Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Jyväskylän seudun joukkoliikenne - fiksusti liikkeellä

Jyväskylän seudun joukkoliikenne sai uuden aikataulu- ja reitti-informaatiopalvelun

Uusi sähköinen reitti- ja aikatauluopas otettiin käyttöön maanantaina 3.11. Jyväskylän seudun joukkoliikenteen nettisivuilla http://linkki.jyvaskyla.fi. Palvelu mahdollistaa Jyväskylän seudun joukkoliikenteen aikataulu- ja reitti-informaation hakemisen ja tarkastelun. Reittioppaan suora osoite on sama kuin aiemmin eli http://reittiopas.jyvaskyla.fi.

Reittioppaasta löytyy alkuvaiheessa perustoiminnot, joita on jatkossa tarkoitus kehittää ja monipuolistaa. Opas toimii myös mobiililaitteilla, kuten älypuhelimilla ja tablettitietokoneilla, mutta ei ihan vielä mukaudu pieniin näyttöihin eli ole responsiivinen.

Reittihaku-, pysäkki- ja reittitoiminnot

Uuden reittioppaan etusivulta löytyy karttanäkymä ja hakuosio, jossa aikatauluja ja reittejä voi etsiä reittihaku-, pysäkki- sekä reitti-toiminnoilla.

Reittihaku-välilehdeltä voi etsiä ja tarkastella eri reittivaihtoehtoja. Perushakuehtoja ovat lähtöpaikka (mistä), määränpää (mihin) sekä aika (milloin). Jos osoitteen tai pysäkin nimi ei ole tiedossa, tietoja voi hakea oppaassa myös asuinalueiden tai keskeisten paikkojen nimillä, kuten ”keskusta”, ”Palokan marketit” tai ”Hippos”. Lähtöpaikan ja määränpään voi valita myös karttaa klikkaamalla. Klikatun paikan voi valita joko reitin lähtöpaikaksi tai määränpääksi. Ohjelma hakee automaattisesti klikatulle paikalle osoitteen ja esittää sen ikkunassa. Annetuista reittivaihtoehdoista pääsee valitsemaan ja tarkastelemaan valitun reitin tietoja: kävelymatkoja ja niiden kestoa sekä vaihtopysäkkejä saapumis- ja lähtöaikoineen.

Pysäkit-välilehdellä voi etsiä ja tarkastella pysäkkejä. Hakutuloksissa esitetään kartalla näkyvät pysäkit: kun karttaa liikuttaa tai sen kokoa muuttaa, pysäkkilista päivittyy automaattisesti. Kun kartalla tai listalla näkyvää pysäkkiä klikkaa, saa näkyviin kyseisellä pysäkillä pysähtyvät linjat sekä niiden saapumisajat. Saapumisajat ovat viitteellisiä niillä pysäkeillä, jotka eivät ole linjojen lähtö- tai ajantasauspysäkkejä.

Reitit-välilehti antaa mahdollisuuden etsiä ja tarkastella reittien pysäkkejä. Halutun linjan voi etsiä syöttämällä hakukenttään linjan tunnuksen tai nimen, jolloin palvelu esittää syötteen mukaisesti listan eri vaihtoehdoista. Valitsemalla linjan hakutuloksiin päivittyvät sen eri reitit, ja halutun reitin pysäkkejä pääsee tarkastelemaan ajojärjestyksessä. Pysäkkikohtaisen aikataulunäkymän saa esiin klikkaamalla pysäkkiä kartalla tai pysäkkilistassa. Pysäkkikohtaisessa aikataulunäkymässä näkyy viisi linjaa kerrallaan, eli jos haluaa tarkastella aikaisempia tai myöhemmin lähteviä linjoja, on tehtävä uusi haku.

Reittioppaan välipysäkeille antamat pysäkkikohtaiset aikataulut ovat viitteellisiä eli ne kertovat ainoastaan arvion saapumisajasta. Tietojen paikkaansa pitävyys riippuu kulloisistakin ajo-olosuhteista (ajankohta, ruuhkat, keli jne.), mikä kannattaa pysäkille suunnistaessa ottaa huomioon. Sen sijaan lähtö- ja ajantasauspysäkeiksi merkittyjen pysäkkien aikataulut pitävät kutinsa paremmin: autot lähtevät niiltä aikaisintaan aikatauluun merkittynä kellonaikana.

Reittiopaspalvelun Jyväskylän seudun joukkoliikenteelle toimittaa kilpailutuksen perusteella valittu Trapeze Finland Oy.

