Hyppää pääsisältöön
Kuva
Mobiililippu matkapuhelimessa. Kuva Jiri Halttunen
Pääsisältö

Mobiililippu on kätevä vaihtoehto, kun matkakortti tai käteinen raha puuttuu. Mobiililaitteessa toimivan kerta- tai vuorokausilipun voit ostaa puhelimella vaikka pysäkillä odottaessa. Mobiililippuja voi ostaa joko maksutta ladattavasta Waltti-mobiilisovelluksesta tai Linkki-mobiilisovelluksesta. Lipputuotteet ja -hinnat ovat molemmissa sovelluksissa samat.

Lippu on voimassa heti kun se on tilattu - älä siis osta sitä liian aikaisin! Lippu tulee pystyä esittämään kuljettajalle aina ajoneuvoon noustessa. Kuljettaja rekisteröi mobiililipun bussissa manuaalisesti ja tarkastaa lipun voimassa olon. Lähitulevaisuudessa mobiililippujen QR-koodit luetaan Linkkien kortinlukulaitteella. 

Matkustajan on pidettävä huoli siitä, että puhelimessa riittää virtaa koko matkan ajan. Myös Jyväskylän seudun joukkoliikenteen tarkastajat voi pyytää esittämään lipun matkan aikana. Huolehdithan, että pystyt esittämään lippusi pyydettäessä missä tahansa matkan vaiheessa.

Mobiililipulla voit matkustaa kaikilla paikallisliikenteen linjoilla 1-13 ja 14-42. 

HUOMAA, että Linkin mobiililippu ei kelpaa seutuliikenteessä (esim. Hankasalmelle, Korpilahdelle, Jämsään tai Laukaaseen kulkeva seutuliikenne).

Waltti-mobiililippusovellus

Lataa sovellus älypuhelimeesi maksutta Google Play -kaupasta tai Apple Storesta. Lataaminen edellyttää, että käytössäsi on Android 5.0  tai iOS 10.0 -käyttöjärjestelmän puhelin tai uudempi. Voit ostaa sovelluksesta kerta- ja päivälippuja sekä nyt myös 30 päivän kausilippuja.

Mobiilisovelluksesta ostettavat liput toimivat vain älypuhelimessa. Waltti-matkakorttia ei sovelluksen kautta voi ladata. Myynnissä on Linkki-paikallisliikenteen kerta- ja päivälippuja. Sovelluksen kautta on myös mahdollista käyttää paikallisliikenteen aikataulu- ja reittiopasta.  

Maksaminen hoituu mobiilisovellukseen lisätyllä pankki- tai luottokortilla (Visa, Visa Electron tai Mastercard), johon on aktivoitu verkkomaksuominaisuus. Myös MobilePay ja operaattorimaksaminen (maksu puhelinlaskun yhteydessä) ovat käytössä. Lippu ostetaan kaikille niille maksuvyöhykkeille, joiden kautta matka kulkee.  

Hyväksymisen jälkeen lippuostosta ei voi enää perua. Tarkasta siis huolella, että valitsemasi lipputyyppi, vyöhykkeet ja ikäryhmä ovat oikeat. Lippu on voimassa heti kun se on maksettu, ja voimassaoloaika rupeaa puhelimen näytön lippunäkymässä juoksemaan. Voimassaoloaika on 1–2 vyöhykkeen mobiililipuilla 60 minuuttia, 3 vyöhykkeen lipuilla 120 minuuttia. Voimassaoloaikana lipulla voi matkustaa rajattomasti lipun kelpoisuusvyöhykkeillä.

Waltti Mobiili -palvelun käyttäjät voivat vastaanottaa lippuostoksistaan digitaalisia kuitteja keskitetysti ReceiptHero -palvelun kautta.

30 vrk:n Waltti-mobiililippu

Waltti Mobiili -sovelluksesta saa nyt myös 30 vrk:n kausilippuja. Lipun ostaminen edellyttää Waltti Mobiili -sovelluksen lataamista puhelimeen. Myynnissä on lasten, nuorten, opiskelijoiden ja aikuisten 30 vrk:n kausilippuja. Tutustu opiskelijaetuuden käyttöönotttoon Waltti Mobiilissa.

Lipun ostaminen edellyttää rekisteröitymistä Waltti Mobiilin asiakkaaksi. Rekisteröinti on pakollinen lipun siirrettävyyden takia. 30 vrk:n lippu löytyy sovelluksen Osta lippu -valikosta. Mobiili-kausilippu on samanhintainen kuin vastaava, matkakortille ladattava kausilippu, tarkista  eri asiakasryhmien ja vyöhykkeiden lippuhinnat hinnastosta.

