Hyppää pääsisältöön
Kuva
Matkakortti leimataan linja-auton kortinlukijassa. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääsisältö

Kelan tukemien 2. asteen opiskelijoiden koulumatkalippujen periaatteet ja lipputuotteet muuttuivat elokuun 2021 alussa. Tarkempia tietoja koulumatkatuesta Kelan sivuilta.

Waltti-matkakortti on ensisijainen koulumatkatukilippu Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa. Matkahuollon lipputuote tulee kyseeseen vasta, jos Waltti-vuoroilla ei voi matkustaa molempiin suuntiin kodin ja koulun välillä.

Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat

Uuden oppivelvollisuuslain mukaiset opiskelijat ovat oikeutettuja maksuttomaan koulutukseen. Voit saada koulumatkatukea, jos koulumatkasi yhteen suuntaan on vähintään 7 kilometriä. Jos käytät koulumatkallasi julkista liikennettä, et yleensä maksa matkoistasi mitään. Tarkista Kelan sivuilta, oikeuttavatko opintosi koulumatkatukeen.

Oppilaitos selvittää opiskelijansa mahdollisuuden käyttää olemassa olevaa joukkoliikennettä ja antaa ostotodistuksen siihen kulkutapamalliin, joka opiskelijalle on mahdollinen. Oppilaitos myös opastaa kulkutapojen ja korvausten selvittämiseen liittyvissä asioissa. Kelan sivuilta löytyy koulumatkatuen laskuri, jolla voit selvittää mahdollisuutesi saada koulumatkatukea sekä laskea arvion sen määrästä. 

Opiskelijat, joilla ei ole oikeutta maksuttomaan koulutukseen

Voit saada koulumatkatukea, jos koulumatkasi yhteen suuntaan on vähintään 10 kilometriä. Tarkista tarkemmat ehdot Kelan sivulta. Kela-koulumatkatukilipun hinta opiskelijalle on enintään 36,40 euroa (30 pv lippu) tai 18,20 euroa (14 pv lippu) matkan pituudesta (matkustusvyöhykkeiden määrästä) riippumatta. Huom! hinnat 1.1.-30.4.2023

Näin haet Kelan koulumatkatukea

 1. Täytä ja tulosta hakemuslomake Koulumatkatuki KM 1 (pdf) ja toimita se oppilaitoksesi koulumatkatuen käsittelijälle.
 2. Hakemuksesi tiedot tarkastettuaan oppilaitos merkkaa oikeutesi koulumatkatukeen suoraan sähköiseen WalttiPro -järjestelmään, jos Waltti-matkakortin hyödyntäminen koulumatkoillasi on mahdollista. Linkki-palvelupiste hyväksyy 15.8.2021 asti myös oppilaitoksen opiskelijalle antamat, paperiset ostotodistukset.
 3. Kun päätös koulumatkatuestasi on tehty, ota matkaoikeus käyttöön Waltin nettikaupassa, mikäli etuustietosi on tallennettu sähköiseen palveluun. Paperinen ostotodistus kelpaa vain Linkki-palvelupisteessä. Waltin nettikaupasta saat uuden Waltti-matkakorttisi kotiin postitettuna hintaan 0 €. Linkki-palvelupisteessä korttimaksu on 4,50 €. Jos sinulla on Waltti-matkakortti, et tarvitse toista korttia koulumatkatuettua lippua varten.
 4. Matkalippu (30 pv tai 14 pv) ladataan matkatilillesi, jonka tunnisteena toimii Waltti-matkakortti. Saat lippusi opiskelijahintaan, kun asiakasryhmäksesi on merkitty ”opiskelija”. Asiakasryhmän vaihdot tehdään Linkki-palvelupisteessä (ei onnistu omatoimisesti netissä). 
 5. Matkaoikeus pitää jatkossa käydä kuukausittain verkkokaupassa tai Linkki-palvelupisteessä ”ostamassa” – tämä koskee myös maksuttomaan koulumatkaan oikeutettuja opiskelijoita.

Kela-tuetut lippuvaihtoehdot

Valitsemasi lipputuote ladataan Waltti-matkakortillesi. 

Kela-kausilippu 30 pv

 • oikeuttaa rajattomaan määrään matkoja 30 vuorokauden ajan- voimassa lippuun merkityillä maksuvyöhykkeillä Linkki-paikallisliikenteessä tai seutuliikenteen Waltti-vuoroissa Jyväskylä-Laukaa-Muurame -alueella
 • voimassaoloaika alkaa lipun ensimmäisestä lukemisesta auton kortinlukijassa
 • sopii opiskelijoille, jotka kulkevat säännöllisesti koulumatkansa linja-autolla
 • hinta 0 € uuden oppivelvollisuuslain mukaan opiskeleville, omavastuun maksaville opiskelijoille 36,40 €/30 pv lippu ja 18,20 €/14 pv lippu (sama hinta maksuvyöhykkeiden määrästä riippumatta) 

Kela-puolenkuun lippu 14 pv

 • oikeuttaa matkustamaan yht. 14 päivänä 30 päivän jaksolla
 • ei edellytä matkustamista peräkkäisinä päivinä
 • voimassa lippuun merkityillä maksuvyöhykkeillä Linkki-paikallisliikenteessä tai seutuliikenteen Waltti-vuoroissa Jyväskylä-Laukaa-Muurame -alueella
 • voimassaoloaika alkaa lipun ensimmäisestä lukemisesta auton kortinlukijassa
 • sopii opiskelijoille, joilla on noin 10-14 päivää opiskelupäivää oppilaitoksessa kuukauden aikana

Aikaisemmin käytössä ollut Kelan koulumatkatuettu sarjalippu (44 matkaa) on poistunut käytöstä.

Kelan tukeman koulumatkalipun käyttö

Koulumatkatuetulle Waltti-kortille voi ladata myös arvoa, mutta arvolippuveloitus on aina asiakasryhmän mukainen. Alle 17-vuotiaat opiskelijat, jotka ovat oikeutettuja matkustamaan lasten arvolipun hinnalla, tarvitsevat erillisen matkakortin, jos haluavat matkustaa arvolipulla.

Lataa Kela-koulumatkatukilippu kätevästi verkossa! Lisätietoja verkkolataukseen löytyy myös Waltti-kaupasta. Tee A-D -vyöhykevalinta lipputuotteelle seuraavasti: Valitse  aloitusvyöhykkeeksi A ja lopetusvyöhykkeeksi D.

HUOM: Kela-koulumatkatukilippua ei voi ladata Linkki-linja-autoissa ja R-kioskien Waltti-latauspisteillä

Jos käytät koulumatkoihin pääasiassa muita kuin Waltti-liikenteen linjoja, Kela-koulumatkatukilipuksi kannattaa valita Matkahuollon lipputuote.