Hyppää pääsisältöön

5.10.2020

Jyväskylässä on tallennettu tekniikan kulttuurihistoriaa. Valmet Rautpohjan tehdas ja Suomen tietokonemuseo ovat tuottaneet dokumentin 1960–1970-luvulle ajoittuvasta palkanlaskennasta reikäkorttikoneilla. Alueellisena vastuumuseona toimivalla Keski-Suomen museolla oli hankkeessa ohjaava asiantuntijarooli.
Kuva
Mustavalkoisessa kuvassa mies seisoo huoneessa kolmen ison reikäkorttikoneen ääressä vuonna 1970.. Kuva: Valmet. Kuva Valmet

Tallenne on katsottavissa YouTubessa https://www.youtube.com/watch?v=0lWKJ9zqNc0.

Vaajakosken Kanavuoressa toimivalla Suomen tietokonemuseolla ja Valmet Rautpohjan tehtaalla on historiallinen yhteys. Vuodesta 1985 toimineen tietokonemuseon perustajajäseniä olivat Jyvässeudulla IBM:n huoltopäällikkönä työuransa tehnyt Ilari Taulio sekä Rautpohjan tehtaan atk-osaston päällikkönä 1960-luvulla työskennellyt Martti Hakala. Taulio ryhtyi jo 1970-luvulla keräämään yksityistä museokokoelmaansa, jonka pohjalta tietokonemuseo perustettiin. Hakalan ansiosta museon kokoelmissa on runsaasti aineistoa Valmet Rautpohjan tehtaan reikäkorttikoneista ja niillä toteutetusta palkanlaskennasta.
  
Suomen tietokonemuseo ehdotti yhteistyötä Valmetin Rautpohjan tehtaalle syksyllä 2019. Osa tietokonemuseon aktiivijäsenistä on työskennellyt Valmetin palkanlaskennan parissa, ja tieto reikäkorttikoneiden toiminnasta ja niillä toteutetusta palkanlaskennan prosessista haluttiin dokumentoida nyt, kun asiat vielä ovat kirkkaana osaajien muistissa. Valmet Rautpohjan tehtaalla toimivassa tehdasmuseossa innostuttiin hankkeesta, jonka avulla Valmet sai arvokasta tietoa museokokoelmassaan oleviin valokuviin ja palkanlaskennan historiaan liittyen. Tietokonemuseon intressinä oli havainnollistaa reikäkorttikoneiden toimintaa ja reikäkorttien käyttöä palkanlaskennassa. 
 
Suomen tietokonemuseon kokoelmat ovat kansallisella mittapuulla ainutlaatuiset ja ne kertovat maamme tietotekniikan historiasta aina 1990-luvulle asti. Parhaillaan tietokonemuseo työstää uutta, tietotekniikan historianäyttelyä Jyväskylän yliopiston Agora-rakennukseen, jossa nyt valmistunut video on myös nähtävissä. Yhdistyspohjalla toimiva tietokonemuseo on viime vuosina etsinyt toiminnalleen vaihtoehtoisia rahoituskanavia. Museo on juuri avannut joukkorahoituskampanjan osoitteessa https://mesenaatti.me/1774. Kampanjan onnistumisesta riippuen, on syksyn 2020 aikana valmistuvan näyttelyn aineistot tarkoitus saattaa myös internetiin kaikkien saavutettavaksi. Myös näyttelyn lopullinen muoto riippuu osin rahoituskampanjasta.  

Lisätietoa Suomen tietokonemuseon toiminnasta http://suomentietokonemuseo.fi/

Rautpohjan tehdas perustettiin vuonna 1938 Valtion tykkitehtaaksi, ja ensimmäiset paperikoneet valmistettiin vuonna 1953. Nykyään Valmet-konserniin kuuluva Rautpohjan tehdas toimittaa kartongin ja paperin tuotantolinjoja, koneuusintoja, komponentteja ja huoltopalveluja. 

Rautpohjassa on alusta lähtien vaalittu tehtaan historiaa, ja työntekijät ovat keränneet siitä kertovaa aineistoa omatoimisesti. Virallisesti Rautpohjan tehdasmuseo perustettiin vuonna 2010, jolloin tehdas solmi yhteistyösopimuksen kulttuuriperinnön tallentamisesta Keski-Suomen museon kanssa. Valmet Rautpohjan tehdas on mukana Keski-Suomen museon yritys- ja laitosmuseoyhteistyössä, jonka kautta asiakasorganisaatio saa museoammatillista apua oman yhteisönsä kulttuuriperinnön vaalimiseen. 

Lisätietoja: 
 
Mauno Poikonen 
Suomen tietokonemuseo 
puh. 050-5705811 
museo(a)suomentietokonemuseo.fi 
 
Susanna Terho  
amanuenssi 
Keski-Suomen museo  
puh. 014 266 3462  
susanna.terho(a)jyvaskyla.fi  
 
Pirjo Koponen 
museoyhdyshenkilö 
Valmet Technologies, Inc. 
puh. 040 571 4391 
pirjo.koponen(a)valmet.com