Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Jyväskylän seudun joukkoliikenne - fiksusti liikkeellä

Bussiloikka kouluun! -kiertue tutustuttaa Jyväskylän ja Muuramen eput Linkillä kulkemiseen

– Hei! Olen Laila Linkkikuski, tervetuloa Linkkiini! Leimatkaa jokainen lippunne ja menkää penkeille istumaan. Luokallinen eppuja noudattaa kuljettajan kehotusta ja nousee luokkahuoneeseen lavastetun linja-auton kyytiin.

Näin alkaa eppuluokkaisille suunnattu Bussiloikka kouluun! -oppitunti, jonka aikana tutustutaan draaman ja tarinan keinoin joukkoliikenteeseen ja sen käyttöön. Yhdessä Laila Linkkikuski ja Lilli Linkkimatkustaja opastavat ekaluokkalaisille virtuaalisen bussimatkan aikana, miten linja-autossa toimitaan ja käyttäydytään sekä miten matkustetaan eri paikkoihin.

Joukkoliikennematkustuksen lisäksi tunnin aikana käsitellään myös muita kestävän liikkumisen muotoja, kuten kävelyä ja pyöräilyä. Lisäksi pohditaan yhdessä lasten kanssa liikenteestä syntyviä päästöjä ja mietitään turvallisuutta.

– Yksi linkillinen matkustajia voi korvata yli 50 henkilöautoa. Jos me kaikki liikkuisimme enemmän linja-autoilla, liikenneruuhkat vähenisivät eikä parkkitilaakaan tarvittaisi niin paljon, Lilli opastaa lapsia tunnin aikana.

Joukkoliikenne tutuksi pienestä pitäen

Oppitunnin päätteeksi jokainen ekaluokkalainen saa kotiin viemisiksi neljä linkkilippua ja heijastimen. Kotitehtävänä on tehdä ilmaislipuilla edestakainen paikallisliikenteen linja-automatka yhdessä vanhemman tai muun aikuisen kanssa. Reissun jälkeen tehtävänä on vielä kertoa linkkimatkan kokemuksista yhdessä siihen osallistuneen aikuisen kanssa kampanjan nettisivulla www.japary.fi/bussiloikkakouluun/.

– Bussiloikan merkeissä kierrettiin kaikki Jyväskylän koulut viime syksynä. Lapsilta, opettajilta ja vanhemmilta saatu palaute oli niin hyvää, että päätimme jatkaa esityksiä. Lapset kokivat erityisesti yhdessä aikuisen kanssa tehdyn linkkiretken mieleen jäävänä elämyksenä. Nettiin kirjattuja reissuraportteja oli todella hauskaa lukea, kertoo joukkoliikenteestä vastaava Jyväskylän kaupungin palvelupäällikkö Kari Ström.

Bussiloikka kouluun! -kiertue käynnistyy Jyväskylässä syyskuun puolessa välissä. Syksyn aikana Laila ja Lilli kiertävät kaikissa Jyväskylän ja Muuramen kouluissa opastamassa eppuja Linkillä liikkumisen saloihin. Tarkoituksena on tutustuttaa koululaiset käyttämään joukkoliikennettä pienestä pitäen, jolloin käyttö on luontevaa ja helppoa myöhemminkin. Lähitulevaisuudessa Bussiloikka-kiertue on tarkoitus ulottaa myös Laukaan eppuluokkiin.

Opetustuokiot alakouluille tarjoaa Jyväskylän kaupungin, Muuramen ja Laukaan yhteinen Jyväskylän seudun joukkoliikenne. Kiertueen käytännön toteutuksesta vastaa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry.

Lisätiedot:
– koordinaattori Anna Sarkkinen, JAPA ry, 040 593 8541, anna.sarkkinen[at]jkl.fi
– palvelupäällikkö Kari Ström, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5139, kari.strom[at]jkl.fi

11.9.2015Kristiina Pentikäinen

Järjestäjä, liikennöitsijä ja päätöksenteko

 Linkki-palvelupiste
paikallisliikenteen asiakaspalvelua

Käyntiosoite: Asemakatu 7, Jyväskylä

Aukioloajat:
ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16

Puhelinpalvelu ma-pe 9-12
p. 014 266 0114

Yhteydenotot aukioloaikojen ulkopuolella:
Jyväskylän kaupungin palautepalvelu


Copyright © 2019 Jyväskylän kaupunki. Sivun alkuun

Linkki » Linkki » Uutiset » Bussiloikka kouluun! -kiertue tutustuttaa Jyväskylän ja Muuramen eput Linkillä kulkemiseen