuntien määrä pysyy ennallaan yhteensä noin 42 000 tunnissa.

Kirjastopalvelujen toimintatuotot 481 100 euroa, toimintamenot 9,26  miljoonaa euroa ja toimintakate -8,81 miljoonaa euroa   

Kirjastopalveluiden aukioloaikoja tarkastellaan toimintavuoden aikana. Laajat aukioloajat kuitenkin varmistetaan omatoimisten aukioloaikojen avulla. Uutuushankintojen painopiste on e-lehtien ja e-kirjojen hankinnassa, jossa myös käyttökertojen määrän arvioidaan kasvavan 8%. Perinteisten lainojen määrän arvioidaan pienenevän 100 000:lla, eli nelisen prosenttia. Lainojen määrä arvioidaan pysyvän silti edelleen 2,5 miljoonassa lainassa. Kirjasto hankkii uuden kirjastoauton, joka suunnitellaan lasten ja nuorten kirjasto- ja kulttuuriautoksi yhteistyössä muiden kulttuuriyksiköiden kanssa. Lakiperustaisen aktiivisen kansalaisuuden, demokratian ja sananvapauden tukemisen tehtävän toteutusta suunnitellaan yhdessä Tampereen kaupungin kanssa.  Vaajakosken aluekirjaston tilat peruskorjataan, toimintakonsepti modernisoidaan ja kirjasto kalustetaan osittain uudelleen. Säynätsalon lähikirjaston palauttaminen lähemmäksi alkuperäistä Alvar Aallon suunnitelmaa saatetaan loppuun toimintavuoden aikana.

Museopalvelujen toimintatuotot 211 800  euroa, toimintamenot 5,99  miljoonaa euroa ja toimintakate -5,77 miljoonaa euroa

Museopalveluissa suurin muutos on kesäkuussa 2023 avattava Ruusupuiston Aalto2-museokeskus, joka tiivistää Jyväskylän kaupungin, Keski-Suomen museon ja Alvar Aalto -säätiön yhteistyötä. Yhteinen näyttely- ja tapahtumatuotanto käynnistyy ja museokeskuksen museokauppa ja ravintola avataan. Museokeskuksen myynti ja markkinointi irrotetaan sisällöntuotannosta. Museoiden yhteisen kävijämäärän odotetaan kasvavan 25 000 kävijällä, eli 25 %. Käsityön museolla käynnistyy yli 20 vuotta palvelleen perusnäyttelyn uusiminen uuden käsikirjoituksen teolla. Hanke jatkuu vuonna 2024. Museoiden kokoelma-aineistoja lisätään sähköiseen Finna-palveluun, mikä parantaa kokoelmien saavutettavuutta ja täydentää museoiden pedagogista toimintaa. Keski-Suomen museossa siirrytään kulttuuriympäristötiedon uuteen kokoelmanhallintajärjestelmään. Myös yleisötyössä käytetään enemmän digitaalisia välineitä.

Liikuntapalvelujen toimintatuotot 5,23 miljoonaa euroa, toimintamenot 22,05 miljoonaa euroa ja toimintakate -16,82 miljoonaa euroa

Jyväskylän liikkumisohjelma valmistuu vuoden 2023 aikana. Liikkumisohjelman tavoitteena on edistää kuntalaisten liikunnallista aktiivisuutta tutkittuun tietoon pohjautuen koko kaupungin toiminnassa. Ohjelman valmistelusta vastaa liikuntapalvelut ja se tehdään laajana verkostoyhteistyönä. Digitaalisesti tuotetuista palveluista ja sisällöistä on muodostumassa vakiintunut toimintatapa Ohjelman on määrä valmistua vuoden 2023 loppuun mennessä. Liikkumisohjelman tavoitteiden jalkauttamisen tueksi luodaan viestintäsuunnitelma, joka tukee ohjelman toteuttamista ja innostaa kuntalaisia liikkumaan. Terveyttä ja hyvinvointia edistävien liikuntapalvelujen painopisteenä on vähän liikkuvien kuntalaisten tavoittaminen ja heidän liikunnallisen elämäntapansa edistäminen korona-vuosien jälkeen. Tähän paneudutaan muun muassa palvelusisältöä tarkastelemalla ja markkinointia sekä tiedotusta tehostamalla. Lisäksi tehdään yhteistyötä hyvinvointialueelle siirtyneiden palvelujen kanssa, jotta liikunnanpalveluketjut toimivat myös sote-uudistuksen jälkeen. Lasten ja nuorten liikunnallisen elämäntavan edistämiseksi palvelutuotteiden sisältöä ja ikäkohdennusta tarkistetaan alle kouluikäisille ja peruskouluikäisille lapsille sekä nuorille.  Vuonna 2023 panostetaan myös poikkihallinnollisen Pihalla-työryhmän toimintaan. Tavoitteena on edistää ulkoliikuntaa ja arvioida ja kehittää ulkoilun olosuhteita Jyväskylässä.  Vuonna 2023 on tarkoitus tehdä myös uusi lähiliikuntaohjelma. Ohjelmassa tarkastellaan tulevien vuosien lähiliikuntapaikkojen kehittämistarpeita ja verkostoa.

