Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Jyväskylän seudun joukkoliikenne - fiksusti liikkeellä

Uudet lipputuotteet tulevat 1.6. myyntiin Jyväskylän seudun joukkoliikenteessä

Joukkoliikenteen uusi Waltti-lippujärjestelmä saadaan Jyväskylän kaupunkiseudulla vihdoin käyttöön. Uusien lippujen myynti käynnistyy 1.6.2015 Linkki-palvelupisteessä ja nettipalvelussa. Kiirettä lipun vaihtamiseen ei ole, koska Linkeissä voi edelleen matkustaa myös entisen lippujärjestelmän lipuilla.

Vanhojen lipputuotteiden ikärajat ja matkustusehdot säilyvät entisinä, uudet hinnat, ikäryhmät ja maksuvyöhykkeet koskevat vain Waltti-järjestelmän lippuja.

– Olemme iloisia, että voimme nyt tarjota alueen asukkaille edullisempia ja käteviä lipputuotteita. Uusi Waltti-järjestelmä otetaan meillä käyttöön kaupunkiseutujen eturintamassa. Vaikka järjestelmää on testattu, mahdollisiin käynnistysvaikeuksiin voi alussa olla syytä varautua. Toivomme kuitenkin, että se ei haittaa matkustamista. Kun uusien korttien toiminnasta saadaan varmuus, vanhojen lipputuotteiden myynti voidaan lopettaa. Niillä voi kuitenkin toistaiseksi matkustaa huoletta, sanoo joukkoliikenteestä vastaava Jyväskylän kaupungin palvelupäällikkö Kari Ström.

Vanhan matkakortin sisältö kannattaa hyödyntää mahdollisimman tarkkaan ennen kortin vaihtamista uuteen. Matkustusaikaa tai matkoja ei pääsääntöisesti siirretä uudelle kortille tai hyvitetä, ainoan poikkeuksen muodostavat pitkään voimassa olevat vuosikortit. Kun Waltti-järjestelmän matkakortin hankkii ja lataa 30.9. mennessä, välttyy myöhemmässä vaiheessa perittävältä viiden euron korttimaksulta.

Lippu-uudistus ei koske Matkahuollon myymiä seutu- ja sarjalippuja tai koulumatkatukilippuja. Niillä voi matkustaa jatkossakin Jyväskylän seudun joukkoliikenteen Linkeissä, mikäli lipun kilometrimäärittelyt ovat maksuvyöhykkeiden puolesta riittävät.


Uusia kortteja nettipalvelusta ja Linkki-palvelupisteestä

Ruuhkilta ja jonottamiselta välttyäkseen uuden lippujärjestelmän matkakortti kannattaa tilata ja ladata nettipalvelussa, joka 1.6.2015 alkaen löytyy osoitteesta http://linkki.jyvaskyla.fi. Samalta sivustolta saa tietoa uusista lipputuotteista ja -hinnoista tilauksen tekemisen tueksi. Perustietoa uusista lipuista, hinnoista ja matkustuskäytänteistä löytyy myös Linkkiuutiset-lehdestä, joka jaetaan toukokuun viimeisenä viikonvaihteena jokaiseen jyväskyläläis-, muuramelais- ja laukaalaiskotiin.

Joukkoliikenteen oma Linkki-palvelupiste myy ja lataa 1.6. alkaen ma–pe kello 10–17 uusia matkakortteja Asemakatu 7:ssä (Forum, käynti Asemakadulta ja kauppakeskuksen 2. kerroksesta). Lisälatauksia jo hankittuun matkakorttiin voi tehdä nettipalvelun ja Linkki-palvelupisteen lisäksi kaikissa Jyväskylän seudun joukkoliikenteen autoissa (linjat 1–39 ja 42, ei 13M).

Jyväskylän Sokos ja Matkakeskuksella sijaitseva Matkahuolto myyvät vielä hetken aikaa vanhan lippujärjestelmän lippuja, mutta eivät uusia Waltti-lippuja.


Lipputuotevalikoima koostuu kerta-, kausi- ja arvolipuista

Alkuun Waltti-järjestelmän lippuvalikoiman muodostavat kertaliput, kausiliput (30, 90, 180 päivää tai vuosi) ja arvoliput. Jatkossa lipputuotteiden valikoima täydentyy vielä joustokausilipulla, työsuhdematkalipulla ja matkailijalipulla. Myöhemmin käyttöön tulevat myös opiskelijoiden arvoliput sekä opiskelijoiden 30 päivää pidemmät kausiliput (90 päivää, 180 päivää ja vuosi).

Kausilipulla voi matkustaa niiden voimassaolon ajan rajattomasti. Arvolippu on ollut entuudestaan käytössä mm. pääkaupunkiseudulla, nyt se otetaan uutena käyttöön Jyväskylän seudulla. Arvolippu korvaa vanhan lippujärjestelmän 10 ja 40 matkan matkakortit. Arvolipulle voi ladata rahaa täysinä kymppeinä, aikuisen kortille enintään 200 ja lapsen kortille 100 euroa. Arvo säilyy kortilla viisi vuotta. Arvolippumatka on vastaavaa kertalipulla tehtyä matkaa edullisempi. Kortilla voi maksaa myös saman tai nuoremman ikäryhmän matkakumppanin matkoja, mutta matka veloitetaan aina kortinhaltijan veloituksen mukaisena.

Ostotapahtuman yhteydessä arvolipulle määritetään oletusvyöhyke, jonka perusteella maksu kortilta matkustaessa peritään. Jos matka poikkeaa oletetusta, kuljettajalle pitää kertoa määränpää ennen maksutapahtumaa. Silloin kuljettaja valitsee oikeat vyöhykkeet rahastuslaitteesta ja arvolipulta veloitetaan oikea hinta.

