Hyppää pääsisältöön
Kuva
Linkki-paikallisliikenteen ja seutuliikenteen autot Laukaan linja-autoasemalla. Kuva Katja Kauppila
Pääsisältö

Linkin toiminta laajeni 2024 Jyväskylä–Laukaa–Muurame -alueelta ympäristökuntiin Äänekoskelle, Hankasalmelle ja Petäjävedelle. Toivakkalaisia Linkki on palvellut jo useamman vuoden, nyt Toivakan kunta on virallisestikin osa Linkin toimialuetta.

Kuva
Karttakuva Linkin toimivalta-alueista. Kuva Katja Kauppila

Klikkaamalla kuvaa saat suuremman näkymän.

Keväällä 2024 tapahtuvaa

 • Äänekosken ja Hankasalmen liikenne toimii kesäliikenteen käynnistymiseen eli 2.6. saakka entisenä, eli ELY-keskuksen kilpailuttamana seutuliikenteenä
 • Toivakan ja Jyväskylän välillä on ajettu useamman vuoden ajan ostopalveluna Linkki-linjoja 38, 38R ja 38K. Tämä liikenne jatkuu toistaiseksi entisellään.
 • Petäjäveden ja Jyväskylän välinen liikenne on markkinaehtoista joukkoliikennettä, jossa liikennöitsijänä jatkaa Matka Mäkelä Oy. Liikennöintiin ei näillä näkymin ole tulossa muutosta. 
 • Äänekosken liikenteen kilpailuttaminen, uusi liikennöitsijä selviää viimeistään 3/2024
 • Hankasalmen liikenteen kilpailuttaminen, uusi liikennöitsijä selviää viimeistään 3/2024
 • Matkustus seutuliikenteessä edelleen Matkahuollon lipuilla tai liikennöitsijöiden omilla lipputuotteilla. Linkin Waltti-matkakortilla voi toistaiseksi matkustaa vain Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen alueella.
 • Maksuvyöhykkeet uudelle Linkki-alueelle päätetään joukkoliikennelautakunnassa 2/2024
 • Lipputuotteet ja hinnat päätetään joukkoliikennelautakunnassa keväällä 2024. 
 • Lipunmyyntipisteverkostoa tarkastellaan ja myyntipisteitä lisätään mahdollisuuksien mukaan
 • Aikataulu- ja lippuinformaatio löytyy edelleen parhaiten seutuliikenteen liikennöitsijöiden ja Matkahuollon nettisivuilta. 
 • Linkki-palvelupiste (Asemakatu 7 Jyväskylä) neuvoo ja ohjaa mahdollisuuksien mukaan myös seutuliikenteen asioissa

Kesäliikenne 2024

 • Käynnistyy maanantaina 3.6.
 • Kilpailutuksen voittaneet liikennöitsijät aloittavat liikennöinnin Äänekoskelle ja Hankasalmelle Linkki-brändin mukaisella ajokalustolla
 • Vuorotarjontaan ei alkuvaiheessa muutoksia
 • Waltti-lipputuotteet ja -maksuvyöhykkeet käyttöön koko alueella
 • Samat digitaaliset palvelut (reittiopas, lähimaksu, mobiilisovellukset) käyttöön koko Linkki-alueella
 • Matkaketjut sujuvoituvat, kun Waltti-lipulla voi matkustaa koko Linkki-alueella, sekä seutuliikenteessä, paikallisliikenteessä että markkinaehtoisessa liikenteessä

Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa toteutetaan kesäliikenteen 2024 alussa linjastouudistus, jonka yhteydessä osa linjanumeroista ja reiteistä muuttuu. Joukkoliikenteen yleistä palvelutasoa parannetaan mm. uuden sähköautokaluston käyttöönotolla ja vuorotarjontaa parantamalla. Myös uudet Super-Linkit aloittavat liikennöinnin suosituimmilla joukkoliikenteen reiteillä.

Aluelaajennus on osa valtion ja kuntien MAL-yhteistyötä

Linkki-alueen laajentamisen taustalla on Jyväskylän kaupunkiseudun maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskeva MAL-sopimus, joka on solmittu kuntien ja valtion kesken. 

MAL-sopimuskaudella 2021–23 tehtiin joukkoliikennealueen laajentamista koskeva selvitys, jonka mukaan joukkoliikenteen toimivalta-alueen laajentamiselle oli edellytykset. Yhteistyön arvioitiin edistävän lähes kaikkia MAL-sopimuksessa joukkoliikenteen kehittämiselle asetettuja tavoitteita. Selvitys tehtiin tiiviissä vuorovaikutuksessa  MAL-alueen kuntien ja ELY-keskuksen kanssa. 

 

 

Selvityksessä joukkoliikennepalveluita tarkasteltiin Linkin toimivalta-alueeseen kuuluvien kuntien (Jyväskylä, Laukaa ja Muurame), liittymistä pohtivien kuntien (Hankasalmi, Petäjävesi, Toivakka, Uurainen ja Äänekoski) sekä ELY-keskuksen  näkökulmasta. 

Selvityksen perusteella kunnista Hankasalmi, Petäjävesi, Toivakka ja Äänekoski päättivät yhdistyä Linkin viranomaisalueeseen. Jyväskylä, Laukaa ja Muurame hyväksyivät kukin osaltaan liittymisen, ja Jyväskylän kaupungin toimimisen joukkoliikenteen järjestämisen vastuukuntana. Jyväskylän seudun tieliikenteen toimivaltaisen viranomaisen toimivalta-aluetta koskeva lakimuutos tuli voimaan 1.1.2024.

Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Äänekoski, Petäjävesi, Toivakka ja Hankasalmi ovat allekirjoittaneet keskinäisen yhteistoimintasopimuksen, jossa on sovittu Jyväskylän seudun tieliikenteen toimivaltaisen viranomaisen toiminnan tavoitteista, tehtävistä, yhteisistä työryhmistä, toimielimestä, talouden seurannasta, kustannusten jakamisesta, sopimuksen seurannasta sekä mahdollisesta toimivalta-alueesta irtautumisesta.