Hyppää pääsisältöön
Kuva
Linkki koivun katveessa kesällä. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääsisältö

Linkki-joukkoliikenteen toimialue muuttui vuoden 2024 alussa 7 kunnan laajuiseksi. Alueen joukkoliikenteen järjestämisestä vastaavat nyt Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Äänekoski, Hankasalmi, Toivakka ja Petäjävesi yhdessä. Toivakkaan on vihreillä Linkeillä ajettu jo vuosia ostopalveluna, mutta nyt kunnan Linkki-kumppanuus on saanut virallisen sinetin.

Yhteistyö on lopputulema Jyväskylän kaupunkiseudun maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-neuvotteluista, joiden yhteydessä selvitettiin joukkoliikennealueen laajentamista. Yhdentyminen havaittiin selvityksessä hyväksi ratkaisuksi joukkoliikenteen kehittämisen näkökulmasta. 

Linkki järjestää joukkoliikennepalveluita nyt yhteensä noin 205 000 asukkaalle ja vihreät Linkit palvelevat matkustajia Jyväskylän ympäristökunnissa aina Hankasalmelle ja Äänekoskelle asti.

Waltti on valttia 7 kunnan alueella

Alkuvuosi 2024 on ollut uudella Linkki-alueella valmistelutyön aikaa. Asukkaille muutoksen hyödyt näyttäytyvät konkreettisesti kesäliikenteen 2024 käynnistyessä. Linkki-alueen laajentumisen ansiosta asiakkaat voivat matkustaa edullisilla Waltti-lipuilla ja hyödyntää Linkin sähköisiä palveluita, jotka sujuvoittavat linja-autolla matkustamista.

Aluelaajennuksen vuoksi lippujen maksuvyöhykkeet määriteltiin uusiksi, jotta asukkaat voivat matkustaa 3.6. alkaen Linkin Waltti-lipuilla kaikkien seitsemän kunnan joukkoliikenteessä, tarkista uudet maksuvyöhykkeet kartasta ja lippuhinnat hinnastosta.

Maksuvyöhykkeet 3.6.2024 alkaen

Kuva
Karttakuva Linkin maksuvyöhykkeistä 3.6.2024 alkaen. Kuva Sirpa Sandelin

Klikkaamalla kuvaa saat suuremman näkymän

Liikennöitsijät ja ajokalusto

Linkki-perheen linjurit tunnistaa kirkkaan vihreästä väristä ja kylkien maisemakuvioinneista. Suurin liikennöitsijä vihreän lipun alla on kesästä 2024 alkaen Koiviston Auto Jyväskylä Oy, joka ottaa hoitaakseen myös uusista alueista Hankasalmen ja Äänekosken Linkki-liikenteen.

Vihreät Linkit näkyvät jo kesäliikenteessä Hankasalmella ja Äänekoskella. Aikataulut säilyvät kuitenkin toistaiseksi entisellään. Petäjäveden suunnalla ei ajeta vihreän Linkki-brändin alla, vaan siellä jatketaan niin sanottua markkinaehtoista joukkoliikennettä Matka Mäkelä Oy:n autoilla. Toivakassa säilyy sama vihreä Linkki-liikenne kuin tähänkin saakka. 

Laukaassa pääsee vihreän Linkin kyytiin, mutta alueella ajaa myös ELYn sopimusliikennettä (Koiviston Auto Jyväskylän valkoiset autot) ja markkinaehtoista liikennettä (Koivuranta Oy:n keltaiset autot). 

Linkki-alueella liikennöi myös muuta markkinaehtoista seutuliikennettä. Kaikissa näissä voi matkustaa 3.6.2024 alkaen Linkin Waltti-matkakortin lisäksi Linkin mobiililipulla, kun matkustetaan Linkin toimivalta-alueella.

Asiakaspalvelu

Linkki-palvelupiste neuvoo, auttaa ja opastaa kaikkien seitsemän Linkki-kunnan asukkaita joukkoliikenneasioissa. Palvelupiste sijaitsee Jyväskylässä, Kauppakeskus Forumin yhteydessä osoitteessa Asemakatu 7. 

Linkki-palvelupisteen yhteystiedot ja aukioloajat

Aluelaajennuksen hyödyt

Linkki-alueen matkustajat voivat liikkua kaupunkien ja kuntien välillä edullisemmin, kun lipputuotteet ja järjestelmät yhtenäistetään. Uudistetut maksuvyöhykkeet ja lippujen hinnat ovat voimassa 3.6.2024 alkaen. 

Samalla Waltti-lipputuotteet ja sähköiset palvelut, kuten mobiililiput, reaaliaikainen reittiopas ja Waltti-lippukauppa  tulevat saataville kaikissa seitsemässä Linkki-kunnassa. Tämä mahdollistaa entistä edullisemman ja vaivattomamman joukkoliikennematkustuksen kaikissa Linkin toimialueen kunnissa.

Alasivu