Linkki-paikallisliikenteen uusi hinnasto astuu voimaan 24.2. Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa.

Uudessa hinnastossa alennukset on kohdistettu lasten, nuorten, opiskelijoiden ja senioreiden Waltti-arvo- ja kausilippujen hintoihin. Näiden asiakasryhmien liput ovat Jyväskylän seudulla ovat olleet kalliimpia kuin muissa kaupungeissa, esimerkiksi Kuopiossa, Tampereella ja Turussa. 

Aikuisen ikäryhmään kuuluvien asiakkaiden (25-64-vuotiaat) lippuhinnat säilyvät entisinä. Myöskään Linkissä kuljettajalta ostettavien kertalippujen hinnat eivät nouse eivätkä laske. Hinnanalennuksen ulkopuolelle jäävät myös mobiililiput.

– Jyväskylän seudulla on paljon lapsia, nuoria ja opiskelijoita. Tarjoamalla heille kohtuuhintaisempaa matkustamista haluamme helpottaa arjen kulkutapavalintoja. Linkki on fiksu valinta niin koulu- kuin vapaa-ajan matkoille, sanoo Jyväskylän kaupungin palvelupäällikkö Kari Ström.  

Jos kuulut lasten, nuorten, opiskelijoiden tai seniorien asiakasryhmään, Waltti-matkakorttisi arvolipun hinta laskee automaattisesti, kun uudet hinnat astuvat voimaan. Ennen 24.2. hankitun kausilipun ja alennushintaisen kausilipun hinnanerotusta ei hyvitetä tai palauteta. Kausilipun voi ladata alennetulla hinnalla heti 24.2. alkaen ja ottaa käyttöön, kun matkakortin edellinen kausi päättyy. 

Uusia etuuksia ei Linkki-matkustajille hinnanalennusten lisäksi ole luvassa, mutta olemassa olevat etuudet säilyvät ennallaan. Joukkoliikennejaoston 18.12.2019 tekemän hinta-alepäätöksen mukaisesti kohtuuhintaisten lippujen tarjoaminen kaikille käyttäjille vähentää tarvetta lisätä tai laajentaa erityisryhmien erillisiä lippualennuksia. 

Lippuhinta-alen taustalla on valtuustojen loppuvuodesta 2019 hyväksymä Linkki tulevaisuuteen 2030 -kehittämisohjelma. Siitä johdetuilla toimenpiteillä pyritään kaksinkertaistamaan joukkoliikenteellä tehtyjen matkojen määrät seuraavien 10 vuoden aikana 7,5 miljoonasta matkasta 15 miljoonaan. Halvemmat lippuhinnat ovat yksi keino tavoitteeseen pääsemiseksi.


Esimerkkejä 24.2. laskevista lippuhinnoista 

Alla esitetyt hinnat ovat yhden maksuvyöhykkeen lippuhintoja. Jos teet matkan useammalla maksuvyöhykkeellä, lippuhintasi nousee maksuvyöhykkeiden määrän mukaisesti. Kaikki lippuhinnat löytyvät Linkin hinnastosta

Arvolippumatkat

Arvolippu tarkoittaa Waltti-matkakortille ladattavaa matkustusrahaa. Arvolippuun sisältyy aina vaihto-oikeus, joka on 1-2 vyöhykkeen matkoilla 60 minuuttia, 3-4 vyöhykkeen matkoilla 120 minuuttia.

  • lapsi alle 17-vuotias alk. 1,05 euroa
  • nuori (17-24-vuotta) alk. 1,50 euroa
  • opiskelija (25 vuotta täyttänyt) alk. 1,50 euroa
  • seniori 65 vuotta täyttänyt klo 9.00–14.00 alk. 1,05 euroa (etuusajan ulkopuolella seniori maksaa matkasta aikuisen lippuhinnan alk. 2,10 €) 

Kausilippu 30 päivää

Kausilippu tarkoittaa Waltti-matkakortille ladattavaa matkustusaika. Kausia on eripituisia, valittavana ovat 30, 90, 180 päivän tai vuoden mittaiset kaudet.

  • lapsi alle 17-vuotias alk. 27 euroa
  • nuori (17-24-vuotta) alk. 38 euroa
  • opiskelija (25 vuotta täyttänyt) alk. 38 euroa
  • seniori 65 vuotta täyttänyt alk. 38 euroa


Syksylle 2020 kaavaillaan maksuvyöhykeuudistusta

Loppuvuoteen 2020 suunnitellaan Linkki-paikallisliikenteen maksuvyöhykkeiden vähentämistä neljästä kahteen. Tarkoituksena on yhdistää vyöhykkeet A ja B uudeksi A-vyöhykkeeksi sekä C ja D-vyöhykkeet uudeksi B-vyöhykkeeksi. Vyöhykemuutoksen seurauksena vyöhykkeiden välisten matkojen hintojen arvioidaan laskevan suurimmalla osalla matkustajista. Maksuvyöhykeuudistuksesta kerrotaan tarkemmin, kun hankkeen etenemisestä on olemassa tarkempaa tietoa.  


Lisätiedot: 
- palvelupäällikkö Kari Ström, Jyväskylän seudun joukkoliikenne, p. 014 266 5139, kari.strom[at]jyvaskyla.fi
- Linkin nettisivut