Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tyttö nojailee penkin selkämykseen linja-autossa. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääsisältö

Lasten Linkki-matkat

Alle 17-vuotiaat lapset matkustavat Linkki-liikenteessä joko Waltti-matkakortille ladattavilla lastenlipuilla, kertamatkalipulla tai mobiililipulla. 

Alle 7-vuotias lapsi matkustaa ilmaiseksi maksavan asiakkaan/ huoltajan seurassa. Maksavaksi asiakkaaksi lasketaan myös lastenvaunuetuutta hyödyntävä henkilö, mutta ei perusopetuksen maksamalla koululaislipulla kulkevaa oppilasta. Maksuttomuus ei koske hoitajansa tai ohjaajansa seurassa matkustavia esiopetus- ja päiväkotiryhmiä.

Alle 7-vuotiaan lapsen yksin matkustaminen ei ole suositeltavaa. Jos alle 7-vuotias lapsi matkustaa yksin, hän tarvitsee matkalle lastenlipun.

Kuljettaja voi tarvittaessa pyytää todistamaan lastenlipulla matkustavan henkilön iän silloin, kun henkilö alkaa lähestyä nuorisolipun 17 vuoden ikärajaa. 

Koululaisten Linkki-matkat

Omakustanteisilla kausi- ja arvolipuilla voivat matkustaa koulumatkojaan ne perusopetuksen 7-16-vuotiaat oppilaat, jotka eivät ole oikeutettuja koululaislippuun. 

Kausilippu (30, 90, 180 päivää tai vuosi) on edullisin vaihtoehto päivittäiseen koulumatkakulkemiseen. Se mahdollistaa rajattoman käytön voimassaoloaikanaan ja -vyöhykkeillään, joten se on hyvä vaihtoehto myös vapaa-ajan matkojen tekemiseen. 

Arvolippu on hyvä vaihtoehto silloin, kun koululainen käyttää Linkkiä käyttää satunnaisemmin ja esimerkiksi kävelee tai pyöräilee osan koulumatkoista.

Yksittäisiä koulumatkoja voi tehdä myös autosta käteisellä tai lähimaksulla ostettavilla kertalipuilla tai mobiilisovelluksesta ostettavilla mobiililipuilla.

Koululaislippu on Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen tai yksityisen koulun perusopetuksen oppilaalle kustantama lippu. Lippu on määräaikainen ja voimassa perusopetuksen koulupäivinä kello 6.00-17.30. Kortilla voi kulkea koulumatkat kodin ja koulun välillä, yhteensä kaksi vaihdollista matkaa päivässä. Koulumatkalippu sisältää 60 minuutin vaihto-oikeuden. Vaihto-oikeus käynnistyy matkaketjun 1. lippuleimauksesta.

Tarkista kuntakohtaiset koululaislipun myöntämisen periaatteet:

Käyttämättä jääneitä koululaislipun matkoja ei hyvitetä oppilaalle. Niitä ei myöskään voi siirtää käytettäväksi myöhempänä ajankohtana. Kun koulumatkat on koulupäivän osalta käytetty tai kortilla matkustetaan muuna kuin koulupäivänä, matka tulee maksaa joko rahalla tai muulla lipulla. Vapaa-ajalla joukkoliikennematkoja tekevälle koululaiselle kannattaa hankkia erillinen Waltti-matkakortti ja ladata sinne omarahoitteisesti arvo- tai kausilippu.

Jos koulumatkakortti jää oppilaalle koulumatkaoikeuden päätyttyä, sen voi Linkki-palvelupisteessä muutattaa henkilökohtaiseksi matkakortiksi vaihtamalla asiakasryhmä ja tarvittaessa oletusvyöhykkeet. 

Nuorten Linkki-matkat

Iältään 17-24-vuotiaat nuoret matkustavat Linkki-paikallisliikenteessä edullisimmin Waltti-matkakortille ladattavilla nuorison lipputuotteilla (arvo- tai kausilippu). Käytäntö on sama riippumatta siitä, onko kyse opiskelijasta vai ei. Nuorisolipun hinta on sama kuin opiskelijalipun, mutta ostamiseen ei tarvitse erillistä opiskelutodistusta. Kuljettaja voi Linkissä pyytää tarvittaessa todistamaan nuorisolippua käyttävän matkustajan iän. 

Nuori voi tehdä matkoja myös mobiililipuilla tai autosta ostettavalla kertalipulla. Kertalipun vaihtoehdot ovat lapsi (alle 17-vuotias) tai aikuinen.

Ikäryhmän vaihtuminen

Kun matkakortin käyttäjä siirtyy lasten ikäryhmästä nuorison ikäryhmään tai nuorison ikäryhmästä aikuiseksi, matkakortin asiakasryhmä pitää päivittää palvelupisteessä.

Ennen asiakasryhmän päivittämistä matkakortille ei voi ladata uutta kausilippua. Arvoa voi kortille ladata, mutta veloitus arvolipulta tehdään aina asiakkaan oikean ikäryhmän mukaisena. Lisäksi kuljettaja voi pyytää matkustajaa todistamaan ikänsä ja ottaa haltuun väärän ikäryhmän henkilön matkakortin.