AaltoAlvarin kylpyläosan peruskorjauksen ja laajennuksen ensimmäinen valhe valmistuu viimeistään syksyllä 2023.  Kylpyläosan toisen vaiheen peruskorjaus alkaa ensimmäisen vaiheen jälkeen jatkuen vuoden 2023.  Myös Hippoksen uusi pesäpallosstadion on valmistumassa kesällä 2023. Huhtasuolle jalkapallohallin rakentaminen käynnistyy syksyllä 2023. Harjun stadion hankesuunnittelu jatkuu vuonna 2023. Arvioitu peruskorjaus- ja laajennusrakentaminen ajoittuu vuosille 2024–2025.  Laajavuoren ympärivuotisen hiihtoradan maanrakennus ja pinnoitetyöt toteutetaan kesällä 2023. Laajavuoren kilparinteen hissin uusinta on myös tavoitteena kesällä 2023.  Maastiksen konseptia on täsmennetty ja uudistettu, kehitystyö jatkuu edelleen vuonna 2023. Liikuntavuorojen määrä (110 000)  ja uimahallien asiakasmäärätavoite (450 000) on sama kuin kuluvana vuonna.

Sinfonian toimintatuotot 407 700 euroa, toimintamenot 3,26 miljoonaa euroa ja toimintakate -2,86 miljoonaa euroa

Jyväskylä Sinfonia valmistautuu Paviljonkiin muuttoon tammikuussa 2024. Vuonna 2023 panostetaan uuden tilan markkinointiin ja viestintään yhteistyössä Paviljongin toimijoiden sekä Jyväskylän Kaupunginteatterin kanssa. Vuonna 2023 Paviljongin Wilhelm-sali remontoidaan orkesterin väistötilaksi sekä monipuolista muuta konserttitoimintaa varten. Orkesterin toimistot nuotistoineen ja muusikoiden harjoitushuoneet siirtyvät myös Paviljonkiin. Suunnittelua ja remonttia tehdään ottaen huomioon myös mahdollisesti tulevaisuudessa osaksi Paviljongin kokonaisuutta rakentuva uusi musiikkisali. Viestinnässä ja markkinoinnissa ja käytännön järjestelyissä joudutaan huomioimaan vuonna 2023 myös P-paraatin rakennustyöt ja poikkeusjärjestelyt kaupunginteatterin korttelissa. Ylikapellimestari Ville Matvejeff jatkaa orkesterin kanssa taiteellisena neuvonantajana vuoden 2023 loppuun saakka. Taiteellisessa johdossa jatkaa syksyllä 2021 alkanutta kaksivuotista kauttaan META4 kvartetti ja uuden ylikapellimestarin rekrytointiprosessi on käynnissä. Kuulijamäärätavoite on 26 000 kuulijaa ja salin täyttöastetavoite 92%.

Teatterin toimintatuotot 1,27 miljoonaa euroa, toimintamenot 5,98 miljoonaa euroa ja toimintakate -4,71 miljoonaa euroa

Kaupunginteatteri valmistautuu vuosina 2024–2026 toteutettavaan teatteritalon remonttiin. Suuren näyttämön kevätkauden 2023 avaa Jyväskylään sijoittuva kotimainen kantaesitys. Pienen näyttämön vuoden avaa ajankohtainen kotimainen nykynäytelmä. Syksyllä 2023 suurella näyttämöllä ensi-iltansa saa kansainvälisesti arvostettu suurmusikaali ja pikkujoulukauden kohokohtana nähdään pitkästä aikaa yleisön toivoma farssi. Pienellä näyttämöllä syksyllä nähdään vielä moderni ympäristöaiheinen käännösnäytelmä. Loppuvuodesta 2023 valmistaudutaan yhteisproduktioon, joko toteutetaan Suomen Kansallisteatterin ja Tampereen Teatterin kanssa vuoden 2024 alussa. Teatterin ensi-iltojen määrässä (5) palataan vuoden 2021 tasolle. Yleisömäärätavoitteeseen ensi-iltojen määrän väheneminen kolmella tästä vuodesta ei kuitenkaan odoteta juurikaan vaikuttavan vaan yleisömäärätavoitteeksi on asetettu 60 000 katsojaa.

Liikuntaolosuhteiden kehittämiseen esitetään osallistavaa budjetointia

Kokouksen esityslistalla on myös liikuntapalvelujen esitys, että urheilu- ja retkeilyalueiden investointimäärärahasta varataan ensi vuonna 100 000 euroa kohteisiin, jotka päätetään osallistavan budjetoinnin kautta. Vuonna 2023 mallia pilotoitaisiin ja kerättäisiin kokemuksia jatkokehittämiseen. Malliin esitetään kohdennettavaksi urheilu- ja retkeilyalueiden investointimäärärahasta 100 000 euroa vuodessa viiden vuoden suunnitelmakaudelle 2023–2027.

