Linkin matkustusohjeita

Maksaminen linja-autoissa

Matkan maksuvälineenä Jyväskylän seudun joukkoliikenteen autoissa käy joko Waltti-kortti tai käteinen raha. Myös mobiililippu on käytössä.

Linja-autoissa myydään käteisellä kertalippuja ja ladataan kausi- sekä arvolippuja. Osta kertamatkalippusi kuljettajalta mieluiten tasarahalla tai enintään 20 euron setelillä. Käteisellä rahalla on autoissa mahdollista ladata joko 30 päivän kausilippuja tai arvolippuja enintään 50 eurolla (arvolippuostot vain tasakymppeinä, varaa tasaraha). Rajoitukset ovat käytössä turvallisuussyistä sekä sen varmistamiseksi, että käteisellä maksaville asiakkaalle järjestyy vaihtorahaa.

Vaunu- ja ratasmatkustajat Linkissä

Nouse autoon aina keskiovesta. Työnnä lastenvaunut tai -rattaat sisään menosuunta edellä ja pysäköi ne auton keskiosaan vaunuille ja rattaille varattuun tilaan. Lapsen ei tarvitse istua rattaissa matkan aikana, mutta aikuisen on huolehdittava omalta osaltaan lapsesta ja vaunuista matkan ajan.

Vaunut tai rattaat sijoitetaan auton keskiosaan, mielellään vaunujen oikea kylki kulkusuuntaan päin. Vaunujen sijoittelussa on hyvä ottaa huomioon muiden lastenvaunumatkustajien lisäksi toiset matkustajat, esimerkiksi rollaattorin tai pyörätuolin käyttäjät. Vaunujen pyörät pitää lukita matkan ajaksi. Jos lapsi on vaunuissa matkustamisen ajan, aikuisen oltava vierellä ja varmistettava vaunujen paikallaan pysyminen. Pyri ennakoimaan Linkin jarrutustilanteet. Ethän jätä vaunuja tai lasta keskisillalle ilman aikuisen valvontaa, kun auto on liikkeessä!

Lastenvaunuíssa tai rattaissa pientä, alle 4-vuotiasta lasta kuljettava henkilö matkustaa maksutta päiväsaikaan kello 9.00-14.00. Muulloin vaunujen tai rattaiden kanssa matkustavalta peritään matkasta normaali lippuhinta.

Poistuessasi autosta käytä vaunuille tarkoitettua pysähtymispainiketta, jos autossa sellainen on. Turvallisimmin jäät kyydistä niin, että poistut ensin itse keskiovesta ulos ja vedät työntöaisasta vaunut tai rattaat perässäsi pois autosta.

Lemmikki linkkimatkustajana

Tavallisia ja vaarattomia lemmikkieläimiä voi kuljettaa autoissa matkustajan mukana ja vastuulla, mikäli tilaa on. Lemmikin matkasta ei peritä erillistä maksua. Kuljettaja voi kuitenkin evätä lemmikiltä pääsyn autoon, jos auto on täysi tai kyydissä on jo lemmikkieläimiä. Lemmikin matka voi estyä, jos kyydissä on jo matkustaja, joka allergian tai muun vastaavan syyn vuoksi vastustaa lemmikin kyytiin ottamista.

Lemmikin kanssa matkustava on vastuussa siitä, että eläin ei häiritse muita matkustajia tai matkantekoa. Pidä lemmikki kytkettynä koko matkan ajan ja istuta sitä matkan ajan joko sylissä tai lattialla, ei penkeillä. Kun matkustat lemmikkisi kanssa, varaudu myös vastaamaan sen autossa mahdollisesti aiheuttamista sotkuista. Poliisikoirilla sekä opas- ja avustajakoirilla tai sellaisiksi koulutettavilla koirilla on Linkkiin aina vapaa pääsy.

Polkupyörän kuljettaminen Linkissä

Polkupyörä on mahdollista ottaa Linkin kyytiin, jos sen kuljettamiseen on tilaa auton keskiosan syvennyksessä.

Polkupyörän kuljettaminen autossa maksaa 1,50 euroa, maksun voi suorittaa ainoastaan käteisellä rahalla (ei arvolipulle ladatulla arvolla). Polkupyörämaksua ei peritä taittopyörästä, jos se kulkee matkustajan mukana kokoon taitettuna.

Pyörätuolin kanssa Linkissä

Pyörätuolilla matkustaminen onnistuu käytännössä kaikissa kaupunkiliikenteen vihreissä autoissa. Sekä pyörätuolimatkustajan että hänen avustajansa matkat ovat maksuttomia.

Edut ovat voimassa Jyväskylän seudun joukkoliikenteen linjoilla 1-13 ja 14-42 (ei seutuliikennelinjoilla, esim. 13M). Sähköpyörätuolimatkustamisen mahdollistava, alas laskettava pyörätuoliramppi löytyy uusista liikenteessä olevista autoista. Matkustajan ja sähköpyörätuolin paino ei kuitenkaan saa ylittää 350 kiloa (VDL-merkkiset autot) tai 300 kiloa (Scania-merkkiset autot).

Liikennöitsijä kierrättää autoja eri linjoilla, joten vuoroa ajavien autojen varustelu ei valitettavasti ole ennakolta ilmoitettavissa.

Pyörätuolin ja rollaattorin kanssa matkustamiseen on hyvät puitteet myös Linkki-VIP-palveluliikenteessä. Pyörätuolimatkustajan ja avustajan maksuttomat matkat eivät kuitenkaan koske Linkki-VIP -liikennettä.

Matkatavarat

Linkkimatkustajilta ei peritä erillisiä matkatavaramaksuja. Laukkua voi kuljettaa joko sylissä tai lattialla. Penkit on varattu vain ihmisille.

Myös muita isoja matkatavaroita on autossa mahdollista kuljettaa, mutta kuljettaja harkitsee tapauskohtaisesti, mahtuvatko ne mukaan. Lastenvaunujen kanssa kuljetaan autoon keskiovesta ja niiden kanssa matkustetaan yksinomaan auton keskisillalla.

Matkustajan tehtävänä on huolehtia autoon tuomastaan tavarasta. Muistathan, että palavien nesteiden, räjähdysaineiden ja muiden vaarallisten aineiden (esim. kaasupullojen) kuljettaminen autossa on turvallisuussyistä ehdottoman kiellettyä!