Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Jyväskylän seudun joukkoliikenne - fiksusti liikkeellä

Linkillä tehtiin 7,3 miljoonaa paikallisliikennematkaa Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa vuonna 2018

Paikallisliikenteen matkamäärät jatkoivat Jyväskylän seudulla vuonna 2018 nousuaan. Kasvua oli 2,14 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kokonaisuutena matkamäärien nousu on kuitenkin hidastunut, sillä osa kasvusta selittyy Laukaan linjan 41 siirtymisellä paikallisliikennelinjaksi.

Eniten matkoja tehtiin maaliskuussa (756 455 matkaa) ja hiljaisin matkustuskuukausi oli heinäkuu (323 041 matkaa). Matkoista 3,26 miljoonaa tehtiin kausilipulla, 2,30 miljoonaa arvolipulla ja 1,02 miljoonaa kertalipulla. Aikuiset eli 25 vuotta täyttäneet ovat paikallisliikenteen suurin asiakasryhmä, ja he tekivät vuonna 2018 noin 3,13 miljoonaa matkaa. Seuraavaksi suurin käyttäjäryhmä ovat nuoret (1,55 miljoonaa matkaa), sitten lapset (1,01 miljoonaa matkaa). Seniorietuutta hyödynnettiin 390 914 ja opiskelija-etuutta 495 039 matkalla.

Mobiililippu on kasvattanut suosiotaan paikallisliikenteessä voimakkaasti: mobiililipun myynti lisääntyi vuoden 2018 aikana huimat 400 prosenttia. Jyväskylän seudun joukkoliikenteen Waltti-matkakortti löytyi vuoden 2018 loppuun mennessä jo 66 615 asiakkaalta.


Palveluihin vaikuttaneita muutoksia

Laukaan ja Jyväskylän välillä liikennöivän linjan 41 vanhat liikennöintisopimukset päättyivät ja linja siirtyi kesäkuussa 2018 osaksi Linkki-paikallisliikennettä. Laukaan linjan kilpailutettuna liikennöitsijänä toimii seitsenvuotisen sopimuskauden ajan Jyväskylän Liikenne Oy. Myös paikallisliikenteen Waltti-matkakortin käyttömahdollisuudet laajenivat seutuliikenteessä, kun uusia Waltti-korttiyhteistyötä koskevia sopimuksia tehtiin muun muassa Karstulan Liiikenne Oy:n, Uuraisten Liikenne Oy:n ja Jyväskylän Liikenne Oy:n kanssa.

Linkki-paikallisliikenteen digitaalisia palveluita parannettiin ottamalla käyttöön uusi, valtakunnallisena yhteistyönä kehitetty aikataulu- ja reittiopaspalvelu osoitteessa https://jyvaskyla.digitransit.fi. Reittiopas näyttää Jyväskylän seudun joukkoliikenteen aikataulu- ja reittitiedot sekä seutuliikenteen Waltti-vuorojen liikennöintitiedot. Toinen asiakkaiden kannalta merkittävä uudistus oli Waltti-nettilatauksen uudistaminen. Uusi Waltti-kauppa matkakorttien nettilataamista varten löytyy osoitteesta https://kauppa.waltti.fi. Nettipalvelu mahdollistaa lippulatausten maksamisen verkkopankissa pankki-tai luottokorttimaksuna, mobiilimaksuna tai kuukausilaskulla.

Uutena otettiin käyttöön Linkki-kummipalvelu keväällä 2018. Linkki-kummien tietoja välittää paikallisliikenteen Linkki-palvelupiste ja palvelu on tarkoitettu joukkoliikenteen käyttöä aloitteleville tai arasteleville matkustajille. Kummeilta voi pyytää maksutonta opastusta paikallisliikenteen linja-autoilla kulkemiseen liittyvissä asioissa.

Suuret rakennustyömaat asettivat joukkoliikenteen toimivuudelle reitti- ja aikatauluhaasteita vuoden 2018 aikana. Ritopohjantien remontti synnytti ruuhkia ja viivästytti aikatauluja Palokan ja Lohikosken välillä merkittävästi koko alkuvuoden. Uusien liikennejärjestelyjen rakentaminen Seminaarinmäen Ruusupuiston alueelle toi pysäkki- ja reittimuutoksia sekä hidasti syksyyn saakka Hannikaisenkadulle ja Keskussairaalantielle ajavia linjoja.

