Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Jyväskylän seudun joukkoliikenne - fiksusti liikkeellä

Waltti-kortilla matkustaminen jatkuu Jyväskylän seudulla normaalisti

Valtion irtautumisella ei vaikutusta Waltin toimintaan

Waltti-matkakorttia käyttävien joukkoliikenneasiakkaiden arkimatkustus ei muutu millään tapaa, vaikka valtio luopuu liikenne- ja viestintäministeriön 23.9.2016 julkaistun tiedotteen mukaan Waltti-lippu- ja maksujärjestelmän osakkuudesta. Omistuksesta luopuminen liittyy liikennekaaren eli liikennemarkkinoita ja –palveluja koskevan säädöshankkeen voimaantuloon.

Valtion omistusosuus Walttia hallinnoivasta TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy:stä on ollut 14 prosenttia. Waltin osakkuudesta irtautuminen olisi valtiolla ollut edessä viimeistään maakuntahallintoon siirtymisen myötä vuoden 2019 alusta.

Liikennekaaren tavoitteena on järjestelmä, jossa joukkoliikenteen eri toimijoiden lippujärjestelmät vaihtavat tietoa keskenään. Waltti on tällä hetkellä ainut liikennekaaren tavoitteiden mukaiseen lippu- ja maksujärjestelmien yhteensopivuuteen pyrkivä järjestelmä. Waltin valmistelutyö tunnistepohjaisen lippu- ja maksujärjestelmän luomiseksi mahdollistaa lippuyhteistyön eri toimijoiden kanssa ja tuottaa avointa dataa myös kolmansien osapuolten liiketoiminnassa hyödynnettäväksi.

Lippuyhteistyö, jossa mahdollistetaan kulku ovelta ovelle yhdellä lipputuotteella, toteutetaan ja pilotoidaan Waltissa syksyn 2016 aikana. Varsinaisen Waltti- lippu- ja maksujärjestelmän kehitystyö on edennyt viimeistelyvaiheeseen ja viimeisimmät kehityshankkeet toteutetaan vielä syys-lokakuun 2016 aikana.


Waltti toimii hyvin kaupunkiseutujen liikenteessä

Waltti-lippu- ja maksujärjestelmä on tällä hetkellä käytössä 12 kaupungissa, Iisalmen kaupunkiliikenteessä sekä Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon ELY-keskusten alueilla. Asiakaskäytössä on yli 200 000 Waltti-matkakorttia, niistä valtaosa kaupunkiliikenteessä ja 2000 ELY-keskusten maaseutuliikenteessä. Matkustusvolyymistä noin 98 prosenttia on kaupunkiviranomaisten järjestämän ja 2 prosenttia ELY-keskusten hallinnoiman liikenteen matkoja.

Keskisuurten ja pienten kaupunkien yhteistyö Waltti-lippu- ja maksujärjestelmän toteuttamisessa on tuonut kaikille kustannussäästöjä ja mahdollistanut lippujen yhteensopivuuden eri kaupunkiseuduilla. Keskisuurten kaupunkien matkamäärät ovat olleet mukavassa nousussa: alkuvuoden 2016 matkamäärät olivat alkuvuoteen 2015 verrattuna kasvaneet Kuopiossa + 17 %, Oulussa 11,5 %, Jyväskylässä 9 % ja Joensuussa 7 %. Kaupungit ovat tehneet määrätietoista kehittämistyötä joukkoliikenteen palvelutason, lippujärjestelmän, lippujen ostamisen helppouden sekä matkustajien tiedonsaannin kehittämiseksi.

Lisätiedot: http://www.lmj.fi

28.9.2016Kristiina Pentikäinen

Järjestäjä, liikennöitsijä ja päätöksenteko

 Linkki-palvelupiste
paikallisliikenteen asiakaspalvelua

Käyntiosoite: Asemakatu 7, Jyväskylä

Aukioloajat:
ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16

Puhelinpalvelu ma-pe 9-12
p. 014 266 0114

Yhteydenotot aukioloaikojen ulkopuolella:
Jyväskylän kaupungin palautepalvelu


Copyright © 2019 Jyväskylän kaupunki. Sivun alkuun

Linkki » Linkki » Uutiset » Waltti-kortilla matkustaminen jatkuu Jyväskylän seudulla normaalisti