Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Jyväskylän seudun joukkoliikenne - fiksusti liikkeellä

Jyväskylän seudun joukkoliikenteen Waltti-lipuilla voi matkustaa nyt myös Laukaan linjalla 41

Jyväskylän seudun joukkoliikenteen Waltti-liput on 7.3. alkavalla viikolla otettu käyttöön Laukaa–Jyväskylä -linjalla 41. Waltti-lipuilla voi alkuun matkustaa vain Jyväskylän Liikenne Oy:n liikennöimillä vuoroilla Jyväskylän ja Laukaan alueilla. Lähiviikkoina Waltti-kortteja lukevat maksulaitteet saadaan myös linjan toisen liikennöitsijän, Koivuranta Oy:n autoihin.

Linja 41 siirtyy Waltti-järjestelmän piiriin ensimmäisenä kilpailutetun kaupunkiliikenteen ulkopuolisista, siirtymäajan sopimuksella hoidettavista seutuliikenteen linjoista. Seutuliikenteen linjoilla on tähän saakka matkustettu liikennöitsijöiden käytössä olevilla Matkahuollon lipputuotteilla. Jyväskylän seudun joukkoliikenteen toimivalta-alueen ulkopuolelle, esimerkiksi Äänekoskelle matkustava ei voi hyödyntää Waltti-lippua, vaan matka on alusta loppuun tehtävä Matkahuollon lipputuotteilla.


Mikä on Waltti-matkakortti?

Waltti-lippujärjestelmän vyöhykepohjaiset matkakortit otettiin Jyväskylän seudun joukkoliikenteessä käyttöön kesäkuussa 2015. Waltti on henkilökohtainen matkakortti, jolle voi ladata kausilipun lisäksi arvoa. Matkakortin arvo-ominaisuutta voi jo nyt käyttää matkustamiseen myös muilla samaa lippujärjestelmää hyödyntävillä paikkakunnilla, esimerkiksi Kuopiossa, Lahdessa ja Oulussa. Tulevaisuudessa yhteiskäyttöisyyttä on tavoitteena laajentaa koko Suomeen.

Waltti-järjestelmän lippuhinnoittelun pohjana ovat matkustusvyöhykkeet. Matkustamisen hinta riippuu siitä, monellako vyöhykkeellä matkustaja liikkuu. Edullisin on yhden vyöhykkeen lippu, jolla voi tehdä vyöhykkeen sisäisiä matkoja. Hintavin on neljän vyöhykkeen lippu, joka oikeuttaa matkustamaan kaikilla matkustusvyöhykkeillä Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen alueilla. Vyöhykkeet on nimetty kirjaimin A–D Jyväskylän keskustasta alkaen ja niitä voi tarkastella tarkemmin kartasta http://linkki.jyvaskyla.fi/liput/waltti/maksuvyohykkeet.

Laukaan keskeiset asuinalueet sijoittuvat matkustusvyöhykkeille seuraavasti:

  • B-vyöhyke: Tiituspohja, Leppävesi
  • C-vyöhyke: Laukaan kirkonkylä, Vihtavuori, Peurunka, Kuusa, Savio, Valkola, Lievestuore
  • D-vyöhyke: Äijälä, Haapala, Lankamaa


Waltti-lippuhinnat ja -edut

Waltti-järjestelmään siirtyminen muuttaa linjan 41 matkustushintoja. Kertamatkalippujen hinnat pysyvät pääosin entisellä tasolla, esimerkiksi matka Laukaan kirkonkylältä Jyväskylän keskustaan maksaa aikuiselta edelleen 6,10 euroa. Lyhyitä matkoja (9–16 km) kertamatkalipulla tekevien matkahinta saattaa Waltti-lippuihin siirtymisen myötä nousta, jos matkan varrelle osuu vyöhykerajan ylitys. Vyöhykerajan ylittyessä lyhytkin matka hinnoitellaan kahden vyöhykkeen matkaksi, joka maksaa aiempaa, kilometrimääriin perustuvaa kertalippua enemmän.

Edullisempia hintoja toivovalle satunnaiselle matkustajille Waltti-järjestelmässä on ladattava korttimuotoinen arvolippu. Sillä esimerkiksi aikuisen henkilön Jyväskylän ja Laukaan kirkonkylän välisen kolmen vyöhykkeen arvolippumatkan hinnaksi tulee vain 4,30 euroa. Säännölliselle joukkoliikennematkustajalle puolestaan edullisin vaihtoehto on kausilippu, jolla voi kauden (30, 90, 180 päivää tai vuosi) kestäessä tehdä rajattomasti matkoja niillä matkustusvyöhykkeillä, joille kortti on hankittu.

Muita Waltti-lipun etuja ovat muun muassa lastenlipun 16 vuoden yläikäraja sekä omat, alennushintaiset lipputuotteet 17–24-vuotiaille nuorille. Lisäksi Waltti-arvolipulla 65 vuotta täyttänyt henkilö pääsee matkustamaan edulliseen seniorihintaan päivittäin kello 9–14. Waltti-lippuun sisältyy myös maksuton vaihto-oikeus kaupunkiliikenteen autosta toiseen. Vaihtoaika on 1-2-vyöhykkeen lipulla 60 minuuttia ja 3-4 vyöhykkeen lipulla 120 minuuttia.

Waltti-liikenteessä lastenvaunuissa tai -rattaissa enintään 3-vuotiasta lasta kuljettava henkilö matkustaa maksutta päivisin kello 9.00–14.00, lisäksi mukana kulkee maksutta myös toinen alle 7-vuotias lapsi. Kaikilla vuoroilla on voimassa etuus, jossa yhden maksavan henkilön mukana voi maksutta kulkea yhdestä kahteen 0–6-vuotiasta lasta. Pyörätuolimatkustaja voi avustajansa kanssa matkustaa maksutta Waltti-liikenteen (ei Linkki-VIP-liikenteen) pyörätuolipaikoin varustetuissa autoissa. Samoin sotateraanit ja -invalidit matkustavat Waltti-liikenteessä ilmaiseksi, kun hankkivat ilmaismatkustukseen oikeuttavan matkakortin Linkki-palvelupisteestä.