Valtiontalon ja Reimarin tontin rakennustyöt Vapaudenkadun ja Kilpisenkadun kulmassa rupesivat vaikuttamaan Jyväskylän ydinkeskustan liikenteen sujuvuuteen kesästä 2018 alkaen. Puolet paikallisliikennekeskuksen pysäkeistä siirtyi väliaikaisille paikoille ja kaikkien pysäkkien siirtoa Asemakadulle, Vapaudenkadun ja Hannikaisenkadun väliselle osuudelle on valmisteltu. Paikallisliikennekeskus toimii näillä näkymin Vapaudenkadulta käsin niin pitkään, kuin rakennustyömaat sen sallivat. Asemakadulle siirrytään siinä vaiheessa, kun rakentaminen valtaa lopunkin ajokaistatilan linja-autoliikenteeltä. Paikallisliikennekeskuksen evakkoajan pituus on vielä täsmentymätön, mutta Asemakadulta operoitaneen ainakin kevääseen 2020 saakka, eli kunnes Kirkkopuiston P-Paraati-pysäköintilaitos ja Reimarin tontin rakennustyöt valmistuvat.


Joukkoliikenteen käyttöä edistetään monin tavoin

Linkki järjestää vuosittain koulujen eppuluokkalaisille Bussiloikka kouluun! -oppitunnin, jonka aikana käsitellään leikin avulla linja-automatkustamista ja kannustetaan fiksuun liikkumiseen. Vuonna 2018 Jyväskylän, Muuramen ja Laukaan kouluissa pidettiin 106 Bussiloikka-esitystä, joilla tavoitettiin noin 2070 lasta ja 150 aikuista. Joulukuussa järjestetty hyvän mielen joulutempaus, Linkin Tonttulakkipäivä, keräsi ennätysmäärän matkustajia. Tonttulakki päässä matkustaen matkat olivat 8.12. maksuttomia ja tonttulakkimatkoja tehtiin silloin kaikkiaan 10 083 kappaletta.

Vuoden 2018 aikana Linkki teki tapahtumayhteistyötä eri tapahtumajärjestäjien kanssa. Paikallisliikennekyytejä hyödynnettiin esimerkiksi Laajavuoren Red Bull Crashed Ice -alamäkiluistelussa, Paviljongin Kids & Pets -messuilla, Hippoksen koululaistapahtuma Toukofestissä, Harjun Kalevankisoissa, Keskisuomalaisen kirpparitapahtumassa Aholaidassa sekä Jyväskylän Valon kaupunki -tapahtumassa.

Joukkoliikenteen asiakasraadin toimintaa uudistettiin keväällä 2018, kun raati laajeni Fiksun liikkumisen asiakasraadiksi. Joukkoliikenteen, kävelyn, pyöräilyn ja muun viisaan liikkumisen aiheita käsittelevä, noin 30-henkinen asiakasraati kokoontui loppuvuoden aikana neljä kertaa. Fiksun liikkumisen aihealueista koottu Fiksusti liikkeellä -julkaisu jaettiin toukokuussa kaikkiin Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen talouksiin (86 000 kappaletta). Joka talouteen jaettiin myös Linkin vihreä aikatauluvihko, kesäaikataulu toukokuun ja talviaikataulu heinäkuun lopulla.

Linkki-paikallisliikenteen nettisivua http://linkki.jyvaskyla.fi ladattiin vuoden 2018 aikana 988 399 kertaa. Tärkeäksi paikallisliikenteen vuorovaikutuskanavaksi on noussut myös Linkki-Facebook, jonka seuraajien määrä ylitti 5000 joulukuun 2018 alussa.


Lisätiedot: joukkoliikennepäällikkö Ari Tuovinen, p. 014 266 7593, ari.tuovinen[at]jkl.fi

14.1.2019Kristiina Pentikäinen

    Tonttulakkipäivä 2019

Järjestäjä, liikennöitsijä ja päätöksenteko

 Linkki-palvelupiste
paikallisliikenteen asiakaspalvelua

Käyntiosoite: Asemakatu 7, Jyväskylä

Aukioloajat:
ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16

Puhelinpalvelu ma-pe 9-12
p. 014 266 0114

Yhteydenotot aukioloaikojen ulkopuolella:
Jyväskylän kaupungin palautepalvelu


Copyright © 2019 Jyväskylän kaupunki. Sivun alkuun

Linkki » Linkki » Uutiset » Linkillä tehtiin 7,3 miljoonaa paikallisliikennematkaa Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa vuonna 2018