Mobiilikausilipulle määritellään ostettaessa matkustusvyöhykkeet, oma asiakasryhmä sekä haluttu maksutapa. Opiskelijan kausilipun (30 pv) osto edellyttää opinto-oikeuden vahvistamista sovelluksessa. Maksamisen jälkeen lippu on heti voimassa ja näyttää jäljellä olevan voimassaoloajan. 

Lipun voimassaolo tarkastetaan muista mobiililipuista poiketen Linkin kortinlukulaitteella. Laite lukee lipun noin 10 cm päästä lukijan alapuolelta. Kortinlukulaitteen näyttöön ilmestyy lipun voimassaoloaika.  Jos lipun lukeminen puhelimesta ei onnistu, kuljettaja tarkistaa lipun voimassaolon puhelimen näytöltä ja kirjaa tapahtuman autolaitteelle. 

Lipun voi siirtää mobiililaitteesta toiseen kesken kauden esim. puhelimen vaihtotapauksissa. Lipun siirtokerrat on kuitenkin rajattu, jotta estetään lipun luvaton siirtely usean ihmisen kesken. Jos lipun siirtämisessä tulee ongelmia, ole yhteydessä Linkki-palvelupisteeseen.

Myös Waltin mobiilin kertalippujen ja päivälippujen tarkastus voidaan tehdä koneellisesti. Linkki-sovelluksen kautta käytettävää mobiililippua ei vielä voi lukea linja-autoissa koneellisesti.

Linkki-mobiililippusovellus

Lataa sovellus älypuhelimeen sovelluskaupasta hakusanalla "Linkki". Sovellus toimii uusimmissa iOS -puhelimissa (versio 7 ja uudemmat) ja Android-puhelimissa (versio 2.3.3. ja uudemmat).

Lisätietoja Linkki-sovelluksen lataamisesta

Linkki-mobiililippusovelluksen oheispalveluna on myös paikallisliikenteen aikataulu- ja reittiopas. Huomaa, että reittiopas näyttää myös seutuliikenteen vuorot, joilla mobiililipulla ei voi matkustaa.

Mobiililippuja voi ostaa rekisteröitymällä palvelun käyttäjäksi tai ilman rekisteröitymistä. Rekisteröitymällä voit valita usean maksutavan väliltä tarpeen ja tilanteen mukaan. Rekisteröitymättömänä ainut maksutapa on mobiilimaksu (lippuostokset maksetaan puhelinoperaattorin laskussa).

Mobiililippu on voimassa heti onnistuneen lippuostoksen jälkeen. Ostettu lippu ilmestyy sovelluksen Liput-välilehdelle. Samaan puhelimeen voit ostaa myös useita lippuja, esimerkiksi aikuisen ja lapsen yhteistä matkaa varten. Linkki-sovelluksen maksutapavaihtoehtoja ovat 

  • pankki- tai luottokortti (Visa, Mastercard)
  • mobiilimaksu/ puhelinoperaattorin puhelinlasku
  • MobilePay
  • Apple Pay
  • OP Pivo -sovellus

Historia-välilehdeltä voit katsella aiemmin tilaamiesi lippujen tietoja.

Mobiililiput ja hinnat

Mobiililippuja on myynnissä

Lipun hinta määräytyy asiakasryhmän ja matkustusvyöhykkeiden mukaan. Linkki-paikallisliikenteen linjat kulkevat vyöhykkeillä A, B ja C. D-vyöhykkeellä ei toistaiseksi ole liikennöiviä paikallisliikennevuoroja. D-vyöhykkeellä ajettavat vuorot ovat seutuliikennevuoroja, joissa mobiililippu ei maksuvälineenä kelpaa.

Lippujen hinnat ovat voimassa 1.1.-30.4.2023
Ticket prices 

Kertalippu / Single ticket Matkustusvyöhykkeet / Zones Aikuinen € / Adult Lapsi € alle 17 v. / Children under 17 years
1 vyöhyke / 1 zone A, B, C 2,45 1,25
2 vyöhykettä / 2 zones AB, BC 3,85 1,95
3 vyöhykettä / 3 zones ABC 5,00 2,50
Vuorokausilippu 24 h / 24 hour ticket Matkustusvyöhykkeet / Zones Aikuinen € / Adult Lapsi € alle 17 v. / Children under 17 years Nuori € 17-24 v. / Youngster 17-24 years
1 vyöhyke / 1 zone A, B, C 7,30 3,70 5,50
4 vyöhykettä / 4 zones ABCD 12,80 6,40 9,10
Vuorokausilippu 48 h / 48 hour ticket Matkustusvyöhykkeet / Zones Aikuinen € / Adult Lapsi € alle 17 v. / Children under 17 years Nuori € 17-24 v. / Youngster 17-24 years
1 vyöhyke / 1 zone A, B, C 10,95 5,45 8,20
4 vyöhykettä / 4 zones ABCD 19,10 9,55 13,70