Hyppää pääsisältöön
Kuva
Matkakortti leimataan linja-auton kortinlukijassa. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääsisältö

Toisen asteen opiskelijoiden koulumatkatuen hakeminen muuttuu kesällä 2023. Kesä-heinäkuussa tukea haetaan vielä entiseen tapaan, mutta elokuusta alkaen hakemusta ei enää voi toimittaa oppilaitokseen. Tukea haetaan sen jälkeen OmaKelassa verkkohakemuksella. 

Toisen asteen opiskelija voi hakea Kelan koulumatkatukea, jos yhdensuuntainen koulumatka on vähintään 7 kilometriä. Tukea haetaan verkossa OmaKelassa. Jos opiskelija ei itse voi kirjautua OmaKelaan, huoltaja voi hakea koulumatkatukea opiskelijan puolesta OmaKelassa. Lisätietoja koulumatkatuesta ja sen hakemisesta löydät Kelan koulumatkatukisivuilta

Opiskelija voi hakea koulumatkatukea heti, kun hän on vastaanottanut opiskelupaikan. Tuen hakeminen OmaKelassa nopeuttaa sen saamista. Jos opiskelija kulkee koulumatkat linja-autolla, hän saa matkalipun maksutta  aiemmin hankitulle Waltti-matkakortilleen Waltin verkkokaupasta heti, kun hän on lähettänyt hakemuksensa.

Jos ei opiskelijalla entuudestaan ole Waltti-matkakorttia, sen voi tilata verkkokaupan kautta. Uuden matkakortin tilaaminen edellyttää opiskelijaksi tunnistautumista verkkopankkitunnuksin.  Opiskelija-asiakasryhmän lipputuotteen saa ladattua matkakortille sen jälkeen, kun tilattu kortti on saapunut kotiin postitse. Tuettua lippua ei voi ladata matkakortille vielä uuden matkakortin tilaamisen yhteydessä. Ensimmäisen Waltti-matkakortin voi käydä hankkimassa myös Linkin asiakaspalvelupisteeltä.

Myös opintojaan jatkavat opiskelijat voivat hakea koulumatkatuen verkossa OmaKelan kautta jo nyt.

Lisätietoja koulumatkatuesta löydät Kelan koulumatkatukisivuilta.

Tukea on myös mahdollista hakea paperisella lomakkeella, joka palautetaan postitse Kelalle. Silloin Kelan tukeman lipun voi ostaa vasta, kun hakemus on hyväksytty. Ennen sitä lippu on normaalihintainen. Paperisen lomakkeen ohjeet ja kesän 2023 koulumatkatuen hakemisen ohjeet löytyvät Kelan verkkosivuilta.

Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat

Vuonna 2021 voimaan tulleen oppivelvollisuuslain mukaiset opiskelijat ovat oikeutettuja maksuttomaan koulutukseen. Voit saada koulumatkatukea, jos koulumatkasi yhteen suuntaan on vähintään 7 kilometriä. Jos käytät koulumatkallasi julkista liikennettä, et yleensä maksa matkoistasi mitään. Tarkista Kelan sivuilta, oikeuttavatko opintosi Kelan tukemaan lippuun.

Opiskelijat, joilla ei ole oikeutta maksuttomaan koulutukseen

Voit saada koulumatkatukea, jos koulumatkasi yhteen suuntaan on vähintään 10 kilometriä. Tarkista tarkemmat ehdot Kelan sivulta. Kelan tukeman lipun hinta opiskelijalle on enintään 40 euroa (Kelan tukema lippu 30) tai 20 euroa (Kelan tukema lippu 14) matkan pituudesta/ matkustusvyöhykkeiden määrästä riippumatta.

Waltti-matkakortti

Waltti-matkakortille ladattava kausilippu on 2. asteen opiskelijan ensisijainen Kelan tukema lippu Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa. Matkahuollon lipputuotteen voi hankkia ainoastaan silloin, jos Linkki-paikallisliikenteen tai seutuliikenteen Waltti-vuoroilla ei voi matkustaa molempiin suuntiin kodin ja koulun välillä.

Kelan tukeman lipun vaihtoehdot

Valitsemasi lipputuote ladataan Waltti-matkakortillesi. Lippu voi olla 

a) Kelan tukema lippu 30
Lippu oikeuttaa rajattomaan määrään matkoja 30 vuorokauden ajan. Se on voimassa lippuun merkityillä maksuvyöhykkeillä Linkki-paikallisliikenteessä tai seutuliikenteen Waltti-vuoroissa Jyväskylä-Laukaa-Muurame -alueella. Lipun voimassaoloaika alkaa sen 1. lukemisesta linja-auton lipuntarkastuslaitteella. Lippu sopii opiskelijoille jotka kulkevat säännöllisesti koulumatkansa linja-autolla. Lipun hinta on 0 € uuden oppivelvollisuuslain mukaan opiskeleville, omavastuun maksaville opiskelijoille 40 euroa. Hinta on sama kaikille kilometrimääristä/ maksuvyöhykkeistä riippumatta.

b) Kelan tukema lippu 14
Lipulla voi matkustaa yhteensä 14 vuorokautena 30 vrk:n jaksolla. Se on voimassa lippuun merkityillä maksuvyöhykkeillä Linkki-paikallisliikenteessä tai seutuliikenteen Waltti-vuoroissa Jyväskylä-Laukaa-Muurame -alueella. Lipun voimassaoloaika alkaa sen 1. lukemisesta linja-auton lipuntarkastuslaitteella. Lippu sopii opiskelijoille, joilla on noin 10-14 päivää opiskelupäivää oppilaitoksessa per kuukausi. 

Kelan tukeman lipun käyttö

Hanki Waltti-matkakorttisi ja lataa ensimmäinen Kelan tukema lippu Waltin verkkokaupasta tai Linkki-palvelupisteestä.

Jatkossa joudut lataamaan/ aktivoimaan lippusi käyttöön joka kuukausi. Se onnistuu Waltin verkkokaupassa, Linkki-palvelupisteessä ja R-kioskien Waltti-palvelupisteillä.

Matkakortti luetaan matkustamisen yhteydessä Linkin lipuntarkastuslaitteella. Käytä kortti laitteen lukijassa aina linja-autoon noustessasi.

Kelan tukeman lipun lisäksi voit ladata Waltti-matkakortillesi myös rahaa arvolippumatkustusta varten. Silloin kortilta veloitettava arvolippu on matkustaessa normaalin asiakasryhmäsi mukainen. Alle 17-vuotiaat opiskelijat, jotka ovat oikeutettuja matkustamaan lasten arvolipun hinnalla, tarvitsevat erillisen Waltti-matkakortin, jos haluavat matkustaa arvolipulla.

Lataa Kelan tukema lippu kätevästi verkossa!

Kela-koulumatkatukilippujen hakeminen verkossa


Lisätietoja verkkolataukseen löytyy myös Waltti-kaupasta.

Tee A-D -vyöhykevalinta lipputuotteelle seuraavasti: Valitse  aloitusvyöhykkeeksi A ja lopetusvyöhykkeeksi D.

HUOM: Kelan tukemaa lippua ei voi ladata Linkki-linja-autoissa tai R-kioskien Waltti-latauspisteillä. 

Jos käytät koulumatkoihin enimmäkseen muita kuin Waltti-liikenteen linjoja, Kelan tukemaksi lipuksi kannattaa valita Matkahuollon lipputuote.