Linkki-paikallisliikenteen tarjoama Bussiloikka kouluun! -oppitunti vieraili tänäkin vuonna Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen eppuluokissa.

Bussiloikka on Linkin joukkoliikenneaiheinen opetustuokio, jonka aikana käsitellään leikin avulla linja-automatkustamista ja kannustetaan fiksuun liikkumiseen. Opettajan rooliin hyppäävät tunnilla eppujen oman open sijaan Lilli Linkkimatkustaja ja Laila Linkkikuski

Syksyllä 2020 Bussiloikka tavoitti useimmat 1. luokan opetusryhmät. Jyväskylässä kohdattiin kaikkiaan 1189, Laukaassa 146 ja Muuramessa 174 eppuluokkalaista 37 koululla. Koronatilanteen takia oppitunti jäi väliin 476 epulta. Jos olosuhteet keväällä 2021 sallivat, Bussiloikka-esitykset pyritään järjestämään myös heille. 


Turvallisuuteen kiinnitettiin paljon huomiota

Alakoulut linjasivat itsenäisesti, haluavatko Bussiloikan koululleen käymään. 
– Koronatilanne vaikutti luonnollisesti Bussiloikkaan. Turvavälien takia Bussiloikka-oppitunneille toivottiin kouluilta isoja esitystiloja ja niitä hyvin saatiin. Esitykset pidettiin ryhmä kerrallaan isoissa tiloissa, esimerkiksi jumppasalissa. Esiintyjät pitivät tarvittavan turvavälin ryhmään ja käyttivät suojavisiiriä esityksen aikana. Myös kaikki esityksissä käytetyt tarvikkeet, esimerkiksi matkakortit, puhdistettiin ennen seuraavan ryhmän esitystä. Joka ikinen muksu tiesi hienosti, mikä on turvaväli, eikä mitään ongelmia ilmennyt. Iso kiitos kouluille kiertueen onnistumisesta näin hyvin, sanoo Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n ympäristöneuvoja Johanna Purojärvi

Oppilaille jaettiin tänäkin vuonna esityksen päätteeksi oikeat linkkiliput. Niihin sisältyy kotitehtävä, joka on oikean joukkoliikennematkan tekeminen yhdessä oman aikuisen kanssa. Koronan takia kotitehtävän voi tänä vuonna tehdä myös täyttämällä aikuisen kanssa sähköisen tehtävälomakkeen netissä. Linkkiretken tekeminen lipuilla onnistuu myöhemminkin, kun koronatilanne on parempi. 


Bussiloikkaa epuille jo vuodesta 2014 

Linkkimatkustukseen ja yleisemmin kestävään liikkumiseen keskittyvä Bussiloikka on kiertänyt alakouluja jo vuodesta 2014 alkaen ja kohdannut kaikkiaan noin 11 500 lasta. Bussiloikan avulla tutustutetaan koululaiset joukkoliikenteen käyttöön jo pienestä pitäen. Kun joukkoliikennematkustus on entuudestaan tuttua, se on isompanakin luontevaa ja helppoa. 

Bussiloikan tarjoaa Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen alakouluille Linkki eli Jyväskylän seudun joukkoliikenne. Oppituntikiertueen käytännön toteutuksesta vastaa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry.

 
Lisätiedot:

  • palvelupäällikkö Kari Ström, Jyväskylän seudun joukkoliikenne, p. 014 266 5139, kari.strom[at]jyvaskyla.fi
  • ympäristöneuvoja Johanna Purojärvi, p. 045 320 6540, toimisto[at]japary.fi