Osallistava budjetointi on Jyväskylän kaupunkistrategian mukainen kaupunkilaisten osallistamista tukeva toimintamalli ja tukee myös Liikuntapääkaupunki-strategiakärjen toteuttamista. Osallistuvan budjetoinnin kautta haetaan helposti toteutettavia liikuntaolosuhteiden kehittämisehdotuksia. Kuka tahansa jyväskyläläinen voi jättää liikuntaolosuhteiden kehittämiseen liittyviä ehdotuksia ja kehittämisideoita. Ehdotus voi olla esimerkiksi uusi liikunnan suorituspaikka tai olemassa olevan kehittäminen. Ehdotus voi myös olla liikuntaa edistävä hankinta kuten ulkokuntosalilaite tai opastetaulu. Liikuntapalvelut kerää ja kokoaa kaupunkilaisilta tulleet kehittämisideat, laatii niistä julkisen koontiraportin, arvioi ehdotukset ja tekee esityksen perusteluineen toteuttamiskelpoisimmiksi arvioiduista toimenpiteistä kulttuuri- ja liikuntalautakunnalle. Lautakunta tekee esityksen pohjalta päätöksen toimenpiteistä, joita voidaan toteuttaa vuoden aikana.

Ehdotuksia voivat tehdä yksityishenkilöt sekä yhdistykset, yritykset, muut yhteisöt kuten harrastusryhmät. Ideat kerätään kaupungin nettisivujen kautta sähköisellä lomakkeella. Lautakunnalle esitetään aikataulua, jonka mukaan, lautakunnan myönteisen päätöksen jälkeen, lomake ja ohjeet voitaisiin julkaista jo joulukuussa. Tammikuu 2023 olisi aikaa jättää ehdotuksia, jonka jälkeen ehdotukset käytäisiin läpi ja tuotaisiin päätöksentekoon lautakuntaan maaliskuussa. Lautakunnan päätöksen jälkeen toteuttavien toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus tapahtuisi huhti-joulukuun aikana.

Osallistuvalla budjetoinnilla edistetään vuoropuhelua ja yhteistyötä asukkaiden kanssa, ja sen avulla voidaan parantaa valmistelun avoimuutta sekä luottamusta päätöksentekoa kohtaan. Osallistumista ja vaikuttamista voidaan Kuntalain mukaan edistää monin eri tavoin, mm. järjestämällä mahdollisuuksia osallistua kunnan talouden suunnitteluun. Osallistuvan budjetoinnin toteuttamiseen ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa menetelmää, vaan kunnat ja kaupungit toteuttavat sitä eri tavoin ja menetelmin. Erilaisia toimintamalleja on käytössä mm. Helsingissä, Tampereella, Lahdessa, Turussa ja Oulussa. Jyväskylässä osallistuva budjetoinnin mallin käyttöönoton kartoittaminen on kirjattu muun muassa Jyväskylän kaupungin osallisuusohjelman (2022) tavoitteisiin.

Valtionapuhakemus vuodelle 2023 Huhtasuon jalkapallohallille sekä kohteet tulevien vuosien listalle

 Kulttuuri- ja liikuntalautakunnalle esitetään myös, että Jyväskylä hakisi liikuntapaikkarakentamisen valtionapua vuodelle 2023 Huhtasuon jalkapallohallin rakentamiseen. Lisäksi kulttuuri- ja liikuntalautakunnalle esitetään, että liikuntapaikkojen perustamishankkeiden valtion rahoitussuunnitelmaan esitetään kirjattavaksi tuleville vuosille Harjun Stadionin peruskorjaus (2024), AaltoAlvarin 4. vaiheen peruskorjaus (2025), Palokan liikuntahalli (2025), sisäpelihalli, jonka sijainti tarkentuu myöhemmin (2026) sekä Wellamon uimahalli (2027).

Hankkeet tulee esittää aluehallintovirastolle vuoden loppuun mennessä. Vuoden 2023 avustuspäätökset tehdään kevään aikana. Pidemmän aikavälin rahoitussuunnitelmaa varten on nyt pyydetty kohteita vuosille 2024-2027. Suunnitelma tarkastetaan vuosittain.

Kokouksen muut asiat ja esityslista

Lisäksi kokouksen asialistalla on sivistyspalvelujen tarkistettu toimintasääntö. Suora linkki kokouksen esityslistaan.

Esityslistaan ja pöytäkirjoihin pääsee myös lautakunnan sivulta: https://www.jyvaskyla.fi/paatoksenteko/lauta-ja-johtokunnat-seka-jaostot/kulttuuri-ja-liikuntalautakunta.

Päätöstiedote kokouksen asioista julkaistaan Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla torstaina 8.12. Kokouksen virallinen pöytäkirja on luettavissa torstaina 15.12.2022 osoitteesta https://www.jyvaskyla.fi/paatoksenteko/lauta-ja-johtokunnat-seka-jaostot/kulttuuri-ja-liikuntalautakunta.

 

Lisätietoja:

  • toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 050 584 8987, [email protected], Jyväskylän kaupungin sivistyspalvelut, kulttuuri- ja liikuntalautakunnan esittelevä viranhaltija