Lisätiedot: joukkoliikennesuunnittelija Jouni Enroos, p. 014 266 0548, jouni.enroos[at]jkl.fi

4.11.2014Kristiina Pentikäinen

Kommentit (11 kommenttia)

Kirjoittaja
Viesti
Vierailija04.11.2014 19:515 vuotta sitten

Asuinpaikkaani lähimmän pysäkin pysäkkiaikataulua klikkaamalla voi todeta että palvelutaso on parantunut hurjasti.

Vuoroja menee jopa useita tunnissa, tosin oikeasti niitä ei siihen aikaan kulje ollenkaan. Reittihaku ei sitten antanut

minkäänlaisia vaihtoehtoja. Varmasti aikomuksenne on tehdä toimiva palvelu, mutta tämä taitaa olla aika katastrofaalinen

lopputulos.

 

Vierailija04.11.2014 19:515 vuotta sitten

Asuinpaikkaani lähimmän pysäkin pysäkkiaikataulua klikkaamalla voi todeta että palvelutaso on parantunut hurjasti.

Vuoroja menee jopa useita tunnissa, tosin oikeasti niitä ei siihen aikaan kulje ollenkaan. Reittihaku ei sitten antanut

minkäänlaisia vaihtoehtoja. Varmasti aikomuksenne on tehdä toimiva palvelu, mutta tämä taitaa olla aika katastrofaalinen

lopputulos.

 

Vierailija05.11.2014 07:325 vuotta sitten

Reittioppaan mukaan Kuokkalasta pääsee keskustaan klo 7-8 välillä vain kerran. Muutenkin uusi järjestelmä mättää pahasti varsinkin kellonaikojen suhteen. Osa linjoista ei näy lainkaan. Olen joutunut siirtymään täysin aikataulukirjasen varaan.

Vierailija05.11.2014 08:225 vuotta sitten

Nyt äkkiä tämä reittiopas pois käytöstä, eihän tässä ole mitään järkeä.

Taas on ammattitaidottomat hosuneet kiireellä, ja tulos on nähtävissä.

Vierailija05.11.2014 13:205 vuotta sitten

Satunnaisella otannalla reittiopas antaa kyllä melkolailla väärää informaatiota. Esim. Viherlandiasta pääsee

keskustan kautta Palokankeskukseen myös kello yhden ja kahden välillä yöllä. Aamulla ei sitten pääsekään

ennen kuin klo 7:n jälkeen. Aikatauluvihkon mukaan asia on kuitenkin toisin.

Hyvään asiakaspalveluun kuuluu virheiden myöntäminen, ja myös niistä tiedottaminen. Nyt Linkki-tiimi

on julkaissut keskeneräisen systeemin, ja ei reagoi palautteisiin vaikenemalla. Tules nyt Kristiina selittämään!

Vierailija05.11.2014 21:025 vuotta sitten
Nykyinen reittiopas on aivan kauhea! Tuntuu turhauttavalta käyttää palvelua, kun esimerkiksi en ole onnistunut saamaan reittiä kahden pysäkin välille (tarkoitan sitä, kun kartalla voi valita yhden pysäkin lähtöpaikaksi ja toisen määränpääksi). A ja B kyllä ilmestyvät kartalle, mutta mitään reittiä niiden välille ei tule. Lisäksi ennen pystyi valitsemaan osoitteen (esim. Taitoniekantie 9), nykyisin vain tien nimen. Ja tien mukaan valittu lähtöpaikka/määränpää ei useinkaan ole juuri se itseä lähin oleva pysäkki. Tänään olen huomannut varsinkin vaihtoa vaativan matkan suunnittelun lähinnä turhauttavaksi ja verenpainetta kohottavaksi.   Olisiko mahdollista vain palata entiseen reittioppaaseen?
Vierailija05.11.2014 22:415 vuotta sitten

Käyttöliittymän yläpalkki vie aivan kohtuuttoman paljon tilaa, reittivaihtoehtoja joutuu taas tihrustamaan todella pienestä laatikosta. Lisäksi ylläkin mainittu siirtyminen pelkkiin kadunnimiin aiheuttaa sen, että ulko-oveni edessä sijaitsevien pysäkkien sijaan reittiopas tarjoaa kolmen-neljän korttelin päässä olevia pysäkkejä. Myös aikataulut ovat monilta osin virheellisiä, paitsi keskustan pysäkeillä, jonne bussit saapuvat usein etuajassa ja odottavat siellä sen sijaan, että lähtisivät edellisiltä pysäkeiltä (reittioppaan) aikataulun mukaisesti.

