Hyppää pääsisältöön
Kuva
Matkakortti leimataan linja-auton kortinlukijassa. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääsisältö

Toisen asteen opiskelijoiden koulumatkatuen hakeminen on muuttunut. Tukea haetaan nyt OmaKelassa verkkohakemuksella. Aiemmin hakemus täytyi toimittaa omaan oppilaitokseen. 

Toisen asteen opiskelija voi hakea Kelan koulumatkatukea, jos yhdensuuntainen koulumatka on vähintään 7 kilometriä. Tukea haetaan verkossa OmaKelassa. Hakemista varten opiskelijalla pitää olla omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Vanhemman tunnuksilla ei tukea voi hakea.

Opiskelija voi hakea koulumatkatukea heti, kun hän on vastaanottanut opiskelupaikan. Tuen hakeminen OmaKelassa nopeuttaa sen saamista. Jos opiskelija kulkee koulumatkat linja-autolla, hän saa matkalipun maksutta Waltin verkkokaupasta heti, kun hän on lähettänyt hakemuksensa.

Myös opintojaan jatkavat opiskelijat voivat hakea koulumatkatuen verkossa OmaKelan kautta jo nyt.

Lisätietoja koulumatkatuesta löydät Kelan koulumatkatukisivuilta.
 

Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat

Vuonna 2021 voimaan tulleen oppivelvollisuuslain mukaiset opiskelijat ovat oikeutettuja maksuttomaan koulutukseen. Voit saada koulumatkatukea, jos koulumatkasi yhteen suuntaan on vähintään 7 kilometriä. Jos käytät koulumatkallasi julkista liikennettä, et yleensä maksa matkoistasi mitään. Tarkista Kelan sivuilta, oikeuttavatko opintosi koulumatkatukeen.

Opiskelijat, joilla ei ole oikeutta maksuttomaan koulutukseen

Voit saada koulumatkatukea, jos koulumatkasi yhteen suuntaan on vähintään 10 kilometriä. Tarkista tarkemmat ehdot Kelan sivulta. Kela-koulumatkatukilipun hinta opiskelijalle on enintään 40 euroa (30 pv lippu) tai 20 euroa (14 pv lippu) matkan pituudesta (matkustusvyöhykkeiden määrästä) riippumatta.

Waltti-matkakortti

Waltti-matkakortti on 2. asteen opiskelijan ensisijainen koulumatkatukilippu Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa. Matkahuollon lipputuotteen voi hankkia ainoastaan silloin, jos Linkki-paikallisliikenteen tai seutuliikenteen Waltti-vuoroilla ei voi matkustaa molempiin suuntiin kodin ja koulun välillä.

Kela-tuetut lippuvaihtoehdot

Valitsemasi lipputuote ladataan Waltti-matkakortillesi. Lippu voi olla 

a) Kela-kausilippu 30 pv
Lippu oikeuttaa rajattomaan määrään matkoja 30 vuorokauden ajan. Se on voimassa lippuun merkityillä maksuvyöhykkeillä Linkki-paikallisliikenteessä tai seutuliikenteen Waltti-vuoroissa Jyväskylä-Laukaa-Muurame -alueella. Lipun voimassaoloaika alkaa sen 1. lukemisesta linja-auton lipuntarkastuslaitteella. Lippu sopii opiskelijoille jotka kulkevat säännöllisesti koulumatkansa linja-autolla. Lipun hinta on 0 € uuden oppivelvollisuuslain mukaan opiskeleville, omavastuun maksaville opiskelijoille 40 euroa. Hinta on sama kaikille kilometrimääristä/ maksuvyöhykkeistä riippumatta.

b) Kela-puolenkuun lippu 14 pv
Lipulla voi matkustaa yhteensä 14 päivänä 30 päivän jaksolla. Se on voimassa lippuun merkityillä maksuvyöhykkeillä Linkki-paikallisliikenteessä tai seutuliikenteen Waltti-vuoroissa Jyväskylä-Laukaa-Muurame -alueella. Lipun voimassaoloaika alkaa sen 1. lukemisesta linja-auton lipuntarkastuslaitteella. Lippu sopii opiskelijoille, joilla on noin 10-14 päivää opiskelupäivää oppilaitoksessa per kuukausi. 


Kelan tukeman koulumatkalipun käyttö

Hanki Waltti-matkakorttisi ja lataa ensimmäinen Kela-koulumatkalippusi Waltin verkkokaupasta tai Linkki-palvelupisteestä.

Jatkossa joudut lataamaan/ aktivoimaan lippusi käyttöön joka kuukausi. Se onnistuu Waltin verkkokaupassa, Linkki-palvelupisteessä ja R-kioskien Waltti-palvelupisteillä.

Matkakortti luetaan matkustamisen yhteydessä Linkin kortinlukulaitteella. Käytä kortti lukijassa aina linja-autoon noustessasi.

Koulumatkatuetulle Waltti-kortillesi voit ladata kausilipun oheen myös arvoa, mutta arvolippuveloitus on aina asiakasryhmäsi mukainen. Alle 17-vuotiaat opiskelijat, jotka ovat oikeutettuja matkustamaan lasten arvolipun hinnalla, tarvitsevat erillisen matkakortin, jos haluavat matkustaa arvolipulla.

Lataa Kela-koulumatkatukilippu kätevästi verkossa!

Ohje koulumatkatukilipun latauksesta (pdf)

Lisätietoja verkkolataukseen löytyy myös Waltti-kaupasta.

Tee A-D -vyöhykevalinta lipputuotteelle seuraavasti: Valitse  aloitusvyöhykkeeksi A ja lopetusvyöhykkeeksi D.

HUOM: Kela-koulumatkatukilippua ei voi ladata Linkki-linja-autoissa ja R-kioskien Waltti-latauspisteillä. 

Jos käytät koulumatkoihin enimmäkseen muita kuin Waltti-liikenteen linjoja, Kela-koulumatkatukilipuksi kannattaa valita Matkahuollon lipputuote.