Koronaviruksen tartuntatilanne on Jyväskylän seudulla ilahduttavasti rauhoittunut. Sen seurauksena käteisellä rahalla voi taas ostaa kertalippuja Linkki-linja-autoissa.

Waltti-matkakorttien latauksia ei Linkeissä kuitenkaan toistaiseksi tehdä. Kun käteinen on jälleen käytössä, myös käteisellä maksettava polkupyörän kuljetusmaksu 1,50 euroa palaa käyttöön.

Vaikka käteinen palaa hyväksyttävien kertalipun maksutapojen joukkoon, ensisijaisin ja suositeltavin matkan maksutapa on edelleen Waltti-matkakortti tai mobiililippu. Niitä käyttäen matkustajan ja kuljettajan kontakti on vähäisin ja mahdollinen tartuntariski pienin. Jos ostat käteisellä kertalipun, varaathan ostoon tasarahan tai enintään 20 euron setelin. Vaihtorahakassat ovat autoissa pieniä, joten kuljettajalla ei ole mahdollisuutta ottaa isoja seteleitä vastaan. Tällä hetkellä matkan maksaminen pankki- tai luottokortilla ei myöskään ole mahdollista.

Paikallisliikennepalvelujen tavoitteena on luoda turvallinen matkustusympäristö, jossa mahdolliset tartuntariskit pyritään minimoimaan. Palvelussa on kevään 2020 aikana toteutettu useita toimenpiteitä tämän tavoitteen edistämiseksi. Linja-autojen käsin kosketeltavat pinnat ja kahvat desinfioidaan säännöllisesti yöaikaan ja etupenkit on poistettu matkustuskäytöstä asiakkaan sekä kuljettajan välisen turvavälin pitämiseksi. Autot on varustettu asiakaskäyttöön tarkoitetuilla käsideseillä ja matkustajaohjeistuksissa muistutetaan käsihygienian ja oikeiden yskimistapojen tärkeydestä. Lisäksi liikennöitsijät ovat varanneet kuljettajien käyttöön turvavisiirejä, suojakäsineitä ja käsidesiä.

Turvallinen matkustusympäristö tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että asiakkaat voivat luottaa saavansa tarvitsemansa kyydin, vaikka ainut mahdollinen maksuväline olisikin käteinen raha. Siksi joukkoliikenteen järjestäjä näkee tärkeäksi palauttaa tämän maksuvaihtoehdon käyttöön mahdollisimman pian. Toki jos tilanne koronaviruksen leviämisen osalta vielä muuttuu, maksukäytänteitä tarkastellaan uudelleen.

Käteisen rahan vastaanotto keskeytettiin paikallisliikenteen Linkeissä 2.4.2020 alkaen. Rajoituksen tarkoituksena oli välttää käteisen rahan käsittelyä ja vähentää kuljettajien sekä matkustajien välisiä kontakteja koronan tartunta-aikana.


Lisätiedot: palvelupäällikkö Kari Ström, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5139, kari.strom[at]jyvaskyla.fi