Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Jyväskylän seudun joukkoliikenne - fiksusti liikkeellä

Uusia etuuksia Jyväskylän seudun joukkoliikenteen matkustajille 1.1.2016 alkaen

Lastenvaunujen kanssa matkustavat, pyörätuolilla kulkevat henkilöt avustajineen sekä vamman tai muun syyn perusteella haittaluokituksen saaneet henkilöt pääsevät hyödyntämään joukkoliikenteen uusia etuuksia vuoden 2016 alusta alkaen.

Edut koskevat Jyväskylän seudun joukkoliikenteen vihreitä Linkki-busseja linjoilla 1–39 ja 42. Ne eivät ole voimassa muiden joukkoliikenteen järjestäjien linjoilla kuten seutuliikenteessä (linjat 13M, 40 ja 41) tai ELY-keskuksen Waltti-liikenteessä (linja 43 Jyväskylä–Hankasalmi).


Lastenvaunujen ja –rattaiden työntäjä matkustaa maksutta klo 9-14

Enintään kolmivuotiasta lasta vaunuissa tai –rattaissa kuljettava henkilö saa vuoden vaihduttua kulkea kaupunkiliikenteen Linkeissä maksutta päivisin kello 9.00–14.00. Muina aikoina lastenvaunujen työntäjä maksaa matkastaan normaalin, käyttäjäryhmänsä mukaisen lippuhinnan. Lastenvaunuetuus on kokeilu, joka on voimassa Jyväskylän seudun joukkoliikenteessä vuoden 2016 ajan ja jonka jatkosta päätetään ensi syksynä. Etuus ei ole voimassa Linkki-VIP-palveluliikenteessä.

Yksiä vaunuja kohden voi maksutta matkustaa kerrallaan yksi henkilö. Vaunujen kanssa noustaan sisään auton keskiovesta. Sisään noustessa lapsen ei tarvitse olla vaunuissa tai rattaissa. Lastenvaunujen ja –rattaiden paikka on Linkin keskisillalla, mutta vaunujen työntäjä lapsineen voi istua halutessaan penkillä. Lastenvaunuetuus ei koske lasta kantoliinassa, pulkalla tai muulla kuin vaunuilla/ rattailla kuljettavia.

Paikallisliikenteessä on entuudestaan etuus, jossa yhden maksavan henkilön seurassa saa matkustaa maksutta yhdestä kahteen 0–6-vuotiasta lasta. Jatkossa tämä koskee myös maksutta matkustavaa lastenvaunujen työntäjää, jonka mukana kulkee maksutta 1–2 alle 7-vuotiasta naperoa.


Pyörätuolimatkustajille saattajineen maksuttomat matkat

Myös pyörätuolilla kulkevat voivat vuoden 2016 alusta alkaen matkustaa maksutta kaupunkiliikenteen linja-autoissa, ilman aikarajoituksia. Etuus on voimassa toistaiseksi ja koskee sekä pyörätuolilla kulkevaa matkustajaa että yhtä hänen seuranaan matkustavaa saattajaa. Pyörätuolin kanssa voi matkustaa vain pyörätuolipaikoin varustetuissa autoissa, joita on nykyisellään suurin osa paikallisliikenteen autokalustosta. Pyörätuolin kanssa pääsee sisään auton keskiovesta.

Avustajan tai saattajan matkan maksuttomuuden ehtona on, että hän kulkee avustettavan mukana koko joukkoliikennematkan ja auttaa tätä Linkkiin nousemisessa, pyörätuolin kiinnittämisessä sekä pois jäämisessä.

Pyörätuolimatkustajan etuus ei koske rollaattorin kanssa matkustavia henkilöitä, he maksavat matkastaan normaalin käyttäjäryhmänsä mukaisen lippuhinnan. Etuus ei ole voimassa Linkki-VIP-palveluliikenteessä.


Avustajaetuuteen oikeutettujen saattajat kulkevat maksutta

Myös vamman, invaliditeetin, liikuntarajoitteen tai muun haitan perusteella haittaluokituksen saaneen henkilön mukana kulkeva avustaja tai saattaja saa vuoden 2016 alusta matkustaa paikallisliikenteen Linkki-busseissa ja Jyväskylän Linkki-VIP –palveluliikenteessä maksutta. Asiakas itse maksaa matkastaan normaalin käyttäjäryhmän mukaisen hinnan.

Etuus koskee vain Waltti-järjestelmän kausi- ja arvolipuilla matkustamista, ei kulkemista kertamatkalipulla. Etuuteen ovat oikeutettuja Jyväskylässä, Laukaassa tai Muuramessa kirjoilla olevat asukkaat.

Avustajan maksuttoman kulkemisen edellytyksenä on, että avustettavalla on kunnan päätös henkilökohtaisen avun tarpeesta. Etuus avustajan tai saattajan maksuttomasta matkasta on henkilökohtainen. Etuun oikeutettu henkilö saa merkinnän avustajaoikeudesta Waltti-kortilleen 4.1.2016 alkaen paikallisliikenteen Linkki-palvelupisteestä. Asiointikäynnille tulee varata mukaan avustettavan etuuteen oikeuttavat todistukset.


Taittopyörät Linkissä maksutta

Kokoon taitetuista taittopyöristä ei Jyväskylän seudun joukkoliikenteen linja-autoissa peritä 1.1.2016 alkaen polkupyörämaksua. Tavallisen polkupyörän kuljettamisesta Linkissä peritään jatkossakin lasten kertamatkalipun hinta.


Lisätiedot: joukkoliikenneinsinööri Ari Tuovinen, p. 014 266 7593, ari.tuovinen[at]jkl.fi

Jyväskylän seudun joukkoliikenne tarjoaa paikallisliikenteen Linkki-palveluita Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen alueilla. Liikenteen järjestäjänä toimii Jyväskylän kaupunki ja liikennöitsijänä Jyväskylän Liikenne Oy.

18.12.2015Kristiina Pentikäinen

Kommentit (1 kommentti)

Kirjoittaja
Viesti
Marja Palomäki04.01.2016 22:533 vuotta sitten

Rollaattorin avulla kulkevista osa liikkuisi bussilla, mutta monelle se on liian vaikeaa. Keskiovesta on vietävä rollaattori sisälle ja könyttävä bussin etuosaan maksamaan. Rollaattorin käyttäjillekin maksuttomat matkat!

Järjestäjä, liikennöitsijä ja päätöksenteko

 Linkki-palvelupiste
paikallisliikenteen asiakaspalvelua

Käyntiosoite: Asemakatu 7, Jyväskylä

Aukioloajat:
ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16

Puhelinpalvelu ma-pe 9-12
p. 014 266 0114

Yhteydenotot aukioloaikojen ulkopuolella:
Jyväskylän kaupungin palautepalvelu


Copyright © 2019 Jyväskylän kaupunki. Sivun alkuun

Linkki » Linkki » Uutiset » Uusia etuuksia Jyväskylän seudun joukkoliikenteen matkustajille 1.1.2016 alkaen