Uuden lippujärjestelmän korteilla voi olla samaan aikaan sekä kausilippu että arvolippu. Matkustusoikeus tarkistetaan automaattisesti ensin kausilipulta. Jos haluaa matkustaa kausilipun sijaan kortin arvolipulla, siitä pitää aina kuljettajalle kertoa ennen maksutapahtumaa. Kausilipun ja arvolipun voi ladata samalle Waltti-kortille, esimerkiksi ostamalla 30 päivän kausilipun sopivalle vyöhykkeelle ja lataamalla oheen rahasumman siltä varalta, että matkustaa välillä myös normaalin liikkumisalueensa ulkopuolelle.


Paikallisliikenteessä neljä maksuvyöhykettä

Uudessa järjestelmässä matkan hinta riippuu siitä, monellako neljästä maksuvyöhykkeestä matkustaja liikkuu. Yhden vyöhykkeen lippu on edullisin ja sillä voi matkustaa lyhyimmän matkan. Neljän vyöhykkeen lippu on kallein ja sillä pääsee pisimmän matkan. Paikallisliikenteen maksuvyöhykkeiden rajat selviävät Jyväskylän kaupungin karttapalvelusta kartta.jkl.fi valitsemalla vasemman reunan valikosta Linja-autoreitit > Linja-autokartta > Linja-autojen lippuvyöhykkeet.

Seutukunnan maksuvyöhykejako jatkuu tulevaisuudessa laajemmalle, kun Waltti-järjestelmä otetaan käyttöön koko Keski-Suomen ELY-keskuksen järjestämässä joukkoliikenteessä. Aluksi Waltti-järjestelmään siirtyy 1.6. ELY:n Jyväskylä-Hankasalmi -linja. ELY-liikenteessä on omat, erilliset Waltti-hinnat, joista tarkemmat tiedot osoitteesta www.ely-keskus.fi/web/ely/waltti.


Ikärajamuutoksia ja uusia käyttäjäryhmämäärittelyitä

Lipun hintaan vaikuttaa myös matkustajan käyttäjäryhmä ja ikä. Lastenlipun yläikärajaa on Waltti-lippujärjestelmässä hinattu ylöspäin: uusilla lipuilla kaikki alle 17-vuotiaat matkustavat lastenlippuhinnoin. Etu on merkittävä etenkin koululaisperheissä, joissa aiemmin jo 12-vuotta täyttänyt on joutunut maksamaan matkastaan aikuisen hinnan.

Uutena käyttäjäryhmänä 17–24-vuotiaat nuoret matkustavat alennetuin hinnoin nuorisolipulla. Nuorisolippu toimii myös 17–24-vuotiaiden ikäryhmän opiskelijalippuna ja poistaa valtaosalta opiskelijoita opiskelutodistuksen esittämisen tarpeen lipunoston yhteydessä. Yli 25-vuotiaat opiskelijat sen sijaan joutuvat edelleen esittämään todistuksen päätoimisesta opiskelustaan Linkki-palvelupisteessä lippua ostaessaan. Toinen uusi käyttäjäryhmä on 65 vuotta täyttäneet seniorit, jotka arvolipulla matkustavat päiväajan kello 9–14 paikallisliikenteessä huomattavan edulliseen hintaan.

Kertalipun hinta laskee 1.6. alkaen: aikuisen kertalipun hinta yhdelle maksuvyöhykkeelle ostettuna on jatkossa 3,00 euroa, kun se aiemmin 3,30 euroa. Satunnaiselle matkaajalle kertalippua edullisemmaksi vaihtoehdoksi muodostuu kuitenkin arvolippu, jossa kertamatkan hinta on selkeästi kertalipulla tehtyä matkaa edullisempi.

Lipputuotteiden vyöhyke- ja käyttäjäryhmäkohtaisia hintoja voi tarkastella osoitteessa http://linkki.jyvaskyla.fi/liput/waltti/liputjahinnat.


Uusi matkakortti on vihreänsävyinen

Jyväskylän seudun joukkoliikenteen uudet matkakortit ovat Linkkien ilmettä mukaillen vihreänsävyisiä ja maisemakuvallisia. Korttien keltaoranssi Waltti-logo kertoo kortin tulevista käyttömahdollisuuksista. Kun lippujärjestelmä valmistuu, arvolippua käyttäen voi matkustaa kaikkien niiden kaupunkien joukkoliikennevälineissä, joissa Waltti-järjestelmä on käytössä.

Kuva Jyväskylän seudun joukkoliikenteen uudesta matkakortista löytyy osoitteesta http://linkki.jyvaskyla.fi/liput/waltti.


Lisätiedot:
– Palvelupäällikkö Kari Ström, p. 014 266 5139, kari.strom[at]jkl.fi
– Joukkoliikenneinsinööri Ari Tuovinen, p. 014 266 7593, ari.tuovinen[at]jkl.fi
http://linkki.jyvaskyla.fi/liput/waltti
http://fiksustiliikkeella.fi
www.waltti.fi

28.5.2015Kristiina Pentikäinen

    Tonttulakkipäivä 2019

Järjestäjä, liikennöitsijä ja päätöksenteko

 Linkki-palvelupiste
paikallisliikenteen asiakaspalvelua

Käyntiosoite: Asemakatu 7, Jyväskylä

Aukioloajat:
ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16

Puhelinpalvelu ma-pe 9-12
p. 014 266 0114

Yhteydenotot aukioloaikojen ulkopuolella:
Jyväskylän kaupungin palautepalvelu


Copyright © 2019 Jyväskylän kaupunki. Sivun alkuun

Linkki » Linkki » Uutiset » Uudet lipputuotteet tulevat 1.6. myyntiin Jyväskylän seudun joukkoliikenteessä