Myös vamman, invaliditeetin, liikuntarajoitteen tai muun haitan perusteella haittaluokituksen saaneen henkilön avustaja matkustaa Waltti-liikenteessä maksutta, mutta asiakas itse maksaa matkansa normaalisti. Etuuden saa vain Waltti-kausi- tai arvolippuun ja sen saamiseksi on asioitava paikallisliikenteen Linkki-palvelupisteessä (Asemakatu 7 Jyväskylä) ja esitettävä kunnalta saatu avustajaoikeuspäätös.

Waltti-lipputuotteita ja -hintoja voi tarkastella osoitteessa http://linkki.jyvaskyla.fi/liput/waltti/liputjahinnat.


Osta tai tilaa oma Waltti-matkakortti!

Laukaassa ei toistaiseksi ole omaa Waltti-lippujen myyntipistettä. Jyväskylän seudun joukkoliikenteen matkakortin voi kuitenkin tilata ja ladata netissä, lippukauppa ja ohjeet löytyvät osoitteesta https://nettilataukset.waltti.fi. Tilaamalla matkakortin netistä ja lataamalla sille ensimmäisen lipputuotteen säästää uudesta matkakortista asiakaspalvelupisteissä perittävän 5 euron korttimaksun. Nettipalvelusta tilattu matkakortti tulee kirjepostina kotiin 7-14 vrk:n sisällä tilaamisesta.

Nettipalvelun lisäksi Waltti-kortteja ja -latauksia saa asiakaspalvelupisteistä:

  • Linkki-palvelupiste (Asemakatu 7, Jyväskylä)
  • Jyväskylän Sokoksen lipunmyynti (Kauppakatu 24, tavaratalon 2. krs)

Waltti-liikenteen autoissa voi lisäksi käteisellä rahalla ladata joko 30 päivän kausilippuja tai enintään 50 eurolla arvolippuja.


Waltti-lippujärjestelmän laajentaminen seutuliikenteeseen

Waltti-lippu- ja maksujärjestelmä otettiin Jyväskylän alueen paikallisliikenteessä käyttöön kesällä 2015. Uuden lippujärjestelmän ulkopuolelle jäivät vuosiin 2017–18 saakka kestävin siirtymäajan sopimuksin hoidettavat seutuliikenteen linjat eli Laukaa–Jyväskylä –yhteysvälin liikenne linjoilla 40 ja 41 sekä Jyväskylä–Korpilahti –väliä liikennöivä linja 13M. Alueiden asukkaat ovat kokeneet olevansa epätasa-arvoisessa asemassa viranomaisalueen muiden kuntien asukkaisiin nähden. Siksi Waltti-järjestelmän laajentamista kaupunkiliikenteen tarjontaa täydentäville seutuliikenteen linjoille on pyritty kiirehtimään.

Waltti-järjestelmä voitiin ulottaa Laukaan suunnan linjalle 41 etuajassa, koska linjaa liikennöivien Jyväskylän Liikenne Oy:n ja Koivuranta Oy:n kanssa päästiin sopimukseen Waltti-lipun hyväksymisestä sekä liikennöitsijöille maksettavista matkakohtaisista nousukorvauksista. Seuraavaksi selvitetään mahdollisuudet laajentaa Waltti-lippujärjestelmää ennen siirtymäajan sopimusten päättymistä myös seutuliikenteen linjoille 13M ja 40.

Siirtymäajan sopimusten ohella Waltti-matkustamisen esteenä seutuliikenteessä ovat olleet myös eri lippujärjestelmien tekniset yhteensovitusongelmat. Niihin kehitettyjä ratkaisumalleja päästään nyt ensimmäistä kertaa testaamaan siirtymäajan sopimusliikenteessä. Kokeilun tulokset ovat kiinnostavia paitsi paikallisesti, myös valtakunnallisesti. Niiden pohjalta selviää miten Waltti-järjestelmä on laajennettavissa muuhun siirtymäajan sopimusliikenteeseen sekä jatkossa esimerkiksi vapaaehtoiseen kilpailuun perustuvaan markkinaehtoiseen joukkoliikenteeseen.

Lisätiedot: Jyväskylän seudun joukkoliikenne, joukkoliikenneinsinööri Ari Tuovinen, p. 014 266 7593, ari.tuovinen[at]jkl.fi


Jyväskylän seudun joukkoliikenne tuottaa paikallisliikenteen Linkki-palveluita linjoilla 1-39 ja 42 (ei 13M) Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen alueilla. Liikenteen järjestäjänä toimii Jyväskylän kaupunki ja liikennöitsijänä Jyväskylän Liikenne Oy.

8.3.2016Kristiina Pentikäinen

    Tonttulakkipäivä 2019

Järjestäjä, liikennöitsijä ja päätöksenteko

 Linkki-palvelupiste
paikallisliikenteen asiakaspalvelua

Käyntiosoite: Asemakatu 7, Jyväskylä

Aukioloajat:
ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16

Puhelinpalvelu ma-pe 9-12
p. 014 266 0114

Yhteydenotot aukioloaikojen ulkopuolella:
Jyväskylän kaupungin palautepalvelu


Copyright © 2019 Jyväskylän kaupunki. Sivun alkuun

Linkki » Linkki » Uutiset » Jyväskylän seudun joukkoliikenteen Waltti-lipuilla voi matkustaa nyt myös Laukaan linjalla 41