Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Jyväskylän seudun joukkoliikenne - fiksusti liikkeellä

Paikallisliikenteen Linkit siirtyvät talviaikatauluihin 9.8. alkaen Jyväskylän seudulla

Vaikka talvesta ei onneksi vielä näy merkkejä, Jyväskylän seudun paikallisliikenteen Linkit rupeavat kulkemaan talviaikataulujen mukaisesti keskiviikosta 9.8.alkaen. Ajokausi vaihtuu perinteisesti lomakauden lopussa, perusopetuksen koulujen lukuvuoden alkajaisiksi.

Uusi ajokausi tuo liikennöintiin eräitä isoja ja pieniä muutoksia, joista monet on tehty asiakkailta saadun palautteen perusteella. Joukkoliikenteen järjestäjä suosittelee aikataulukauden alkajaisiksi tarkastamaan omien linjojen ja vuorojen aikataulut ja reitit, mielellään ennen pysäkille suuntaamista. Tarkistuksen voi tehdä painetusta aikatauluvihkosta tai paikallisliikenteen sähköiseltä reittioppaalta https://reittiopas.jyvaskyla.fi.


Uusi linja 23 Kirristä keskustaan ja keskussairaalalle

Ihkauutena aloittaa 9.8. liikennöinnin uusi Linkki-linja 23, joka kulkee Kirristä Palokankeskuksen ja Saarijärventien kautta keskustaan sekä siitä edelleen keskussairaalalle. Uusi linja parantaa palvelua etenkin Saarijärventien varteen kohonneilla, uusilla asuinalueilla kuten Mannisenmäen ja Mannilan suunnassa. Linjaa liikennöidään arkisin maanantaista perjantaihin kello 6.25–17.00 kerran tunnissa molempiin suuntiin.

Linja 23 helpottaa matkustamista myös Tikkakoskelta keskustaan liikennöivällä linjalla 22, joka on varsinkin ruuhka-aikoina ollut usein tupaten täysi jo Palokankeskuksen kohdalla. Suurten matkustajamäärien takia linjalla on siten ollut vaikeuksia pysyä myös aikataulussa. Lisäksi uusi linja tuo asiakkaille aiemmin puuttuneen, suoran yhteyden Kirrin ja Saarijärventien suunnasta keskussairaalalle.


Runkolinjojen 1, 2 ja 25 aikatauluongelmia parannetaan

Suurimmat muutokset on tehty linjoille 1, 2 sekä 25 ja niiden pääasiallisena tarkoituksena on parantaa aikataulujen toimivuutta.

Linkki-liikenteen suosituimman linjan 25 palvelua kehitetään lisäämällä autokiertoon yksi auto ja kierrättämällä kaikki vuorot jatkossa Kangaslammen kautta. Linjalla tehdään vuosittain noin miljoona matkaa, ja se on kärsinyt pitkään muun muassa Palokanorren ruuhkien aiheuttamista aikatauluongelmista. Linjan suosion arvioidaan kasvavan entisestään, kun sen reitin varrelle Seppälään avataan syksyllä uusi kauppakeskus Seppä.

Runkolinjoille 1 ja 2 on tehty reittimuutos, jonka jälkeen ne ajavat entisen keskusta–Yliopistonkatu–Rautpohja-reitin sijaan keskustasta Keskussairaalantietä Köhniölle ja Kortemäkeen. Reittimuutos tuo valitettavasti hieman lisää kävelymatkaa esimerkiksi Rautpohjaan matkaaville asiakkaille. Kokonaisuutena vaikutusten arvioidaan olevan kuitenkin olevan asiakkaiden kannalta voittopuolisesti positiivisia ja näyttäytyvän Vaajakoskelta Köhniölle liikennöivien linjojen aiempaa luotettavampina aikatauluina.


Pienempiä muutoksia useille linjoille

Viitaniemen oppilaitosten suuntaan liikennöivien linjojen 5, 8 ja 15K aamujen lähtöaikoja keskustasta on porrastettu, jotta ne saadaan asiakkaiden kannalta paremmin palveleviksi. Linja 13 jatkaa liikennöintiään kesän 2017 alussa palautetulla reitillään, jossa osa vuoroista ajetaan Myllyjärven ja osa Kyllönmäen kautta. Linjan 12 K aamuvuorojen lähtöjä keskustasta Seppälänkankaalle on aikaistettu asiakkaiden toivomuksesta näiden töihin ehtimisen helpottamiseksi. Linja 16 kulkee jatkossa myös viikonloppuisin kello 10–19 Keljonkeskuksen kautta. Pupuhuhtaan liikennöivälle linja 20:lle on palautteiden perusteella lisätty vuoroja maanantaista lauantaihin ajettavaan liikenteeseen.

Pieniä aikataulutarkistuksia ja aikaistuksia on tehty myös Palokan, keskustan ja Mustalammen välillä liikennöivän linjan 27 aamulähdöille. Linjalle 36 on asiakaspalautteiden perusteella lisätty maanantaista perjantaihin ajettava kello 17.05 lähtö keskustasta Länsirantaan. Lisäksi kello 16.05 keskustasta lähtevää vuoroa liikennöidään jatkossa maanantaista perjantaihin, kun sitä aiemmin on ajettu ainoastaan koulupäivisin.

Toivakan kunnan kanssa on tehty sopimus linjan 38K kahden vuoron ulottamisesta Toivakkaan saakka. Lisäksi saman suuntaan menevän linjan 38 aikatauluja on muutettu koululaisten ja opiskelijoiden liikkumistarpeita paremmin palveleviksi.

Aiemmin Kuohulle liikennöineen, enimmäkseen koululaisvuorona toimineen linjan 39 reitti päättyy jatkossa Ruokkeelle. Kuohun suuntaan matkaavat voivat hyödyntää Töysän Linja Oy:n ja Matka Mäkelä Oy:n vuoroja. Näistä Töysän Linja Oy:n autoissa Waltti-matkakortti saadaan syksyn edetessä toimimaan maksuvälineenä. Ennen sitä koululaiset pääsevät kulkemaan Töysän Linjan vuoroissa Waltti-korttia kuljettajalle näyttämällä. Matka-Mäkelän autoissa Waltti-matkakortti kelpaa normaalisti maksuvälineenä Kuohun ja Jyväskylän keskustan välillä.


Talviaikatauluja maksutta Linkki-palvelupisteestä ja Linkeistä

Paikallisliikenteen 3.6.2018 saakka voimassa olevat aikatauluvihkot jaettiin entiseen tapaan kaikkiin Jyväskylän seudun kotitalouksiin heinäkuun viimeisenä viikonvaihteena. Taajama-alueen talouksiin aikataulu tuli mainospostin mukana, haja-asutusalueella jakelun hoiti Posti. Vihkonen jaettiin myös mainosjakelun kieltäneiden talouksien postiluukkuihin ja –laatikoihin, mutta ei ilmaisjakelun kieltäneisiin talouksiin.

Jos aikatauluvihko jäi saapumatta, nouda se maksutta käyttöösi paikallisliikenteen Linkki-palvelupisteestä (Asemakatu 7). Aikatauluvihkoja saa maksutta myös useimmista Linkki-linja-autoista.

Lisätiedot: joukkoliikennesuunnittelija Jouni Enroos, p. 014 266 0548, jouni.enroos[at]jkl.fi

8.8.2017Kristiina Pentikäinen

Kommentit (1 kommentti)

Kirjoittaja
Viesti
Vierailija14.08.2017 16:292 vuotta sitten

Hei!

 

Olisiko mahdollista, että tiedottaisitte kaikista linjamuutoksista silloin, kun noista ylipäänsä tiedotatte? Ja mieluusti myös muualla, kuin täällä Linkin uutispalstalla. Linja 13 M on nähtävästi muuttanut reittinsä kaupungin päässä niin, että se lähteekin Kauppatorin sijaan Matkakeskuksesta. Kyllä, meidänkin pitäisi olla tarkkana ja lukea reitin tiedoista pysäkit, mutta kun se on vuosikaudet lähtenyt Kauppatorilta ja kun muutoksista ei hirveän näkyvästi ole tiedotettu, niin kellepä tulee mieleen tarkistaa. Tämä ei todellakaan paranna asiakastyytyväisyyttä. Ihan toinen juttu on tietysti se, että minkä takia Kauppatorin pysäkki ylipäänsä tiputettiin pois? Korpilahden lukion loppumisen myötä Harjun ja Viitaniemen suuntaan matkaa täältä päin yhä enemmän opiskelijoita. Tarvehan olisi ollut pidentää reitti Viitaniemeen saakka niin, että opiskelijat pääsevät suoraan perille, eikä lyhentää sitä entisestään. Ketähän tämä muutos oikeasti palvelee?

Järjestäjä, liikennöitsijä ja päätöksenteko

 Linkki-palvelupiste
paikallisliikenteen asiakaspalvelua

Käyntiosoite: Asemakatu 7, Jyväskylä

Aukioloajat:
ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16

Puhelinpalvelu ma-pe 9-12
p. 014 266 0114

Yhteydenotot aukioloaikojen ulkopuolella:
Jyväskylän kaupungin palautepalvelu


Copyright © 2019 Jyväskylän kaupunki. Sivun alkuun

Linkki » Linkki » Uutiset » Paikallisliikenteen Linkit siirtyvät talviaikatauluihin 9.8. alkaen Jyväskylän seudulla