Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Jyväskylän seudun joukkoliikenne - fiksusti liikkeellä

Päivälippu on hyvä diili

Kun lomalainen laittaa turistivaihteen päälle, on mieli utelias ja valmis seikkailuun. Hop on, hop off -kiertoajelut ovat maailmalla suosittuja. Koska meillä ei niitä ole, voi hauskan bussipäivän toteuttaa omatoimisesti ja heittäytyä turistiksi kotikulmille. Tai jos kylään tulee vieraita, tarjoaa Linkki-kyyti hyvän näköalapaikan kaupunkiin ympäristöineen.

Jyväskylän seutuliikenteellä on bussihyppelyä varten mainio uusi tuote, päivälippu. Sillä saa ajella mielin määrin yhden tai useamman vuorokauden ajan.

Päivälippuja myydään toistaiseksi vain Linkki-palvelupisteessä, joka sijaitsee Jyväskylän keskustassa Asemakadulla. Adrian Gashi (kuvassa) ja muut palveluneuvojat ovat paikalla arkisin klo 10-16 (5.8. lähtien klo 10-18).

Aikuisen päivälipun hinta on 8 euroa yhdelle vyöhykkeelle. Nuori (17-24 v.) matkustaa koko päivän 6 eurolla ja lapsi (7-16 v.) 4 eurolla. Jos seurueessa on yksi maksava matkustaja, saa mukana matkustaa 1-2 alle 7 vuotiasta lasta ilmaiseksi.

Koska heinäkuun torstai oli sateinen ja harmaan tylsä, päätin hypätä Linkin kyytiin ja mennä sinne, minne nenä näyttää. Pelkästään vainuun en kuitenkaan luottanut, vaan vilkaisin reittioppaasta ennakkoon pari linjaa Palokan ja Kuokkalan suuntiin. Reitin suunnitteluun löytyy työkaluja täältä http://reittiopas.jyvaskyla.fi

Hyppäsin Linkkiin numero 25, joka vie Kortepohjan kautta Laajavuoreen ja sieltä edelleen Palokkaan. Laajavuoren kylpylähotellissa olisi mukava lillua sadepäivänä, mutta jatkoin tällä kertaa kohti marketteja. Linkki-pysäkki on muuten aivan hotellin vieressä.

Kohti Palokkaa huristellessa mietin, kuinka nopeasti Jyväskylässä tulee maalaismaisema vastaan. Vain 10 minuuttia keskustasta, niin näkyy peltoja ja hevosia.


En ollut aiemmin käynyt Palokankeskuksessa linja-autolla. Nyt huomasin, että Linkillä pääsee kätevästi aivan kauppa-alueen ytimeen. Siellä jäi paljon porukkaa kyydistä pois kauppakasseineen. Ehkä seuraavallakin kerralla valitsen bussin ja jätän oman auton kotiin.

Palokan terveysaseman päätepysäkillä huomasin tehneeni reittimokan, mutta ei hätää. Päivälipulla on varaa harhailuun, koska se ei maksa ekstraa.
Kysyin kuljettajalta neuvoa ja kuulin, että vastapäätä lähtee linja 27 kohti keskustaa – sinne siis!


Linja 27 tarjosi iloisen yllätyksen, kun se kääntyi Lohikosken kauniille omakotialueelle. Enpä ollut näitäkään kulmia kolunnut vuosikausiin. Reitille osui myös se uusi uljas tornitalo, joka näkyy puiden yli kilometrien päähän. Olin ihan turistina, niin paljon oli kaikki muuttunut vuosien varrella.


Seuraava kohteeni oli Kuokkalan kartano ja sitä varten vaihdoin linjaan 4 keskustassa. Tiesin, että se veisi minut Lutakon ja sataman maisemiin Kuokkalan sillan yli. Olin katsonut reitin vain suurinpiirtein, joten mukaan mahtui taas yllätyslenkki ohi paikallisten nähtävyyksien. 8-kerroksinen Puukuokka on Suomen korkein puukerrostalo ja Kuokkalan kirkko edustaa myös kaunista puudesignia.


Kuokkalan kartanossa oli mukava nauttia kahvihetkestä ja taiteesta. Minna Suominen tarjoili herkut pöytään.

Päätin, että tänne tulen uudestaan ja tuon kaverinkin. Rauhallinen miljöö puutarhoineen houkutti happihyppelylle, sadekin taukosi sopivasti. Poikkesin kartanon pihalta katsomaan Äijälänsalmen vesiliikennettä. Siellä minua vastaan risteili M/S Rhea matkalla Päijänteelle. Tänä kesänä Jyväsjärvellä liikennöi myös uusi M/S Satu, jonka kyytiin pääsee esimerkiksi kartanon läheiseltä laiturilta.

Takaisin keskustaan päin nousin taas neloslinjaan. Kotimatkalla summailin bussihyppelyn saldoa. Lopputulos oli noin kolmen tunnin kiireetön kiertoajelu, joka tarjosi paljon mielenkiintoista nähtävää.
Kahdeksan euron kierros oli kannattava kauppa ja kiva kokemus. Nyt kun olen tehnyt koeajon, aion kertoa myös kavereille, että päivälippu on hyvä diili.

Eikä tässä vielä kaikki. Seuraavalla keikalla aion käydä silittelemässä Kuokkalan lampaat ja ajaa Viherlandiaan asti, kävellä sieltä Äijälänrannan asuntomessualueelle ja paluumatkalla yritän ottaa kuvia Kuokkalan sillalta, jos sade ja sumu olisi jo hälvennyt.

Tai jos aurinko paistaa, voisinkin tehdä rantakierroksen tai terassihyppelyn tai...

Teksti ja kuvat: Mervi Varonen

8.7.2016Kristiina Pentikäinen

Järjestäjä, liikennöitsijä ja päätöksenteko

 Linkki-palvelupiste
paikallisliikenteen asiakaspalvelua

Avoinna ma 10-17, ti-pe 10-16

HUOM: poikkeavat aukioloajat
- to 21.6. klo 10-13
- 6.8.-14.9. ma-ke klo 10-17 ja to-pe klo 10-16

Asemakatu 7, Jyväskylä
p. 014 266 0114

Yhteydenotot aukioloaikojen ulkopuolella:
Jyväskylän kaupungin palautepalvelu


Copyright © 2018 Jyväskylän kaupunki. Sivun alkuun

Linkki » Linkki » Blogi » Päivälippu on hyvä diili