Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Jyväskylän seudun joukkoliikenne - fiksusti liikkeellä

Joukkoliikenteen petrattu aikataulu- ja reittiopas kasvattaa käyttäjämääriään

Jyväskylän seudun joukkoliikenteen osoitteesta http://reittiopas.jyvaskyla.fi/bussit/web löytyvä sähköinen reitti- ja aikatauluopas otettiin käyttöön loppusyksystä 2014. Reitti- ja aikatauluopas on erittäin käytetty joukkoliikenteen palvelu ja kasvavassa roolissa aikatauluinformaation jakamisessa.

Tammikuussa 2015 vierailuja reittioppaaseen tehtiin yli 55 000, helmikuussa yli 45 000 kertaa. Eniten käyntejä reittiopaspalveluun tehtiin alkuviikon päivinä maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona. Käyttäjämäärät ovat olleet suurimmillaan iltapäivisin kello 14-16. Noin puolet reittioppaan käytöstä tapahtuu mobiililaitteilla.


Käyttäjäpalautteisiin on vastattu

Uudistettu reittiopas poikkeaa toiminnoiltaan osin edellisestä Jyväskylän paikallisliikenteen reittioppaasta, eikä se varsinkaan alkuun saanut varauksetonta suosiota käyttäjien keskuudessa. Niin pian kuin opas oli saatu käyttöön, käyttäjiltä alkoi tulla palautetta, jossa oppaan hakutoimintoja moitittiin kömpelöiksi ja muun muassa aikaisempien/myöhempien lähtöjen selausmahdollisuuden puuttumista kritisoitiin.

Joukkoliikenteen järjestäjä otti vinkeistä vaarin ja nyt oppaaseen on käyttäjäpalautteiden pohjalta tehty monia parannuksia. Jyväskylän seudun joukkoliikenne pahoittelee, että osa parannuksista on vaatinut aikaa eikä kaikkia havaittuja puutteita ole saatu nopealla aikataululla parannettua, mikä on vaatinut oppaan käyttäjiltä kärsivällisyyttä. Reittioppaan kehittämistyötä on tehty yhdessä reittiopasohjelmistosta vastaavan Trapeze Finland Oy:n sekä samaa palvelua hyödyntävän Kuopion joukkoliikenteen kanssa.


Käytettävämpi ja monipuolisempi

Reittioppaan aikatauluhakua on nykyisellään mahdollista tarkentaa tiettyyn katuosoitteeseen kirjoittamalla hakukenttään kadunnimen lisäksi osoitenumero. Hakutuloksista löytyy seuraava- ja edellinen –painikkeet, joilla pääsee selaamaan myöhempiä ja aikaisempia reittiehdotuksia. Myös oppaan skaalautuvuutta erikokoisille näytöille on parannettu. Oppaaseen on vielä tulossa uusia toimintoja, muun muassa paluureitin haku ja mobiililaitteilla lähimmän pysäkin haku.

Oppaan esittämistä kävelymatkoista on saatu myös kritiikkiä. Kävelymatkojen näyttämiseen on tulossa korjausta kevään aikana: huhtikuussa tehtävän ohjelmapäivityksen jälkeen reittejä ei enää osoiteta linnunteitse, vaan ne näkyvät aina kevyen liikenteen väyliä pitkin. Myös kävelymatkavauhteihin on tulossa vaihtoehtoja nykyisen "kilpakävelyvauhdin" rinnalle.

Kuluneen talven aikana reittioppaan välipysäkeille antamia pysäkkikohtaisia aikatauluja kritisoitiin huonosti paikkaansa pitäviksi. Joukkoliikenteen järjestäjä muistuttaa, että Jyväskylässä ei vielä toistaiseksi ole käytössä reaaliaikaista ajoneuvojen seurantaa. Esitetyt aikataulut ovat sen vuoksi viitteellisiä ja kertovat ainoastaan arvion saapumisajasta. Tietojen paikkaansa pitävyys riippuu kulloisistakin ajo-olosuhteista (ajankohta, ruuhkat, keli jne.), mikä kannattaa pysäkille suunnistaessa ottaa huomioon. Aikataulukirjaan kiinteiksi merkityt lähtöajat (esimerkiksi lähdöt päätepysäkiltä) pitävät kutinsa paremmin: autot lähtevät niiltä aikaisintaan aikatauluun merkittynä kellonaikoina.

Englanninkielinen aikataulu- ja reittiopas nyt käytössä

Jyväskylässä on paljon vieraskielisiä opiskelijoita, ja erityisesti heiltä on tullut pyyntöjä englanninkielisestä aikataulu- ja reittioppaasta. Reittiopas palvelee nyt myös englanniksi osoitteessa http://reittiopas.jyvaskyla.fi/bussit/web?lang=2. Kieliversiota voi vaihtaa myös reittiopaspalvelun alapalkin linkeistä (FI|EN).


Lisätiedot: joukkoliikennesuunnittelija Jouni Enroos, p. 014 266 0548, jouni.enroos[at]jkl.fi

20.3.2015Kristiina Pentikäinen

    Tonttulakkipäivä 2019

Järjestäjä, liikennöitsijä ja päätöksenteko

 Linkki-palvelupiste
paikallisliikenteen asiakaspalvelua

Käyntiosoite: Asemakatu 7, Jyväskylä

Aukioloajat:
ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16

Puhelinpalvelu ma-pe 9-12
p. 014 266 0114

Yhteydenotot aukioloaikojen ulkopuolella:
Jyväskylän kaupungin palautepalvelu


Copyright © 2019 Jyväskylän kaupunki. Sivun alkuun

Linkki » Linkki » Uutiset » Joukkoliikenteen petrattu aikataulu- ja reittiopas kasvattaa käyttäjämääriään