Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Jyväskylän seudun joukkoliikenne - fiksusti liikkeellä

Linkin Bussiloikka-oppitunti tavoittaa kaikki Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen ekaluokkalaiset

Jyväskylän seudun alakouluja kiertää parhaillaan joukkoliikenteen Bussiloikka kouluun! -oppitunti. Opetusryhmät muodostuvat koulujen 1. luokan oppilaista, mutta opettajan rooliin hyppäävät tunnilla eppujen oman open sijaan Lilli Linkkimatkustaja ja Laila Linkkikuski.

Luokka tai jumppasali muuttuu Bussiloikka-oppitunnilla rekvisiitan ja mielikuvituksen avulla vihreäksi paikallisliikenteen Linkiksi. Roolihahmot Lilli ja Laila johdattelevat lapsia oppitunnin aikana joukkoliikennematkustuksen periaatteisiin sekä yleisemmin kestävään liikkumiseen.

Bussiloikan merkeissä vieraillaan lukuvuonna 2019–20 kaikissa Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen 1. luokan oppilaiden ryhmissä. Kuluvana lukuvuonna kohdataan kaikkiaan 1470 eppua Jyväskylässä, 333 Laukaassa ja 163 Muuramessa, eli yhteensä 1966 lasta. Linkkimatkustukseen ja yleisemmin kestävään liikkumiseen keskittyvä Bussiloikka on kiertänyt alakouluja jo vuodesta 2014 alkaen ja kohdannut kaikkiaan noin 10 000 lasta.

Bussiloikka kouluun! on perusopetuksen aloittaneille oppilaille järjestettävä oppitunti. Tunnin aikana tehdään muun muassa kuvitteellinen linja-automatka Lailan ja Lillin kanssa, tutustutaan linja-autossa toimimiseen ja pohditaan porukalla kestävän liikkumisen asioita, kuten kävelyä ja pyöräilyä. Ohessa jutellaan liikenteen päästöistä sekä liikenneturvallisuudesta.

Läksynä linkkimatkan tekeminen

Oppilaiden lisäksi välillisen joukkoliikennealtistuksen saa myös eppujen kotiväki. Bussiloikka-oppitunnilta saa kotiläksyn, jonka tekemisessä tarvitaan isän, äidin tai muun aikuisen apua. Kotiläksynä on tehdä edestakainen linkkimatka aikuisen kanssa ja raportoida siitä Bussiloikan nettisivulla. Matkaa varten jokaiselle lapselle jaetaan oppitunnin jälkeen kaksi Linkin päivälippua, joilla reissun pääsee tekemään ilmaiseksi.

Saapuneista reissuraporteista ilmenee, että monelle lapselle Linkillä tehty matka on ollut mukava ja mieleen jäävä kokemus. Usea reissu suuntautuu johonkin mukavaan retkikohteeseen, esimerkiksi uimahalliin, kirjastoon tai kahvilaan jätskeille. Moni Jyväskylän seudun epuista on tottunut tähän saakka matkustamaan perheen kanssa omalla autolla. Lasten tarinoista välittyy ihmetys Linkin ikkunasta katsottujen maisemien erilaisuudesta henkilöauton ikkunasta avautuvaan näkymään verrattuna. Myös stop-napin painaminen on monelle ollut jännittävä hetki ja suorastaan matkan kohokohta.

Bussiloikka kouluun! -kiertueen tarkoituksena on tutustuttaa koululaiset matkustamaan joukkoliikenteellä pienestä pitäen. Kun joukkoliikenteen käyttö on entuudestaan tuttua, se on toivon mukaan isompanakin luontevaa ja helppoa. Bussiloikan tarjoaa Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen alakouluille Linkki eli Jyväskylän seudun joukkoliikenne. Oppituntikiertueen käytännön toteutuksesta vastaa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry.


Lisätiedot:
– palvelupäällikkö Kari Ström, Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän seudun joukkoliikenne, p. 014 266 5139, kari.strom[at]jyvaskyla.fi
– toiminnanjohtaja Anna Sarkkinen, JAPA ry, 040 593 8541, anna.sarkkinen[at]jyvaskyla.fi

(kuva: Jiri Halttunen)

3.10.2019Kristiina Pentikäinen

    Tonttulakkipäivä 2019

Järjestäjä, liikennöitsijä ja päätöksenteko

 Linkki-palvelupiste
paikallisliikenteen asiakaspalvelua

Käyntiosoite: Asemakatu 7, Jyväskylä

Aukioloajat:
ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16

Puhelinpalvelu ma-pe 9-12
p. 014 266 0114

Yhteydenotot aukioloaikojen ulkopuolella:
Jyväskylän kaupungin palautepalvelu


Copyright © 2019 Jyväskylän kaupunki. Sivun alkuun

Linkki » Linkki » Uutiset » Linkin Bussiloikka-oppitunti tavoittaa kaikki Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen ekaluokkalaiset