Hyppää pääsisältöön

3.5.2022

Pormestari nostaa lasten näkökulman esiin muun muassa koulujen pyöräparkki ja koulumatkoihin liittyvässä suunnittelussa sekä on mukana erilaisissa pyöräilyn edistämiseen tähtäävissä tapahtumissa.
Kuva
Lapsipyöräilypormestari 2022 Pinja Vienola. Kuva Petri Vienola

Jyväskylän kaupunki, LastenParlamentti ja Jyväskylän pyöräilyseura JYPS ry avasivat maaliskuussa 2022 uuden lapsipyöräilypormestarin haun Jyväskylään. Hakea pystyi kuka vain alakouluikäinen pyöräilyn edistämisestä innostunut lapsi. Hakulomakkeen oheen sai laittaa kuvia ja videon itsestään. Valinta tehtiin LastenParlamentin hallituksen kokouksessa 20.4.2022 äänestämällä ehdokkaiden välillä. Tehtävään valittiin 9-vuotias Pinja Vienola Jyväskylän kristillisestä koulusta.

"Olisin hyvä esimerkki muille lapsipyöräilypormestarina, koska pyöräilen tosi paljon. Minua ei haittaa, vaikka olisi millainen sää, silti pyöräilen. Haluan ajaa pyöräilijöiden etua ja uskallan sanoa mielipiteeni", kertoi Pinja hakemuksessaan.

Pormestari tuo lapsinäkökulmaa esim. koulujen pyöräparkki ja koulumatkoihin liittyviin suunnitelmiin sekä on mukana erilaisissa pyöräilyn edistämiseen tähtäävissä tapahtumissa. Lisäksi lapsipyöräilypormestari toimii tarvittaessa lasten edustajana pyörällä kulkemiseen liittyvissä hankkeissa ja tilaisuuksissa omien aikataulujensa ja kiinnostuksensa mukaan.

Pormestarin käädyt siirtyvät toukokuun Pyöräilyviikolla Jalmarilta Pinjalle

Neljännen lapsipyöräilypormestarin virka-aika alkaa toukokuussa Jyväskylän Pyöräilyviikolta ja jatkuu vuoden 2023 huhtikuun loppuun. Pinjan ensiesiintyminen pormestarina on Jyväskylän Pyöräilyviikon Fillarifestareilla kävelykadulla lauantaina 7.5. klo 12.15, jolloin hänelle luovutetaan edeltäjänsä Jalmarin tapaan virkavuodeksi käyttöön Ride Cycle Storen lahjoittama virkapyörä. Lapsipyöräilypormestari myös vetää lasten letkaa Pyöräparaatissa klo 13–14. Pyöräparaati on kaikille avoin tapahtuma, jossa fillaroidaan rauhalliseen tahtiin iloisena kulkueena pitkin Jyväskylän katuja.

Pyöräilypormestarin valinta on osa Jyväskylän kaupungin Liikkuva koulu -toimintaa fiksun ja kestävän arkiliikkumisen edistämiseen. Pormestarin valitsevat Jyväskylän kaupunki, JYPS ry ja LastenParlamentti. Lapsipyöräilypormestarin yhteyshenkilönä Jyväskylän kaupungilla toimii fiksun liikkumisen koordinaattori.