Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Jyväskylän seudun joukkoliikenne - fiksusti liikkeellä

Jyväskylän seudun joukkoliikenteen avustajaetuutta voi 1.12.2018 alkaen hakea EU:n vammaiskortilla

Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen Linkki-paikallisliikenteessä on vuodesta 2016 alkaen ollut käytössä avustajaetuus. Etuutta hyödyntävä asiakas maksaa paikallisliikenteen linja-autoissa ja Linkki-VIP-palveluliikenteen autoissa oman matkansa, mutta häntä avustava tai saattava henkilö matkustaa mukana maksutta. Avustajaetuuden saa ainoastaan Waltti-matkakortilla matkustaessa, eli se ei koske kerta-, päivä- tai mobiililipulla matkustavia asiakkaita.

Etuuden sisältöön ei ole tulossa muutoksia, mutta uudet avustajaetuudet haetaan jatkossa EU:n vammaiskortilla. Oikeus etuuteen tarkastetaan paikallisliikenteen Linkki-palvelupisteessä Jyväskylässä. Todentamisen jälkeen tieto avustajaetuudesta lisätään asiakkaan asiakasrekisteritietoihin ja tämän henkilökohtaiseen Waltti-matkakorttiin.


Paikallisliikenteen avustajaetuuden hakeminen

Jos asiakkaalla ei entuudestaan ole ollut käytössä paikallisliikenteen avustajaetuutta, sen saa 1.12.2018 alkaen Linkki-palvelupisteestä esittämällä EU:n A-merkityn vammaiskortin. Vuoden 2018 loppuun uusia avustajaetuuksia myönnetään myös vanhalla systeemillä, eli asiakas esittää kunnan tekemän päätöksen henkilökohtaisen avun tarpeestaan.

Jos asiakkaan Waltti-matkakorttiin on ennen 1.1.2019 liitetty avustajaetuus, joka perustuu kunnan tekemään päätökseen henkilökohtaisen avun tarpeesta, etuus jää voimaan, eikä uutta hakua tai EU:n vammaiskortin esittämistä Linkki-palvelupisteessä tarvita. Vuoden 2019 alusta alkaen uudet avustajaetuudet myönnetään yksinomaan EU:n A-merkityllä vammaiskortilla.

EU:n vammaiskorttia haetaan Kelalta, hakuohjeet löytyvät osoitteesta www.vammaiskortti.fi. Osa asiakkaista saa vammaiskorttiinsa A-merkinnän, joka tarkoittaa, että henkilöllä voi olla mukanaan avustaja tai tukihenkilö. Kaikki A-merkittyyn vammaiskorttiin oikeutetut ryhmät on esitetty osoitteessa http://www.vammaiskortti.fi/miten-haen-vammaiskorttia.

Muun muassa näkövammaiset saavat A-merkityn vammaiskortin ja pääsevät nyt hyödyntämään avustajaetuutta Linkeissä. Aiemmin heillä ei ole tätä mahdollisuutta paikallisliikenteessä ollut.


Avustajaetuuden merkintä Waltti-matkakortille

Etuus merkitään palvelupisteessä asiakkaan henkilökohtaiseen Waltti-matkakorttiin kiinnitettävällä vuositarralla. Lisäksi avustajaetuudesta tehdään merkintä asiakkaan asiakasrekisteritietoihin. Avustajaetuutta ei saa linja-autossa EU:n vammaiskorttia näyttämällä, vaan se pitää etukäteen käydä merkkauttamassa Waltti-matkakortille Linkki-palvelupisteessä.

Kun avustajaoikeus on merkittynä Waltti-matkakortille ja asiakasrekisteriin, asiakas maksaa matkustaessaan oman Linkki-matkansa henkilökohtaisella Waltti-matkakortillaan. Linja-autossa hän esittää avustajaetuusmerkinnällä varustetun matkakorttinsa kuljettajalle, jolloin häntä matkan ajan avustava tai saattava henkilö matkustaa maksutta.

Vuoden 2018 avustajaoikeustarra mahdollistaa avustajan maksuttoman matkustamisen avustettavansa seurassa vuoden 2018 loppuun. Jos avustajaoikeuden hyödyntämistä haluaa jatkaa sen jälkeen, kortille on hankittava Linkki-palvelupisteestä uusi, vuoden 2019 avustajaetuustarra.


Lisätiedot:
- kuljetussuunnittelija Sari Hyötyläinen, p. 014 266 7707, sari.hyotylainen[at]jkl.fi
- EU:n vammaiskortti: http://www.vammaiskortti.fi/

12.11.2018Kristiina Pentikäinen

    Tonttulakkipäivä 2019

Järjestäjä, liikennöitsijä ja päätöksenteko

 Linkki-palvelupiste
paikallisliikenteen asiakaspalvelua

Käyntiosoite: Asemakatu 7, Jyväskylä

Aukioloajat:
ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16

Puhelinpalvelu ma-pe 9-12
p. 014 266 0114

Yhteydenotot aukioloaikojen ulkopuolella:
Jyväskylän kaupungin palautepalvelu


Copyright © 2019 Jyväskylän kaupunki. Sivun alkuun

Linkki » Linkki » Uutiset » Jyväskylän seudun joukkoliikenteen avustajaetuutta voi 1.12.2018 alkaen hakea EU:n vammaiskortilla