Vierailija05.11.2014 22:435 vuotta sitten

Reittioppaan antamat virheelliset tiedot johtuvat näköjään siitä, että kaikki ajat ovat kaksi tuntia edellä. Tästä johtuu että

aamulla ei löydy yhteyksiä, ja iltaisin opas neuvoo vuoroja, joita ei todellisuudessa enää ajeta. Toivottavasti joukkoliikenteen

järjestäjätkin huomaavat asian, ja korjaavat tämän ongelman. Hölmöstä virheestä joutuvat kärsimään juuri ne, jotka palvelua

tarvitsevat ja myös siitä maksavat. Kritiikki on ollut tällä kertaa todella aiheellista, vaikka osin myös asiatonta.

Vierailija05.11.2014 23:255 vuotta sitten

Eipä täälläkään näytä mikään linjoista 1,2 tai 3 kulkevan vanhaa vaajakoskentietä klo 7-8 välillä. Vaikea sitä on työmatkojaan suunnitella jos joukkoliikennettä ei ole tarjolla. Parempi olisi olla antamatta informaatiota ollenkaan kuin väärää sellaista.

Kristiina Pentikäinen13.11.2014 09:524 vuotta sitten

Tervehdys kaikille kommenttinsa jättäneille! Täällä saa (ja pitääkin) arvioida ja keskustella uutisten sisältöä, mutta varsinaiset vastausta vaativat palautteet otetaan edelleenkin vastaan osoitteessa https://s-asiointi.jkl.fi/eFeedback/. Palautepalvelu välittää viestit automaattisesti oikeille asiantuntijoille vastattaviksi, ja reittiopastakin koskeviin palautteisiin on siellä vastattu.

Toisin on laita tämän uutiskommentoinnin, tänne tulleet viestit eivät ilmoita itsestään kenellekään. Kommenttien selaaminen jää satunnaisen selaamisen varaan - tarkoituksella ei kenenkään viestejä jätetä huomiotta!

Kuten edellä olette tuoneet esiin, reittioppaassa on alkuun ilmennyt puutteita ja osin virheellisyyksiäkin, joita on ohjelmistotoimittajan kanssa korjattu ja parannettu nonstoppina. Myös oppaan ulkoasua koskevat kommentit on otettu lukuun ja ratkaisut ovat mietinnässä. Oppaan muuttuminen responsiiviseksi (eli mm. matkapuhelinten näyttöön mukautuvaksi) myös osaltaan parantanee tilannetta.

Kärsivällisyydelle olisi nyt käyttöä, sillä reittiopas kehittyy koko ajan parempaan suuntaan ja entistä paremmaksi. Lisäksi kannattaa muistaa, että linjojen lähdöt on edelleenkin lupa tarkastaa mm. pdf-muotoisesta aikataulusta osoitteessa http://linkki.jyvaskyla.fi/aikataulut (tai sen paperiversiostakin!), jos reittioppaan ehdotukset eivät jossain kohtaa kuulosta järkeenkäyviltä.

 

Vierailija16.11.2014 08:534 vuotta sitten

Jokainen hakemani reitti päättyy kävely suoraan linjaa pitkin. Tämä linja voi olla esim 300m pitkä ja kulkea vaikka moottoritien yli, rakennusten läpi tms. Palvelu olisi syytä vetää takaisin ja palauttaa entinen täysin toimiva palvelu käyttöön. Nyt ainoa tapa katsoa aikatauluja on aikataulukirja tai http://matka.fi -palvelu, josta sentään saa jotain tolkkua. Hävetkää kehittäjät.

Järjestäjä, liikennöitsijä ja päätöksenteko

 Linkki-palvelupiste
paikallisliikenteen asiakaspalvelua

Käyntiosoite: Asemakatu 7, Jyväskylä

Aukioloajat:
ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16

Puhelinpalvelu ma-pe 9-12
p. 014 266 0114

Yhteydenotot aukioloaikojen ulkopuolella:
Jyväskylän kaupungin palautepalvelu


Copyright © 2019 Jyväskylän kaupunki. Sivun alkuun

Linkki » Linkki » Uutiset » Jyväskylän seudun joukkoliikenne sai uuden aikataulu- ja reitti-informaatiopalvelun