Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen seudullisen joukkoliikennejaoston kokouksessa päätetään torstaina 17.9. muun muassa Jyväskylän seudun joukkoliikenteen vuoden 2021 talousarviosta.

Talousarvioesityksessä vuoden 2021 matkamäärien arvioidaan supistuvan koronan vaikutuksesta 13 prosenttia vuoden 2019 matkamääriin verrattuna, samoin asiakastulot laskevat. Joukko- ja palveluliikenteen tuloiksi arvioidaan vuonna 2021 noin 12,35 miljoonaa euroa ja menoiksi 19,6 miljoonaa, jolloin tappiollinen toimintakate on noin 7,25 miljoonaa euroa. Liikenteen palvelutaso esitetään säilytettäväksi nykyisenä, ilman liikenteen lisäyksiä. Liikenteen kustannuksissa varaudutaan 1,45 prosentin indeksikorotuksiin. Lievitystä joukkoliikenteen koronatappioihin haetaan valtiolta avustuksina yhteensä noin 2,5 miljoonan euron edestä. 

Jaoston hyväksyttäväksi esitetään kokouksessa hankinnan periaatteita paikallisliikenteen kohteesta 3, jonka nykyinen liikennöintisopimus on päättymässä 31.5.2021. Kilpailutettava kohde sisältää liikennöinnin Linkki-linjoilla 1, 1M, 2, 2M, 4, 19 ja 42. Linjat ovat Jyväskylän keskustan, Vaajakosken, Haapaniemen, Kortemäen, Köhniön ja keskussairaalan sekä Viherlandian, Samulinniemen, Kuokkalan, keskustan ja keskussairaalan välisiä yhteyksiä. Lisäksi kohteeseen kuuluu linja 42 eli Jyväskylän keskustan ja Lievestuoreen välinen yhteys Leppäveden ja Tarvaalan kautta. 

Joukkoliikennejaosto päättää kokouksessa myös Onnibus Oy:n kanssa käynnistettävästä lippuyhteistyöstä. Paikallisliikenteen lippujärjestelmä on muuttumassa tunnistepohjaiseksi, mikä mahdollistaa kolmansien osapuolien liittymisen järjestelmään ja yhteistyölippujen myynnin syksystä 2020 alkaen. Yhteistyössä Onnibus Oy toteuttaisi paikallisliikenteen kertamatkaan oikeuttavan yhteistyölipun, jota se myisi omien lippujensa ohessa asiakkailleen. Jyväskylän seudun joukkoliikenne mahdollistaisi lippujen myynnin ja tarkastuksen Waltti-järjestelmän rajapinnan kautta. 

Kokouksen esityslistaa ja pöytäkirjaa pääsee tutkailemaan sähköisenä verkkosivulta. Materiaalit ovat pdf-tiedostomuodossa.