Hyppää pääsisältöön
Kuva
Linkki-linja-auto kesäliikenteessä.

6.8.2021

Kelan tukemien toisen asteen opiskelijoiden koulumatkalippujen periaatteet ja lipputuotteet muuttuivat elokuun 2021 alussa.
Kuva
Nuori mies maksaa matkan Linkissä Waltti-matkakortilla.

 

Toisen asteen opiskelijoiden ensisijainen koulumatkatukilippu Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa on Waltti-matkakortti.

Uuden oppivelvollisuuslain mukaiset opiskelijat ovat oikeutettuja maksuttomaan koulutukseen. Voit saada koulumatkatukea, jos koulumatkasi yhteen suuntaan on vähintään 7 kilometriä. Kelan sivuilta voit tarkistaa oikeuttavatko opintosi koulumatkatukeen. 

Oppilaitos selvittää opiskelijansa mahdollisuuden käyttää olemassa olevaa joukkoliikennettä ja antaa ostotodistuksen siihen kulkutapamalliin, joka opiskelijalle on mahdollinen. Oppilaitos myös opastaa kulkutapojen ja korvausten selvittämiseen liittyvissä asioissa. Kelan sivuilta löytyy koulumatkatuen laskuri, jolla voit selvittää mahdollisuutesi saada koulumatkatukea sekä laskea arvion sen määrästä. 

Ne opiskelijat, joilla ei ole oikeutta maksuttomaan koulutukseen, voivat saada koulumatkatukea, jos koulumatkasi yhteen suuntaan on vähintään 10 kilometriä. Tarkista tarkemmat ehdot Kelan sivulta. Kela-koulumatkatukilipun hinta opiskelijalle on enintään 40 euroa (30 pv lippu) tai 20 euroa (14 pv lippu) matkan pituudesta (matkustusvyöhykkeiden määrästä) riippumatta.

Näin haet Kelan koulumatkatukea syksyllä 2021

Täytä ja tulosta Kelan koulumatkatuen hakemuslomake ja toimita se oppilaitoksesi yhteyshenkilölle. Oppilaitos käsittelee hakemuksen ja antaa ostotodistuksen Waltti-matkakortin hankintaa varten. Ostotodistukset ovat syksystä 2021 alkaen sähköisiä, paperiset todistukset hyväksytään Linkki-palvelupisteessä vain 15.8.2021 asti. 

Kun päätös koulumatkatuestasi on tehty, ota matkaoikeus käyttöön Waltin nettikaupassa, mikäli etuustietosi on tallennettu sähköiseen palveluun. Paperinen ostotodistus kelpaa vain Linkki-palvelupisteessä. Matkalippu (30 pv tai 14 pv) ladataan matkatilillesi, jonka tunnisteena toimii Waltti-matkakortti.

Matkaoikeus pitää jatkossa käydä kuukausittain verkkokaupassa tai Linkki-palvelupisteessä ”ostamassa” – tämä koskee myös maksuttomaan koulumatkaan oikeutettuja opiskelijoita.

Kelan tukeman koulumatkalipun käyttö

Hanki Waltti-matkakorttisi ja lataa ensimmäinen Kela-koulumatkalippusi Waltin verkkokaupasta tai Linkki-palvelupisteestä. Jatkossa joudut lataamaan/ aktivoimaan lippusi käyttöön joka kuukausi. Se onnistuu Waltin verkkokaupassa tai Linkki-palvelupisteessä. Kela-koulumatkatukilippua ei voi enää ladata R-kioskeilla tai Linkki-linja-autoissa.

Matkakortti luetaan matkustamisen yhteydessä Linkin kortinlukulaitteella. Käytä kortti lukijassa aina linja-autoon noustessasi.

Lisätietoja Kela-koulumatkalipusta Linkin sivuilla

Kelan koulumatkatukisivut