Hyppää pääsisältöön

16.4.2020

Kuva
Pojat pelaavat jalkapalloa turnauksessa. Kuva calahan.kuvat.fi
Holstin Dynamon pojat pelaavat taidollisesti ja aatteellisesti ensiluokkaista juniorijalkapalloa Jyväskylässä. Vaikka kilpailuhenki on kova ja pelitaitoa löytyy, HoDy:ssa kaiken tekemisen A ja O on mahtava joukkuehenki.

HoDy:n ideana on pelata laadukasta juniorijalkapalloa pilke silmäkulmassa ja kannustaa lapsia liikkumaan yhdessä niin kentällä kuin muuallakin.

Koronan takia poikkeusoloihin on kehitetty etätreenejä Zoom Meeting -sovelluksen avulla. Pojat tekevät harjoitukset valmentajiensa johdolla.

Kuva
Poika lankuttaa. Kuva Jaana Pinson

- Etätreenit ovat onnistuneet yli odotusten. Some-päivityksien jälkeen etätreenien järjestelyistä on tullut kyselyjä muilta valmentajilta ja seuroilta, ja osa on ottanut etätreenit käyttöön, hehkuttaa valmentaja Pishkoh Yari tyytyväisenä.

Pojat kirjaavat valmentajien suunnittelemat omatoimiharjoitukset taulukkoon verkossa ja valmentajat seuraavat tilannetta. Palautetta annetaan puolin ja toisin.

Johtoajatukset löytyvät joukkuehengestä ja motivaatiosta

Joukkueeseen otetaan rajatusti pelaajia, jotta kaikille taataan turvallinen olo, varma asema joukkueessa ja tutut pelikaverit. Tulijoita joukkueeseen on paljon, mutta määrää tärkeämpää on laatu ja pelaajien huomioiminen yksilöinä. 

HoDy:ssa panostetaan joukkuehenkeen. Tavoitteena on, että joukkueessa jokainen voi olla oma itsensä, näyttää tunteitaan ja ilmaista ajatuksiaan, tehdä virheitä ja yrittää uudelleen. Yhteenkuuluvuus ja hyvä ilmapiiri heijastuvat myös yksilösuorituksiin ja nostavat pelaajan itseluottamusta.

- Uskomme, että hyvinvoivista ja motivoituneista pelaajista saadaan parasta irti, painottaa valmentaja Yari.

Joukkueen kuukausimaksut ovat alhaiset ja rahat käytetään pääosin valmennukseen. Harjoitusmäärät ja -kerrat pidetään pieninä, mutta harjoitukset ovat sitäkin tehokkaampia. Pelaajia kannustetaan harrastamaan myös muita lajeja ja pelaaja voi kuulua muihinkin jalkapalloseuroihin. 

- Paikalliset seurat ovat tärkeitä meille ja haluan kiittää kaikkia hyvästä työstä: PaRi, Tikkakosken Tikka, SäyRi, LKP, MuurY, FC Vaajakoski, JPSPetPet, Korpilahden Martti ja FS Feeniks, luettelee Yari poikien edustamia seuroja. 

Tie vie kohti kovempia turnauksia

Kuva
Pojat kamppailevat jalkapallosta. Kuva calahan.kuvat.fi
HoDy Ilves cupissa 15.-16.6.2019.

Kauas on jo menty HoDy:n ensimmäisistä peleistä, jolloin pojat olivat 7-vuotiaita. Tunteet olivat pinnassa ja itku ja nauru kuuluivat vuorotellen taustamusiikin yli. Kehitys on ollut huimaa. Yhteistyö suurten jalkapalloseurojen kanssa alkoi 2016 ja se tuo mukanaan vaativampia turnauksia.

- Ensimmäinen itse järjestetty ja hyvin onnistunut turnaus vedettiin Piispalassa 2016 keväällä. Vieraaksemme tuli Tampereen Ilves, KuPS Kuopiosta ja SJK Seinäjoelta. Yhteistyö suurten seurojen kanssa kantaa edelleen, kertoo Yari joukkueen parhaista hetkistä ja mainitsee myös onnistumiset kovemman tason turnauksissa.

Alun perin HoDy:n oli tarkoitus olla yhteisö, joka tukee ja kehittää pelaajia ilman seurakonseptia. Palloliiton alaisiin turnauksiin ei kuitenkaan voi osallistua ilman seuraa ja HoDy kuului aluksi Kampuksen Dynamon alle.

- Valitsimme seuraksi KaDy:n, jonka kanssa oli tavoitteena rakentaa myös futsal/futis-komboa. Uskon, että siitä saatiin loistava malli monelle muullekin seuralle, Yari kertoo.

- Ilman vanhempien suurta apua ja panostusta työstä ei tulisi mitään. Vanhemmilla on suuri rooli siinä, miten ja millaisena HoDy:n toiminta jatkuu, Yari summaa.

Oma seuransa HoDy:sta tuli syksyllä 2021.

Kiitokset lähtevät Yarilta myös Jyväskylän kaupungille.

- Jyväskylä on hienosti panostanut liikuntapaikkoihin ja meille jalkapalloharrastajille on useita, uunituoreitakin tekonurmikenttiä ja Jyskän tekonurmikenttä on vasta uusittu. Lisäksi löytyvät monipuoliset luontopolut ja ulkokuntosalit, Yari kehuu ja on sitä mieltä, että Jyväskylä on ansaitusti oikea liikuntapääkaupunki.

Linkkejä
Liikuntapääkaupunki
Jyväskylän tekonurmikentät
Luontopolut
Ulkokuntosalit


Teksti: Jaana Pinson
Kuvat: calahan.kuvat.fi

Holstin Dynamo eli HoDy

Joukkueen tarina alkoi Jyväskylän kaupunginosassa nimeltään Holsti. -06 syntyneet pojat pelasivat siellä jalkapalloa omalla porukalla eivätkä he halunneetkaan liittyä mihinkään seuraan. Toiminta oli täysin ilmaista ja kaikilla oli myös muita urheiluharrastuksia.

Vaikka joukkue oli vuosia yhdessä ilman valmentajaa, se osallistui useisiin peleihin ja turnauksiin. Pelaajamäärää rajoitettiin sen verran, että kaikille pelaajille oli joukkueessa oma paikka.

Keväällä 2015 keksittiin nimi HoDy. Pelipaidan väriksi valittiin kirkas vihreä ja logon piirsi yksi pojista. Syksyllä 2015 Pishkoh Yari sopi muutamien HoDy:n pelaajien vanhempien kanssa -08 ja -09 joukkueiden perustamisesta.

Tavoitteena oli halu erottua muista jalkapalloseuroista sillä, että valmennus keskittyy tukemaan pelaajan henkistä hyvinvointia ja auttaa pelaajan kehittymistä.

Kuva
Jalkapallojoukkue HoDy:n logo. Kuva Jaana Pinson