Hyppää pääsisältöön

12.8.2020

Kokeneet asiantuntijat arvioivat ja tukevat yrityksen perustamista suunnittelevan liikeideaa ja yrittäjyysosaamista.
Kuva
Kaija Haapasaari ja Petrikki Tukiainen Gradian pihalla, jossa myös Risto Pentikäisen taideteos "Viisasten kivet". Kuva Petteri Kivimäki

Jyväskylän kaupunki ostaa Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradialta yritysten perustamisneuvontapalvelut seuraavan kolmen vuoden ajan. Elokuun alussa startannut uusi palvelu, Keski-Suomen Yritysidea, tarjoaa kaikille jyväskyläläisille yrityksen perustamista suunnitteleville maksutonta tietoa, neuvontaa ja sparrausta yrityksen perustamisvaiheessa.

− Alkuvaiheessa on tärkeä arvioida, onko yrittäjäksi aikovan liikeidealla mahdollisuutta menestyä ja mikä on toiminta-alueen kilpailutilanne, kertoo K-S Yritysidean yrityskehitysasiantuntija Petrikki Tukiainen.

Neuvontapalveluun on rekrytoitu asiantuntijoita, joilla on vahva osaaminen yritysneuvonnasta ja sparrauksesta. Esimerkiksi K-S Yritysidean asiantuntijatiimiä johtavalla Tukiaisella on noin 20 vuoden tausta yrittäjänä. Palvelut sijoittuvat Gradia Jyväskylän Liiketoiminta ja työelämäpalvelut -yksikköön.

− Meillä on pitkä kokemus yritysyhteistyöstä, ja esimerkiksi Gradian yrittäjyyden oppimismalli palkittiin viime syksynä Euroopan parhaana. Tälläkin hetkellä teemme yhteistyötä yli 2 500 yrityksen kanssa, Liiketoiminta ja työelämäpalvelu -yksikköä johtava Kaija Haapasaari kertoo.

Tukiainen ja Haapasaari luonnehtivat Gradian toimintatapaa kokonaisvaltaiseksi ja moniulotteiseksi, jossa hyödynnetään myös verkkopohjaisia palveluja. Yrittäjävalmiuksien ja yrittäjyysosaamisen kehittäminen ovat avainasemassa.

K-S Yritysidean palveluihin kuuluvat henkilökohtainen neuvontapalvelu ja ryhmämuotoiset palvelut, liikeideoiden ja yrittäjävalmiuksien arviointi, kannattavan toiminnan edellytysten ja toiminta-alueen kilpailutilanteen arviointi sekä yritystoiminnan käynnistämisen neuvonta ja ohjaus. Lisäksi K-S Yritysidean asiakkaille on saatavilla osaamisen kehittämisen tueksi kehittämis- ja koulutuspalveluita Gradian laajasta tarjonnasta.

− Suomessa kynnys yrittäjyyteen on laskenut vuosi vuodelta. Uusia yrityksiä perustavat niin työelämässä olevat, työttömät, opiskelijat kuin maahanmuuttajatkin. Tavoitteenamme on palvella vuosittain 400 asiakasta ja synnyttää alueellemme menestyvää yrittäjyyttä, Tukiainen sanoo. Gradia neuvottelee perustamisneuvonnan tarjoamisesta myös muiden lähialueen kuntien kanssa.

Työllisyyden kuntakokeilu alkaa ensi vuonna

Jyväskylässä yritysten perustamisneuvonnasta vastasi aikaisemmin Keski-Suomen Uusyrityskeskus, jonka kanssa kaupungin sopimus päättyi kesäkuun lopussa.

− Uusi toimintamalli nähtiin tarpeelliseksi ensi vuonna alkavan työllisyyden kuntakokeilun vuoksi. Kokeilu tuo muutoksia esimerkiksi starttirahaan liittyviin käytäntöihin, kertoo yrityspalvelupäällikkö Risto Kovala Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö Business Jyväskylästä.

Kovala uskoo, että K-S Yritysidean palvelumalli tuo uudenlaisia näkemyksiä yrityksen perustamista suunnitteleville ja tukee myös kaupungin työllisyyspalveluiden asiakkaiden polkua yrittäjyyteen.

− Gradialla on monia keinoja auttaa yrittäjä haasteellisen alkuvaiheen yli, Kovala sanoo.

Teksti: Timo Sillanpää

Asiasanat: