Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Jyväskylän seudun joukkoliikenne - fiksusti liikkeellä

Pientä lasta vaunuissa kuljettavien maksuttomat matkat jatkuvat Jyväskylän paikallisliikenteessä

Lastenvaunujen tai –rattaiden kanssa matkustavat kulkevat jatkossakin Jyväskylän seudun joukkoliikenteen Linkki-linja-autoissa maksutta päivisin kello 9.00–14.00. Myöskään vaunuista tai rattaista ei peritä erillistä kuljetusmaksua. Etuus on voimassa Jyväskylän seudun Linkki-liikenteen linjoilla 1–39 ja 42 sekä seutuliikenteen linjalla 41 (ei 13M).

Matkat ovat lastenvaunujen tai –rattaiden kanssa ilmaiset, jos kuljetettavana on pieni, iältään enintään 3-vuotias lapsi. Saman aikuisen mukana voi kulkea maksutta myös toinen 0–6-vuotias lapsi. Jos mukana matkustavia lapsia on enemmän, peritään kolmannesta, neljännestä jne. lapsesta normaali lastenlippuhinta. Ilmaismatkaa ei saa, jos mukana kuljetettavat rattaat tai vaunut ovat tyhjät tai kokoon taitetut. Samoin ilmaismatkaan ei oikeuta, jos lapsi kulkee mukana kantorepussa.

Vaunujen kanssa noustaan ja poistutaan Linkkiin keskiovesta. Vaunut sijoitetaan auton keskiosaan, mielellään vaunujen oikea kylki kulkusuuntaan päin. Vaunujen sijoittelussa on hyvä ottaa huomioon muiden lastenvaunumatkustajien lisäksi toiset matkustajat, esimerkiksi rollaattorin käyttäjät. Lapsen ei tarvitse istua rattaissa matkan aikana, mutta aikuisen on huolehdittava omalta osaltaan lapsesta ja vaunuista matkan ajan. Vaunujen pyörät pitää lukita matkan ajaksi. Jos lapsi on vaunuissa matkustamisen ajan, aikuisen oltava vierellä ja varmistettava vaunujen paikallaan pysyminen.

Lastenvaunuetuutta hyödyntäessä on hyvä muistaa, että Linkkiin mahtuu yhtä aikaa vain rajallinen määrä vaunuja. Jos linja-auton keskiosan lastenvaunupaikat ovat autossa täynnä, enempää lastenvaunuja ei voida pysäkiltä ottaa kyytiin ja niiden kanssa kyytiin pyrkivän on jäätävä odottamaan seuraavaa vuoroa. Kuljettajan tehtävänä on tehdä tilannearvio ja varmistaa kaikkien matkustajien turvallinen ja esteetön liikkuminen autossa.

Maksuton lastenvaunumatkustus on ollut Jyväskylän seudun joukkoliikenteessä vuoden 2016 ajan kokeilussa ollut etuus, jonka seudullinen joukkoliikennejaosto päätti muuttaa 1.1.2017 alkaen toistaiseksi voimassa olevaksi. Lastenvaunuasiakkaat ovat ottaneet etuuden aktiivisesti käyttöön. Lastenvaunujen kanssa tehtyjen matkojen määrät ovat sen ansiosta lisääntyneet 91 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Kun vuonna 2015 lastenvaunujen kanssa tehtiin keskimäärin 2450 matkaa kuukaudessa, vuonna 2016 niitä tehtiin kuukausittain 4650.


Lisätiedot:
- palvelupäällikkö Kari Ström, p. 014 266 5139, kari.strom[at]jkl.fi
- markkinointi- ja viestintäkoordinaattori Kristiina Pentikäinen, p. 014 266 5130, kristiina.pentikainen[at]jkl.fi

30.12.2016Kristiina Pentikäinen

Kommentit (8 kommenttia)

Kirjoittaja
Viesti
Vierailija03.01.2017 12:032 vuotta sitten

Hei!

Onko ajateltu laajentaa tätä käytäntöä ilman aikarajaa? Itselläni ei ole pieniä lapsia, mutta kuljen työmatkani usein linkillä. Aamuisin ja iltaisin juuri ruuhka-aikaan olisi erittäinkin tarpeen vaunujen/rattaiden kanssa kulkevien maksuttomat matkat. Lapsi joudutaan jättämään yksin rattaisiin istumaan, kun vanhempi pujottelee ruuhkaisen käytävän edestakaisin maksamaan. Turvatonta lapselle ja hidastaa myöskin linkin kulkua. Nämä aamu- ja iltaruuhkan linkin käyttäjät eivät myöskään ole huviajelulla, vaan päiväkotiin lapsia vieviä vanhempia.

Vierailija26.03.2018 22:421 vuosi sitten

Olen samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa. Mielestäni tuo aika raja tulisi poistaa tai vaihtoehtoisesti pidentää ainakin klo:18. Ei tarvitsisi aina yrittää saada ensimmäistä neuvola aikaa..

olisi hyvä jos käytäntö olisi vastaava kuin pk seudulla.

 

kiitos

Vierailija19.06.2018 15:551 vuosi sitten

Toivottavasti aikaa pidennettäisiin tai aikaraja poistuisi :)

Vierailija23.07.2018 12:251 vuosi sitten

Koe

Vierailija25.08.2018 00:241 vuosi sitten

Aikarajat pois! Missään muussa kaupungissa en ole vastaaviin rajotuksiin törmännyt eikä silti rattaita ole ongelmaksi asti esim. klo 8 tai klo 16. Ei lasten kanssa nyt niin paljon liikuta tai hupiajella, kun ihan välttämättömimmät vaan.

Vierailija31.01.2019 09:0410 kuukautta sitten

Ehdotan myös että aikaraja otettaisiin pois ! Ikävää aika liikkua tuon mukaan

Vierailija04.06.2019 15:316 kuukautta sitten

Tuo aikaraja olisi kyllä hyvä pidentää vaikka edes klo 18 tai poistaa kokonaan. Tuntuu tosi ikävältä jättää lapsi yksin vaunuihin kun puikkelehtii täydessä bussissa maksamaan!

Vierailija05.11.2019 20:561 kuukausi sitten

Samaa mieltä muiden kommentoijien kanssa. Ehdottomasti pitäisi pidentää aikaa, jolloin pääsee maksutta kulkemaan vaunuilla. Tämä käytäntö on muissakin kaupungeissa, joten en näe syytä miksi sitä ei voisi ottaa Jyväskylässäkin käyttöön. Ruuhka-aikaan, kun joutuu menemään maksamaan bussin etuosaan pitkittyy bussin lähtö ja lapsella on turvatonta ilman aikuista vieressä. Monet kuskit lähtevät ajamaan ennen kuin on ehtinyt takas vaunujen luokse ja ne kaatuvat helposti. Olisi varmasti kaikkien etu jos tätä aikaa pidennettäisiin esim klo 18 asti. Ei tulisi kiire viimeiseen linja-autoon ennen klo 14, johon monet muutkin vaunuilijat jo jonottavat.

    Tonttulakkipäivä 2019

Järjestäjä, liikennöitsijä ja päätöksenteko

 Linkki-palvelupiste
paikallisliikenteen asiakaspalvelua

Käyntiosoite: Asemakatu 7, Jyväskylä

Aukioloajat:
ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16

Puhelinpalvelu ma-pe 9-12
p. 014 266 0114

Yhteydenotot aukioloaikojen ulkopuolella:
Jyväskylän kaupungin palautepalvelu


Copyright © 2019 Jyväskylän kaupunki. Sivun alkuun

Linkki » Linkki » Uutiset » Pientä lasta vaunuissa kuljettavien maksuttomat matkat jatkuvat Jyväskylän paikallisliikenteessä