Hyppää pääsisältöön

29.9.2022

Kuva
Puheenjohtajan nuija. Kuva Antti Laukkarinen
Keskiviikkona 5.10. kokoontuva Jyväskylän kulttuuri- ja liikuntalautakunta antaa Tilapalvelu-liikelaitokselle lausunnon Huhtasuon jalkapallohallin hankesuunnitelmasta. Muina asioina muun muassa liikunnan syksyn avustukset sekä valtuustoaloitteita.

Lautakunta antaa lausunnon Huhtasuon jalkapallohallista

Tilapalvelu-liikelaitos on pyytänyt kulttuuri- ja liikuntalautakunnalta lausuntoa Huhtasuon jalkapallohallin hankesuunnitelmasta. Hankesuunnitelman taustalla on Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja liikuntalautakunnan hyväksymä liikuntaolosuhteiden kehittämisohjelma vuodelta 2021, jossa esitetään kiinteän täysmittaisen jalkapallokentän sisältävän jalkapallohallin toteuttamista. Jalkapallohallin sijaintipaikkaselvityksen perusteella sijainniksi on tämän jälkeen hyväksytty Huhtasuon liikuntapuisto.

Liikuntapalvelujen mukaan Jyväskylässä jalkapallon harrastusolosuhteet talvella eivät ole riittävät jalkapallon harrastajamäärälle tai huomioiden myös muiden tekonurmia käyttävien lajien tarpeet. Suunnitellussa hallissa on huomioitu etenkin jalkapallon tarpeet, mutta halli tarjoaa olosuhteet myös pesäpallon, rugbyn ja amerikkalaisen jalkapallon harjoitteluun.

Hankesuunnitelman mukaan halliin tulisi täysmittainen jalkapallokenttä, oheisharjoittelu- ja lämmittelyalue, 500 hengen katsomotilat kuvaustasoineen, 10 pukuhuonetta, varastotilat, henkilökunnan sosiaalitilat ja konetalli. Hallin ympärillä on monipuolinen liikuntapaikkakeskittymä, johon on täydennyksenä suunniteltu rakentuvan tulevina vuosina monipuolisesti eri lajien suorituspaikkoja sisältävä Taitoliikuntapuisto.

Hankkeen kustannusarvio on 17,6 miljoonaa euroa. Lisäksi kalustoinvestointeihin on varauduttava vuoden 2024 talousarvion yhteydessä. Liikuntapalvelujen maksama vuosivuokra sisältäen siivouksen olisi 1 830 859 € vuodessa ja vuoromaksuista saatava tulo noin 200 000 euroa vuodessa. Suunnitelman mukaan hankeen tarkempi toteutussuunnittelu voitaisiin tehdä vuonna 2023, hallin rakentaminen voisi toteutua vuonna 2024 ja käyttöönotto vuoden 2025 alkupuolella.

Virkamiesvalmistelun pohjalta lautakunnalle esitetään, että kulttuuri- ja liikuntalautakunta toteaa lausunnossaan hankkeen kannatettavaksi ja pitää tärkeänä edistää asiaa esitetyssä aikataulussa. Lautakunnan käsittelyyn tulevassa lausuntoesityksessä todetaan myös muun muassa, että jalkapallohalli parantaa etenkin jalkapallon talviharjoitteluolosuhteita ja hallin pääkäyttötarkoitus on jalkapallon harjoittelu ja pelitoiminta sekä palvella liikuntapuiston ulkoliikunta-alueen nykyisiä ja tulevia tarpeita. Pääkäyttäjiä ovat paikalliset urheiluseurat sekä alueen koulut.

Materiaaleista todetaan muun muassa että pintamateriaalien, kalusteiden ja varusteiden käyttöikätavoite on 25–30 vuotta ja ne tulee olla helposti vaihdettavissa tai uusittavissa. Tekonurmen käyttöikä on arviolta noin 10 vuotta. Pelialustaksi halliin on tarve toteuttaa lajiliiton hyväksymä pölyämätön tekonurmi (ilman kumirouhetta), joka soveltuu myös jalkapallon kilpailukäyttöön.

Erityishuomiota hankesuunnittelussa tulee kiinnittää myös lumikuormien ja sadevesien hallintaan muuttuvissa sääolosuhteissa.

Syksyn liikunta-avustukset jakoon

Liikunta-avustuksiin on ollut vuodelle 2022 jaettavana yhteensä 142 800 euroa, josta pääosa jaettiin keväällä. Syksylle kohdeavustuksiin jäi jaettavaksi 4500 euroa. Syksyllä avustushakemuksia jätettiin määräaikaan 31.8. mennessä 23 kpl ja yhteensä 53 007 eurolla. Lautakunnalle esitetään jaettavaksi koko jäljellä oleva 4500 euroa. Avustusta esitetään 12 hakijalle ja esitetyt avustukset ovat suuruudeltaan 200-500 euroa. Esitys avustusten jakautumisesta asian liitteessä.

Kokouksen muut asiat ja esityslista

Lisäksi kokouksen asialistalla vastaukset valtuustoaloitteisiin esteettömästä uimarannasta ja Korpilahden liikuntapaikoista. Suora linkki kokouksen esityslistaan.

Esityslistaan ja pöytäkirjoihin pääsee myös lautakunnan sivulta: https://www.jyvaskyla.fi/paatoksenteko/lauta-ja-johtokunnat-seka-jaostot/kulttuuri-ja-liikuntalautakunta.

Päätöstiedote kokouksen asioista julkaistaan Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla torstaina 6.10. Kokouksen virallinen pöytäkirja on luettavissa torstaina 12.10.2022 osoitteesta https://www.jyvaskyla.fi/paatoksenteko/lauta-ja-johtokunnat-seka-jaostot/kulttuuri-ja-liikuntalautakunta.

Lisätietoja:

  • toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 050 584 8987, [email protected], Jyväskylän kaupungin sivistyspalvelut, kulttuuri- ja liikuntalautakunnan esittelevä viranhaltija