Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Jyväskylän seudun joukkoliikenne - fiksusti liikkeellä

Paikallisliikenteen linja 16:n reittimuutoksesta kritiikkiä Säynätsalon Haikantien asukkailta

Jyväskylän seudun joukkoliikenteen kesäaikataulut jaettiin koteihin toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Ajokauden linjoihin on tehty eräitä reittimuutoksia, joista yksi koskee linjaa 16 Muuratsalo–Jyväskylän keskusta–Muuratsalo. Säynätsalon Haikan alueen asukkailta on kesäliikenteen käynnistyttyä 1.6. saatu ankaraa kritiikkiä paitsi itse reittimuutoksesta, myös riittämättömästä tiedotuksesta.

Kesäkauden reittimuutokset hyväksyttiin Jyväskylän kaupunkiseudun joukkoliikennejaostossa 29.4.2015, jossa yhteydessä niistä tiedotettiin Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla ja lähetettiin tiedotteet viestimille.

Tiedottamista koskeva kritiikki on selkeästi ollut aiheellista: Joukkoliikenteen järjestäjä pahoittelee niukkaa informointia ja pyrkii jatkossa parantamaan reittimuutoksista tiedottamista. Jatkossa reittimuutoksista kerrotaan päätöstiedottamisen lisäksi mm. alueiden pysäkkimerkkeihin kiinnitettävissä infotauluissa sekä joukkoliikenteen verkkosivuille lisättävässä, erillisessä Reittimuutokset-osiossa osoitteessa http://linkki.jyvaskyla.fi/aikataulut.


Haikantieltä kyytiin noin yksi matkustaja joka toinen päivä

Haikkalaisten protesteihin on syynä linjan 16 reitin muuttaminen 1.6. alkaen siten, että ns. Haikantien lenkki jää kiertämättä. Reittimuutokseen päädyttiin yhteisymmärryksessä liikennöitsijän kanssa, syynä olivat Haikantien pienet matkustajamäärät ja linjan aikatauluongelmat.

Talvikaudella 2014-15 Haikantien kautta ajettiin arkipäivisin 26 vuoroa per päivä ja viikonloppuisin noin 20 vuoroa per päivä. Matkustajia Haikantien pysäkeiltä on noussut kyytiin satunnaisesti. Kuluvan vuoden tammikuun alusta toukokuun loppuun mennessä alueen pysäkeiltä tehtyjä matkoja on rekisteröitynyt ajoneuvolaitteiden taustajärjestelmään vain 73 kappaletta. Tämä tarkoittaa keskimäärin 0,5 kyytiin noussutta matkustajaa päivää kohden. Verrattuna koko linjan 16 matkamääriin, 254 776 matkaan, Haikantieltä tulleiden osuus matkoista on 0,02 prosenttia. Luvuissa eivät ole mukana pysäkeille jäämiset, joita ajoneuvolaitteiden taustajärjestelmään ei kyetä rekisteröimään.

Kun matkustajia on näin vähän, tilannetta on tarkasteltava kokonaisuutena ja tehtävä ratkaisuja aikatauluissa pysymiseksi. Kesän ajokausi ajetaan 9.8.2015 saakka voimassa olevan aikataulun mukaisena, eli reittiä ei palauteta kulkemaan Haikantien kautta kesken ajokauden. Talvikauden tilanne otetaan kuitenkin vielä uudelleen harkintaan.

Haikantien asukkaat ovat kritisoineet myös sitä, että kuljettajillakaan ei ole ollut oikeaa tietoa ajettavasta reitistä. Reitit on käyty läpi yhdessä liikennöitsijän kanssa hyvissä ajoin keväällä 2015 ja reittimuutoksista sovittu siinä yhteydessä. Liikennöitsijä on edelleen käynyt reitit läpi kuljettajien kanssa, joten tieto muuttuvasta reitistä on kuljettajillekin välitetty. Ajokauden vaihtuessa ja reitin muuttuessa inhimillisiä muistivirheitä voi kuitenkin tapahtua myös kuljettajille.


Palveluliikenteen tarjontaa alueelle lisätään

Palveluliikenteen Kyytiveikko-auto numero 4 liikennöi Muuratsalossa nykyisellään kaksi kertaa viikossa, tiistaisin ja perjantaisin. Auto noutaa asiakkaita tarvittaessa myös Haikasta, kun Kyytiveikon kuljettajalle ilmoittaa kuljetustarpeesta etukäteen puhelimitse numeroon 050 4690 400. Palveluliikenneauto hakee asiakkaan suoraan oven edestä ja tuo myös takaisin perille.

Palveluliikenteen tarjontaa ollaan suunnitelmien mukaan alueelle lisäämässä, ja liikennöintipäiviä on syyskuusta 2015 alkaen kahden sijasta kolme. Palveluliikenteen aikataulut ja muut tärkeät tiedot löytyvät osoitteesta www.jyvaskyla.fi/liikenne/palveluliikenne.


Lisätiedot: joukkoliikennesuunnittelija Jouni Enroos, p. 014 266 0548, jouni.enroos[at]jkl.fi

4.6.2015Kristiina Pentikäinen

Järjestäjä, liikennöitsijä ja päätöksenteko

 Linkki-palvelupiste
paikallisliikenteen asiakaspalvelua

Käyntiosoite: Asemakatu 7, Jyväskylä

Aukioloajat:
ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16

Puhelinpalvelu ma-pe 9-12
p. 014 266 0114

Yhteydenotot aukioloaikojen ulkopuolella:
Jyväskylän kaupungin palautepalvelu


Copyright © 2019 Jyväskylän kaupunki. Sivun alkuun

Linkki » Linkki » Uutiset » Paikallisliikenteen linja 16:n reittimuutoksesta kritiikkiä Säynätsalon Haikantien asukkailta